hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

Suda seharian hOtspUrz berada di Jakarta ya pak!! udah pusing dong!! ngak tau bingung sih!! kanpan mau pulang ya.. hOtspUrz jd runsing!!! jauh jalan ni dong!!


Emm mcm mana? betul atau tidak bahasa yang hOtspUrz guna kan?? mintak maaf ya kalau ada salah dan silap dalam penggunaan bahasa...

Hari ni 28.09.2011, cukup la seharian hOtspUrz di kota Jakarta.. siang tadi sempat jugak hOtspUrz pergi jalan-jalan sekitar hotel untuk membeli keperluan diri.. Tetapi tidak la pergi lama kerana badan masih lagi keletihan.. InsyaAllah petang ini hOtspUrz akan keluar lagi untuk pergi membeli keperluan untuk exhibition..





6:47 PM

hOtspUrz............ step in JAKARTA!!

Posted by hOtspUrz

yeah!!!! today is the 1st time in my life!!!! step in at JAKARTA!!!!....

Salam Garuda ya pak!! hehe.. perkataan pertama yang terungkap dalam fikiran hOtspUrz tika menjejakkan kaki di Kota Jakarta "seriously i'm PROUD to be MALAYSIAN!!!!

tidak tahu macam mana hendak diungapkan dengan kata-kata.. Hanya dengan berada disituasi hOtspUrz, anda akan mengetahuinya...


cukup la dulu dari hOtspUrz...

online free kat mercure hotel jakarta!!!

7:44 AM

hOtspUrz... ON TIME!!!!

Posted by hOtspUrz

Yeah!!! masa nya semakin hampir hOtspUrz!!!
hOtspUrz bersama awan dania sekali lagi!!!!

Flight No. Status Departure City Departure Date & Time Arrival City Arrival Date & Time
1145 ON TIME PENANG 27 Sep 2011 12:00 KUALA LUMPUR 27 Sep 2011 12:55




Flight No. Status Departure City Departure Date & Time Arrival City Arrival Date & Time
0721 ON TIME KUALA LUMPUR 27 Sep 2011 1:55 JAKARTA 27 Sep 2011 2:55



Kenapa pulak hOtspUrz ingin terbang di angkasa?? emm ada kepak kah?? kepak ayam?? ngee..
hOtspUrz da agak lama tak menaiki burung besi ke awan biru... emm

teringin la pulak nak naik kapal terbang Malaysia Airlines!!! kalau la dapat naik kapal terbang terbaru Malaysia Airlines lagi la hOtspUrz teruja!!!... tp selalunya dalam jarak masa 2-3 jam dapat naek Boeing 737 je.. Tp klo dapat naek Boeing 737-800 yang terbaru memang la terbaek!!.. ada "in-flight entertainment".. Bila di semak kat flight status macam tak bernasib baek je.. coz tercatat Boeing 737-400!!! adehhh kapal terbang lama da!!!..

aik???? Jakarta International Airport??? emmmm kenapa pulak neh??

tungguuuuu...

7:47 PM

hOtspUrz.... ulang tahun pertama...

Posted by hOtspUrz

Tanggal 20 SEPTEMBER 2011 tarikh ulang tahun hOtspUrz kje kat NEGARA ARAB SAUDI da!!!! tak sangka pejam celik pejam celik da setahun hOtspUrz kje kat sini!! Alhamdulillah.. rezeki yang Allah kurniakan kepada hOtspUrz...

Tapi macam tak percaya pun ada, mana taknye dlm masa setahun da berapa tempat hOtspUrz pergi untuk temuduga.. maklum la dalam hati ni asyik fikir nak cari kje lain je!!!.. tp rezeki dan nasib belum menyebelahi hOtspUrz lagi.. makanya kerja la jugek hOtspUrz di NEGARA ARAB SAUDI neh!!! huhu..

Sebenarnya hOtspUrz dpt tawaran kje kat sini kalau diikutkan surat tawaran adalah bertarikh 8 SEPTEMBER 2010!!! haaa tau tarikh apa?? haiyoooo jgn nyanyuk ye!! tu tarikh beday hOtspUrz!!! haha.. emm agak mempunyai talian yg rapat ye.. tp tolong la doakan untuk hOtspUrz supaya dapat tawaran tempat laen yang lebih bagus dan menarik... ate teman udah edak tahan lagi neyh!!! teman udah meluat!!! haha..

tapi kan bila sudah menjangkau umur setahun kje kat tempat ni, tak kan la syarikat tak naik gaji?? emm bonus sekurang-kurangnya 5 bulan!!! public listed company kan!!!! mesti la untuk berbillion-billion...... Untuk makluman anda ye!! jangan la terpengaruh dengan public listed bagai!!! nan ado!! habus sajok!!! yang dapat DAGING KERBAU (INDIAN BEEF - Silver side) 2 kg sajjjoooookk!!! haaa. buat serunding masa raya ok!! kepada sesiapa yang bertandang ke rumah hOtspUrz hari raya lepas dapat la merasa serunding daging dari public listed company!!! hahaha..

tetapi baru-baru ini, ada perkhabaran gaji akan dinaik kan.. dan Alhamdulillah.. selepas 3 bulan penilaian dilakukan oleh pengurusan... Gaji hOtspUrz dinaik kan..

isyhhhh.. kalau macam ini gaji hOtspUrz da menjangkau myr 8000 la kan!!!! public listed company!! mesti la naik kan gaji sekurang-kurangnya 50%!!! huhhhhh... PTPTN?? emmm 2 tahun lagi selesai la hutang2 hOtspUrz.... tapi semua tuh angan-angan je la!!! public listed tidak semestinya kaya!!! tak semestinya "sales" bagus... makanya hanya nilai ini sahaja yang mampu diberikan oleh public listed company ni!!
apa - apa pun Alhamdulillah.. syukur kerana ada jugak la "increment" selepas setahun hOtspUrz menjadi "the only FOOD TECHNOLOGIST" kat sini.. walaupun kje bapak byk!!! dan walaupun exec2 lain (xde degree food tech o food sc & ada yang SPM sajokk) gaji lebih dari hOtspUrz!! dan yang paling tak tahan ada seorang OFFICER neh gaji lebih dari hOtspUrz!!!! emm biasa la kan PUBLIC LISTED COMPANY!!!


makanya!!! apa yang hOtspUrz lakukan??? cari la kje lain untuk mendapatkan kehidupan yang lebih selesa dan jangan sesekali membeli produk buatan PUBLIC LISTED COMPANY!!!! hahaha.. i'll boycott your PRODUCT at ALL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..
hahaha.. eh hOtspUrz bukan jahat ye... itu kan kuasa pengguna!! kita berhak untuk memilih produk yang LEBIH BERKUALITI dan BERSIH!!! selain daripada HALAL yang terjamin..

cukup la untuk kali ini..

Alhamdulillah.. syukur dengan rezeki yg diberi - Nya... sempena hari lahir hOtspUrz yg baru je lepas.. haa.. hOtspUrz nak kongsi sedikit sebanyak kegembiraan bila mana Royal Brunei Airlines B767-300ER selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa hOtspUrz (LTAH)..

Tanggal 7 September 2011, hOtspUrz menerima satu bungkusan yang dikirimkan melalui kangroo worldwide express, makanya hati pun membuak-buak!!! Sebenarnya tempahan untuk memiliki B767-300ER ni telah dibuat melalui pesanan SMS ke Syarikat Boeing Commercial Airplane!!! (arghh berangan sgt!!!) hehe.. hOtspUrz beli kat my Hobby house.. ngeee.

Niat dihati sebenarnya hendak beli MALAYSIA AIRLINES B777-200ER.. tetapi memandangkan pakej yg ditawarkan oleh Dragon Wing beserta harga yg menarik yang ditawarkan oleh My hobby house.. makanya hOtspUrz pun terus mengubah fikiran.. Mana tak nya, beli sebuah B767-300ER ni, hOtspUrz dapat sekali dengan Airport Mat + Ground Service Equipment!!! haaa.. pakej yg sangat menarik ye.. Sudah lama hOtspUrz mengidam untuk memiliki Ground Service Eq dan juga Airport Mat.. Untuk makluman korang la kan, Dragon Wing ni merupakan salah satu pengeluar bagi aircraft die-cast.. Dan pakej yang ditawarkan bagi Royal Brunei ni sangat2 menarik dimana untuk International Airport, pembeli akan menerima airport mat, ground service eq atau terminal..

Sekarang ni untuk koleksi skala 1:400, hOtspUrz sudah ada 4 biji... Tetapi masih lagi tidak puas ye.. Biasa la manusia mana boleh puas kan?? hehe.. Airport mat yang diberi percuma oleh Dragon wing sebenarnya adalah yang disebelah kiri (iaitu taxing way) manakala sebelah kanan pula hotspUrz beli melalui e-bay!!! Thanks aman!! (coz guna pay pal dia.. hehe)....

Koleksi hOtspUrz untuk skala 1:400
1. Malaysia Airlines (New Livery) B737-800 - 9M-MXA
2. AirAsia (World's Best Livery) A320 - 9M-AFC
3. AirAsia (F1 AT & T Livery) A320 - 9M-AFW
4. Royal Brunei Airlines B767-300ER - V8-RBH

Target seterusnya adalah ground service eq yg lengkap. (harga sudah di survey - dlm 70 - 80 hinggit!!). Tidak dilupakan Malaysia Airlines B777-200ER dan juga A330-300 (New Livery & Old Livery) yang telah lama diidam-idamkan.. Kalau tak silap hOtspUrz, semenjak dari tahun 2008 lagi.. InsyaAllah akan sampai masanya.. Tetapi semua ini bergantung kepada promosi yang ditawarkan.. Mana tidaknya, harga untuk kedua-dua nya melebihi dari bajet hotspUrz.. emm.. jdnya terpaksa la hOtspUrz menjengah syarikat penerbangan lain dahulu yang mana lebih murah dan menarik perhatian..

9:46 PM

hOtspUrz..... di hari Aidilfitri...

Posted by hOtspUrz

Selamat Hari Raya Aidilfitri!!! Maaf Zahir & Batin...

untuk post kali neh, hOtspUrz just nak share sket corat coret raya!!! haha.. ala tak byk pun kesah-kesah klasik hOtspUrz.. maklum la hOtspUrz pun xde la beria sgt di hari raya.. ate teman sedo diri (umur udah meningkat!!) hahaha..

Untuk tahun 2011, hampir kesemua adik beradik hOtspUrz beraya di sungai petani kedah kecuali kakak no 2 yg terpaksa bekerja di hari raya.. katanya dpt gaji triple!!! haiyooo mata duitan sungguh ye... tapi tahun ni bertambah pula bilangan ahli keluarga.. mana taknye akak sulong n akak ipar dpt baby sblm bulan puasa.. both dpt baby girl..

Oleh itu, bertambah juga la bajet duit raya hOtspUrz ye!!! hadoihhhh kopak la poket!! nak buek mcm mano den jo yg blom berumah tangga... sebagai pak su aka acu yg sentiasa style terpaksa la isikan duit dlm sampul raya.. hahaha..

tema raya tahun ni dipilih oleh my mum iaitu "merah".. ala tak kesah la merah makngah ke, merah jambooo ke, merah hati ke, merah bibir ke, atau pun merah padam.. emm yang penting ado kaler merah tuh.. tp dlm merah2 tuh cuma abg ipar je tersalah tema.. emm tak pe la yg penting raya.. biru pun boleyy..

utk tema merah ni hOtspUrz beruntung la sikit, mane taknya hotspUrz udah ada baju melayu kaler merah!!! emm kalau tak silap la kan baju ni baju raya tahun 2008!! saiz XL okey!!! so bila da saiz besar gedabak mcm tuh makanya tersimpan aje dlm almari.. Bila tema merah dibangkaitkan semula, my mum terpaksalah "re-size" kan baju neh menjadi "M"!!!! haaa.. jgn jeles ya!! tapi yg agak kelakonye... baju aje yg sempat di re-size kan, seluar malam raya nak iron baru la terfikir!!! makanya.... terpaksa la pakai "pin"!!!! sapa yg tau?? pakai sampin!!! xdenye org nampak.. haha.. tu la ayat my mum.. korg nampak?? haha..

Disamping sibuk dengan baju raya, tak disangka-sangka anak buah teringin pulek nak bersampin!!! hahahaa.. "amie nak pakai sampin mcm acu!!" so jd la mcm gambar di bawah ye.. udah mcm buy 1, u will get 1 more free!!! "baju acu sama mcm amie la!!"

Bila da sampul raya terisi, jdnya perlu lah berposing tatkala duit raya diberi.. hahaha.. bajeeeet!!!! arghh peduli!! isi nya terisi duit kaler ape?? emm klo udah tema kaler merah duitnye pun sme ler!!!.. cukup la kan.. wat ape nak bg byk2.. PTPTN tgh kejor!! jdnya paham-paham aje la.. tunaikan tanggungjawab anda sebagai peminjam ye!!..

Alhamdulillah untuk tahun ni, hOtspUrz sempat beli kuih raya untuk dijadikan juadah di hari raya.. kiranya meriah la jugak meja kat hall depan rumah tuh.. Juadah wajib untuk raya tuh mesti la ada.. Ketupat, serunding, rendang, nasi impit ngn kuah kacang.. huhhh heaven.. Sebelum solat sunat sempat jugak ye hOtspUrz menjamah sedikit makanan... kan kita di sunatkan utk menjamah sedikit juadah sebelum menunaikan solat..

yang penting serunding daging dibuat menggunakan daging sumbangan company hOtspUrz kje!!! haaa dpt 2 kilo tau!!! Indian Beef aka Buffalo meat!!! emm Alhamdulillah..

ala jgn nak buat2 hairan ye dengan buffalo meat tuh.. yg korg sume makan burger daging tuh hape nye!! ingat dorg nak bg local beef?? mampoo ke beli sekilo RM 19? emm indian beef jugek menjadi pilihan ye.. ala daging kotak tuh.. majority nye buffalo ye.. emm sudah la mls nak elaborate panjang lebo.. hehe.. yg penting raya.. haa mana taknye sampai ke dapur rumah pun sempat bergambo..tong sampah?? emm itu props!!! hahaha..

Apa-apa pun hOtspUrz nak ucapkan sekali lagi
"Selamat Hari Raya Aidilfitri"
Maaf Zahir & Batin..


8:57 PM

hOtspUrz... Menu berbuka.....

Posted by hOtspUrz

Seperti yg hOtspUrz informed last post pasal menu berbuka, haaa ni hOtspUrz tunaikan.. hehe..
sebulan kan berpuasa so byk la menu2 berbuka.. mne taknya lepas sehari ke sehari, menu utk berbuka pun mesti la beraneka dan pelbagai.. baru la keinginan nak makan tuh membuak2.. hehe.. tp jgn la pulak berlebih2 ye!! sifat syaitan tuh namanye.. walauapapun Alhamdulillah... hOtspUrz berjaya menyempurnakan ibadah puasa ni.. Aminn.. korg pulak mcm mne?? ade tercuti??? hehe.. tp klo bersebab yg munasabah tuh insyaAllah di maaf kan oleh-Nya..

berbalik kepada menu berbuka.. Al maklum la hotspUrz kan da kembali berkerja di hometown.. so hOtspUrz tinggal ngan parents la kan.. Juadah berbuka ni Alhamdulillah la memang byk.. Menu utama cnfrm2 la NASI!! (da duduk kat rumah kan).. sebelum ni zaman2 study especially final year tuh hOtspUrz elakkan memakan nasi.. maklum la on-diet katakan!! nak kurooooss.. ngee.. tp skg ni udah dilanggar pantang larang tuh.... Menu berbuka ni klo x di masak oleh my mum, hOtspUrz g beli kat bazar.. tapi selalunye yg beli tuh just kuih-muih je n makanan sampingan je.. yg main dish selalunye my mum la masak..

Bazar bulan puasa thn ni yg kerap hOtspUrz g ialah bazar Taman Ria.. coz havoc sket bazar neh, mcm2 ada!! but sumtime g bazar taman ria jaya... emm 2 bazar ni je yg hOtspUrz g.. bazar tmpt laen nan adooo.. ye la kan udah berkejaya neh mne sempat nak g bazar selalu..

Menu yg menjadi pilihan hOtspUrz adalah nasi berlauk, ayam goreng rempah, cucur udang, pulut panggang, roti john (make sure beli kat roti john sayang ye!!! - promote kedai ex-staff saudi!!) n popia basah!!! huhhh all those foods really heaven!!! nyum nyum... but the most important adalah AIR JAGUNG!!!!!! ohhh my!!!!! most of the year hOtspUrz x lepas ngn air jagung neh!!! ketagih tau!!! most of da day kowtt minum air jagung.. klo x de air jagung air soya.. emm tuh je la.. peneman hOtspUrz.. hehe..

so tu je la menu2 hOtspUrz sepanjang bulan puasa lepas.. insyaAllah jika dipanjangkan umur + dimurahkan rezeki berjumpa lagi ramadhan akan dtg....