hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

6:51 PM

r0ad t0 kElanTan.. ZooM Malaysia ZooM KB

Posted by hOtspUrz

Road To Kelantan.......

Sebelum habis semester 1 tahun 3, Aidil memberi kad jemputan kahwin kepada kami semua, member2 lepak kat blok K14U.. (aku K14X???) haha.. Kad jemputan tuh sbnrnye kad jemputan perkahwinan kakak Aidil... emm.. Bermula la episod merancang dan membuat keputusan sama ada nak pergi atau x.... Habis je last paper aku, terus aku bg conformation yg aku akan pergi Kelantan. Kat Sungai Petani aku dengan Aman g beli tiket nak g Kelantan.. Time tuh happy r coz bley la g jalan2 kat Kelantan tuh. Tapi masa tuh terfikir plak coz aku ngan aman naik bas ekonomi g Kelantan.. emm mm

Perjalanan aku ngan aman pada malam 28.11.08 menaiki Shamisha Express.. Malam tu aku sampai dulu kat Hentian Bus Sungai Petani, dalam pkl 10.20mlm.. Sempat lg aku msg aman tanya dia kat mana, coz ye la xsabar ni nak g Kelantan. Aman sampai je kat Hentian Bus aman terus g tanya tiket kat kaunter utk conformation.. Tetiba je aman ckp.. " shidi kita kena naik van dlu g Kuala Ketil, kat sana kita baru naik Bus Shamisha".. huhhh da le bus economi, kena naik van ke Kuala Ketil dlu plak.. emmm dugaan nak g Kelantan..haha.. Dlm ms tunggu tetibe brader kaunter ckp nt kena naik bus sekolah dlu, sampai ke Kuala Ketil.. Kat sana nt baru naik Bus Shamisha.. Tunggu punya tunggu tetibe bus Shamisha ke Kelantan sampai.. Lawa plak tue.. aku tanye la brader tu.. emm dia ckp kena tunggu bus sekolah gak tp bus tu baru bertolak dr Butterworth. Coz bus ni da penuh...

Tibe je bus sekolah yang aku tunggu2 dlm pkl 12.00tengah malam, aku ngan aman pun naik la.. Kelakar sgt2 masa ni coz aku ngan aman da cm join rombongan sekolah plak.. Mana tak nye naik bus sekolah.. Suasana dlm bus memang cm nak bawa penumpang g rombongan.. haha..Dlm bus tu aku borak2 je la ngan aman coz nak tunggu sehingga sampai ke Kuala Ketil utk penukaran bus Shamisha.. Sampai je kat Kuala Ketil bus Shamisha yang kami akan naik ke Kelantan pun tiba... Lega rasanya kali ini sebab bus yang akn kami naiki tuh agak baru la no plat KCA .... VIP seat plak tuh.. huhhh selamat.... Tp dalam bus ni ada plak bau yg kurang enak.. Naik pening aku dibuatnye.. emm nak hilangkan pening aku pun ape lg tido la. emm sedar2 da kat Kuala Kuai berhenti rehat 30 min. Masa berhenti tuh Aman g toilet, aku plak tunggu dia kat ngan gerai burger..rasa dihati nak beli tp tengok harga emm terus x jd coz mahal la.. RM 2.50..Aman pun dtg lepas 5 min g toilet, aku ckp kat aman nak g minum coz dahaga la plak. Then ternampak nasi lemak.. emm pe lg aku amek 1 aman 1.. Tp masa nak bayar, kelakar la plak akak casher tuh.. tetibe je halau Aman soh keluar.. hahaha kelako2.. Aman ckp nak air kotak tp akak tu kureng sket kot pendengaran dia coz dia ckp haa g kat luar tuh ad gerai kat hujung tuh ad la rokok sekotak... haha. sengal!!!! Aman mintak air kotak bukan rokok sekotak.. emm teringat kat karmen plak org ckp tak sakit tekak tp dia ckp tak pe tak pekak pun boleh..haha.. Lepas je mkn aku ngan aman terus g kat bus.. ye la takot kena tinggal plak...Lebih kurang pukul 1.30am bus pun meluncur dengan megahnye menyusuri Lebuh Raya Timur Barat.... Sepanjang perjalanan aku tido je la, ngantok sgt2.. tp tidor aku tak le nyenyak coz jalan kat lebuh raya ni bengkang bengkok.. emm nak terjatuh pun ada.. haha.. lebih kurang 5 jam perjalanan sampai la aku kat Kelantan, Bus yg aku naiki berhenti berdekatan dengan bagunan Syarikat Jaafar Rawas.. Sampai je aku terus msg Wan, tanya dia kat mana.huh dia pun tak tau naik bus pe tp yg penting dia ckp yg dia da lama sgt dlm bus tuh.. aku pun tnye la bus pe yg ko naik ni lembab betol.. haha kelako wan ni ngan msg dia ' aku naik bus budaya sopan santun yang tinggi' huhu sengal je... Dalam pada itu tetibe je Alip call tanye da sampai ke blum.. Time tu aku fikir nak tunggu r dlu wan sampai then baru call alip or aidil, tp disbkn aidil ckp dr machang ke kota bharu ambil ms 1jam lebih nampaknye aku aidil tpske amek aku n aman dlu le. emm kesian dil. haha.. Tunggu aidil n alip dtg ni kejap je.. tetibe je muncul da kat dpn aku n aman.. huhhh cepat bebeno..

then aidil pun bw la g rumah dia.. Wah kat rumah dia penuh betol org. segenap penjuru ad orang tido... tp tak pe aku n da geng kejap je kat rumah aidil coz da planing lepas g kenduri aku, aman, wan n alip nak g jln2 area KB.. Pg tuh lepas kitaorg sarapan tetibe plak terlelap plak kat dlm bilik belakang coz ngantok n letih perjalanan... Dlm pkl 10.30 pg kitorg semua bangun n siap2 nak g tempat kenduri kawen akak aidil (kat IPK Kelantan).. Lepas semua da siap kitorg kena tunggu jap kat rumah coz aidil g hntr sedara-mara dia dlu then lastly br kitorg... dlm menunggu sempat gak amek gmbo.. haha.. Time tuh sempat gak tgk perarakan motor2 besar yg bakal mengiringi pengantin.. wah style r.. Then aidil pun sampai je kat rumah, dengan cepat dia plak nak bersiap coz majlis da nak mula.. wah kesian plak kat aidil ni coz terpaksa rush wat keje... tp yang tersentuh kat hati sb dia bley lg fikirkan kami ber4 ni.. tp masa nak g kat tempat majlis tuh cuaca tak menyebelahi coz hujan sejak dari pagi td.. agk lebat plak tuh.. kesian pengantin.. tak pe nak kawen punya pasal.. semua tuh tidak harus dijadikan penghalang. haha.. Kami g ke tempat majlis ngan aidil.. dia bw kami g ngan kereta.. sampai je kat tempat majlis kami tunggu jap n tengok majlis persandingan tp sebelum tuh pengantin dipersembahkan dengan persembahan silat.. wah grand tau majlis tuh.. tp klo tak hujan lagi gempak.. pape pun sebelum makan kitorg fikir nak salam dlu ngan 'tuan rumah' em sape?? ayah aidil la sape lg.. tp memandangkan ayah aidil agak busy ngan majlis, kami pun makan dulu.. tp sebelum makan nampak parent arep.. tp tak sempat nak bertegur sapa.. maklumlah hujan lebat gak time tuh.. lepas habis makan kami pun berehat la plak kat area majlis tuh, ye la nak g mana lagi ngan keadaan hujan yang tak henti-henti lagi ni.. lebih burang dalam pukul 4 petang kami fikir nak pergi beli tiket nak balik, tp tak de transport plak on that time. Aidil sangat2 busy masa tuh.. tak pe, sebelum g beli tiket kami berempat makan dlu.. Aman makan 2nd round, aku wan n alip makan ayam goreng je.. huhuhu.. tetibe masa tuh nampak kaunter Transnasional kat depan IPK KElantan tuh. tp nak g tak de payung.. terpakse la amek payung org.. haha.. ntah le sape punye payung tuh.. nasib le.. Tapi malangnye tiket ke Kedah da hbs utk perjalanan Ahad malam. Nampaknye terpakse la g beli tiket kat KB mall coz kat situ tempat jual tiket2 bus.. emm nak g sana plak satu masalah wat kami semua.. coz sorg pun tak tau nak g sana cm mana.. emm time tuh aman sempat gak jual minyak dok mengayat akak jaga kaunter kat situ.. emmm haha... okey selepas tanya akak tuh kitorg decide nak g KB mall.. Emm bermula la episod kat bus stop.. huhh.. kat Kelantan ni ada 1 je ke teksi nak pusing 1 KB?? haha ye la tunggu punye la lama 1 teksi pun susah nak lalu.. emmm da la masa tuh da pukul 6 petang.. tp berkat kesabaran ad la 1 teksi ni yg sudi nak bawa kami g KB mall..

Huhh dalam teksi ni aman ni pelawak betol la.. emmm tetibe plak nak kecek kelate pulok... haha lawak bebeno teman rase.. ate ape edaknye aman tersalah ckp pulek!!! Pok cik tuh tanya kami ni asal mana aman ckp la 2 org Kedah, 1 Melaka dan 1 pahe!!! haaaa pahe??? aku kat belakang ngan wan da tergelak beso da yo la pahe tu klo tak silap aku paham.. bukan pahang..kelako3... pahang kena sebut cm ni kan, pahhe...em btl tak??? pastu tetibe plak pok cik driver ni wat lawak, sampai kat 1 roundabout pok cik ni ckp haii.. jam plak!!! emmm aku ngan wan sekali lagi tergelak coz jam pe plak ni ad 3 buah keta je pun jam ape?? emm.. kelako2.. haha sampai je kat KB mall kami pun g beli tiket masing2.. aku ngan aman g survey dulu kaunter mana yang ad jual tiket super seat. tp sampai je kat satu simpang.. aku da berada dipersimpangan dilema.. aduiyai mana tak nye tetibe plak bau busuk menusuk masuk dlm hidung aku.. emm aku pun tgk le kat sekeliling aku mana tau bau tu dr longkang ke ato tong sampah, tp tak de plak... emm ni tak lain tak bukan mesti aman kentot ni.. Aman ko kentot ea?? emm senyum... betol latuh.. hai, busuk bebeno.. time tu aku ngan aman masing2 tergelak... Selepas tuh aku ngan aman pun g beli tiket kami plak kat kaunter.. emm terkujat gak aku time tuh coz harga tiket jauh murah dari aku beli kat SP.. RM32 KB-SP, pastu aman pun tanye la betol ke RM 32? Akak kaunter ckp betol la.. emm nampaknye kami tertipu la harga kat SP coz perjalanan SP-KB RM 40 seorang!!!! huhh.. mahal bebeno.. Lepas beli tiket masing2 kami pun singgah kejap kat KB mall utk window shopping, sj jalan2 area KB Mall.. Huhh lawa gak KB mall ni, msk dlm tak rasa yg kita ad kat Kelantan!!! Surroundings berbeza beno dari Kelantan.. wah hebat!!.. Sambil jalan2 kami ber4 fikir antara nak tido hotel atau rumah aidil.. ye la tak nak nyusahkan aidil sb tu fikir nak tido hotel.. ala tp cari hotel murah2 la. tp tetibe plak cm majoriti tak setuju coz cm kena ulang alik dr rumah aidil coz beg ad kat rumah dia.. emm tak pe la.. Da tak jadi tido hotel kami pun naik la teksi g kuartes polis... Dalam teksi ni sekali lagi aman wat lawak ngan kecek kelate ngan driver.. emm aku time tuh diam je la.. tak nak la gelak kuat coz cm tak sopan plak..

Sampai kat rumah, aku pun terus tolong angkat barang n tlg basuh periuk n perkakas ngan Abg ipar aidil.. Bkn nak tunjuk rajin tp tak sedap hati la klo g rumah org n tak tlg pape.. Lepas semua da bereh aku pun g mandi la.. emm seharian kat tempat majlis n jln2 KB.. Setelah semua da mandi kami pun berehat sebentar kat bilik tengah, borak2 ngan sedara aidil pastu g makan sket.. haha... Dalam pukul 12 mlm aidil ajk g wakaf che yeh jln2, aidil ckp tempat ni cm downtown kat kL la.. Kami ber4 je tanpa wan coz dia keluar ngan member PTPL dia.. Tp mlm tuh tak le meriah sgt wakaf che yeh ni coz hujan, tp kami tak de pun beli pape coz cuaca membatasi minat nak beli-belah disamping aku plak tak de la byk duit sgt.. haha. Lepas tuh aidil ajak lepak kat Kopitiam Hayaki Kopitiam, wah hbt gak r kopitiam ni coz agak style lah, huhu harga pun bley tahan murah, siap wifi free lg tuh. emm hebat2. Selesai je ronda2 mlm tuh kami pun balik la ke kuartes coz hari pun da lewat..

Hari terakhir aku kat Kelantan ni kami ber4 g jln2kat Pasar Siti Khadijah, nak beli buah tangan sket utk family, aidil tlg hantar kami g sana, tp cuaca agak baik berbanding semalam.. huhh penat gak kami tawaf keliling pasar, alip nak beli baju utk mak n akak dia, aku beli kain batik n kain pelikat je utk mak ayah aku, aman plak beli utk peanut tudung, wan tak beli pape pun... selesai membeli pakaian kami g plak aras 1 utk beli keropok kering... Aku beli keropok sira, keropok kering ngan serunding daging... emm aku beli tak le lama cm aman, alip n wan kat kedai sebelah tp aku tgk aku punya barang lagi banyak n besar daripada diorg... emm.. selepas tuh aman ajak g aras bawah nak tgk makanan pelik2... time tu aku diamkan je.. tp terlintas kat otak, apenye mkn pelik2 tuh?? serangga goreng ke?? haha.. wan ngan aman plak nak beli keropok basah, tapi sebelum tuh sempat gak tgk telur penyu yg terjual kat pasar..Sampai je kat area jual kuih2 diorg pun beli mkn, aku time tuh dahaga je, perut da kenyang.. Selepas selesai semua kamu ber4 nak g minum2.. Tp cm lost plak coz tak tau nak g mana, ad sorg pak cik ni dia sapa nak g mana dik?? wah kecek luar pok cik ni.. haha.. kitorg pun bg tau la yg nak cari gerai mkn coz nak minum.. pok cik tuh bg direction kat kami.. terus kami pergi.. Dalam tengah borak2 n minum aidil call tanye ad kat mana coz dia nak dtg amek.. emm aidil ni.. terharu aku, da la kitorg ni byk nyusahkan dia tetibe plak dia tnye kat ne n nak amek kami plak... Sebelum balik alip sempat beli buah tangan utk parent aidil. Dlm perjalanan aidil sempat bawa kami g tempat pemprosesan murtabak diraja.. wah hebat, tempat tersorok tapi maju plak.. emm bagus usahawan melayu.. Selesai membeli belah kami hantar alip balik coz dia naik bus pukul 2.30 petang kat Station Bus Jalan Langgar. Lepas je hantar alip kami balik rumah aidil, sampai je kat rumah semua nak rehatkan diri coz letih berjalan2.. Aku plak tertido..Lebih kuang pukul 6 semua baru aku bangun dari tido.. emmm siap2 kan barang n dalam pukul 8 kami semua gerak g Station Bus Ekspress kat KB mall coz wan naik bus pkl 8.30mlm.. tp masa tuh hujan lebat giler.. huhh.. wan turun dari keta dlu coz nak jumpe kwn dia.. Aku,aman n aidil g park keta dlu then baru g cari wan.. masa wan naik bus hujan still lebat.. Berlalu sudah bus yg membawa wan balik.. terus aku ngan yg lain g jln2 jap dalam KB mall sempat beli bekalan utk perjalanan.. bila da jam pkl 9.00mlm kami pun g kat keta aidil amek beg..masa tuh aidil soh kami tunggu kat area bus stop dia lak g cari bus yg akn aku n aman naiki.. huhh aidil ni cam ayah plak coz tlg tgkkan bus kat kami.. huhu.. tp masa nak g kat bus stop tuh kasut aku da basah da coz hujan lebat n sedikit air naik kat area tuh.. tempat duduk memang da tak bley duduk da coz air naik.. emmm tepat 9.30mlm bus Shamisha tiba.. ape lg kami pun naik la bus tuh.. tp aidil tlg bawakn beg. wah mcm ayah tlg anak plak rasa.. huhu terharu tau.. Dalam bus sempat aku ckp kat aman, aidil ni betol2 sahabat la, baik hati betol, mcm2 dia wat tanpa mengeluh.. huhh.. Apabila semua penumpang da ada bus pun menyusuri jalan menuju ke KEDAH (SUNGAI PETANI).. sepanjang perjalanan aku terlelap seketika tetapi tiba di laluan Lebuh Raya Timur Barat aku tersedar coz bus ni cm laju sangat menyusur laluan ini.. Dalam hati ada sedikit rasa gelisah dan takut. Mana tak nye tetibe je bus sangat2 hampir dengan belakang traler. Dah le aku ngan aman dpt seat no 2 dari depan.. emm.. Dalam kegelisahan, aku masih lagi khayal dengan perasaan mengantuk.. Tetapi selepas bus terlanggar lubang besar kat highway tuh, aku da tak ngantuk da coz takot n bau hangit je kat dalam bus.. emm nak meletop ke bus ni... aduyai!!!.. Tetibe sampai je kat satu kedai tepi highway ni bus tuh benti, driver tuh check kat tangga bus coz ada yang tertanggal n menyebabkan bau hangit dan juga bunyi kuat.. Selepas tuh bus pun mengorak langkah terus menuju ke Destinasi yg ditujui. Sebelum sampai ke Sungai Petani, bus ni benti rehat sebentar kat hentian, aku minum n aman pulak makan.. Tak de selera plak masa tuh.. Selepas selesai bus pun meneruskan perjalanan..

Lebih kurang 5.00pagi kami sampai di Sungai Petani..
Sesungguhnya Road to Kelantan ni sangat2 menarik dan best coz dapat jumpa member2 selain dapat memeriahkan suasana majlis perkahwinan akak aidil..

8:14 PM

BUKAN SUPERRRR STARRRRR.....

Posted by hOtspUrz



hoho.. meh rilex2kn otak, tgk video clips nih!!!!

8:05 PM

mEmOry trip t0 pD....

Posted by hOtspUrz