hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

7:58 PM

Production of ISP Sausage!! hehe

Posted by hOtspUrz

haa ni la sosej yg berjaya di hasilkan!! hehe (b4 cooked ye coz ade lg casing)

Hari ni hOtspUrz berjaya menghasilkan 3 formulasi Sosej dengan penambahan Isolated Soy Protein (ISP) pada tahap 2%, 4% dan 6%.. tp formulasi yg btol2 ciyap hanya formulasi 2% ISP je coz kesuntukan mse sgt2 hari ni.. sebanyak 6 batang sosej berjaya dia "stuff" ke dlm casing..
2 lg formulasi terpaksa disimpan dalam chiller!! adoi.. xtau la accurate tak result nt coz tak sempat nak stuffing dlm casing..

haha.. mcm nak menempak pun ade gak kan?? hehe.. stuffing process!!!

emm sume ni sb pg td lab daging lmbt dibuka!!! kak G cuti la pulek.. pastu ngan kelas pkl 4-5ptg.. result rheology plak kne wat sampai 3 kali coz result b4 tuh x accurate.. tersalah run!! sengal pulek mse tekan start the test now.. huhhh...
memang letih banget hari ni.. terkejar2!! adoi...

Kesengalan seketika bila berjumpa ngan dingdong ain tingtong.. haha.. fazira senyum je.. hOtspUrz senyum tak???

7:36 PM

hOtspUrz!!! knp aku selalu tertewas???

Posted by hOtspUrz

emm post kali ni aku memang nak luah kan sket perasaan yg terpendam...
klo ade yg terase hati ke dan yg sewaktu dgnnye - sorry to said - mampos gua layan..

knp aku selalu kesian sgt kat org sampai diri aku selalu stress... knp aku selalu mengalah sampaikan aku abaikan hal aku.. knp aku selalu MENJAGA HATI org sampaikan aku biarkan HATI AKU... knp aku selalu bagi peluang kpd org yg selalu ambik kesempatan...

siyesly aku ada hadnye... kawan makan kawan, kawan amek kesempatan, kawan lupa kawan... pernah aku postkan kat blog ni pasal kawan yg bila senang hilang ntah ke mana, bila susah baru cari aku.. this things was happen again.. again and again!!!! adoi..

Skg ni aku memang bengang. BILA SENANG ntah aku ni tak dianggap member kot?? aku ni dianggap member bila da susah.. merayu mintak tolong.. tp nak wat mcm mne sifat aku mudah kesian kat org walaupun da byk kali aku terkena ngan budak neh.. aku xsampai hati nak ckp aku xdpt tolong ko.. aku xsampai hati nak ckp aku xboleh nak bantu ko.. setiap kali ko mintak tolong aku dgn spontannye ckp ye boleh!!!...

adoi!!! tp sampai bila?? situationnye mcm ni.. setelah hampir 1 semester lebih dia diamkan diri tetibe msk je sem ni, aku dpt msg mintak tolong, urgent!!!!.. adoi.. selama hampir 1 semester lebih ko hidup senang sampai aku ni pun ko lupe tetibe senang je ko cari aku bila ko susah... mudahnye sahabat, mudahnye kawan, mudahnye rakan.. aku pernah ditimpa musibah semester lepas tp hanya beberapa org yg tau je yg support aku!!! org yg dekat + tau situasi tuh LANGSUNG MENYEPI!!! buat2 mcm tak tau je.. sedangkan ....... Terima Kasih kpd member2 yg bersimpati+memberi support pada aku pada masa tu.. terima kasih byk2..

aku pernah kuarkan statement ni mse post yg terdahulu

"insyaAllah buat mse skg ni aku still tak kan lupekan semua member yg pernah aku kenal dulu..
insyaAllah aku akn ingat DALAM SENANG atau pun SUSAH..
insyaAllah aku akn ingat sampai bila2...
sebab aku pernah ungkapkan
"korg semua dalam hati aku"

tp aku tak pasti la klo korg pun begitu.."

emm tp yg pasti nya xsemua seperti yg aku harapkan.. nak buat mcm mne kan.. manusia.. manusia tidak sempurna... tp sebagai manusia kita ada akal dan fikiran.. tak kan tak bley nak wat improvement utk diri sendiri..

Aku ni student je!! aku ulang AKU NI STUDENT je.. tak pernah ada dalam poket aku setiap bulan sampai RM2500.... tp aku rse hidup aku happy je walaupun tak kaya raya mcm ko..

emm mayb post kali ni mcm tergantung sket.. coz malas la nak taip hal yg sebenar...
tp nak mintak pendapat korg boleh?? mcm mne ea nak handle situation ni??

situation "kawan bila hidup senang hilang ntah ke mana, bila susah baru cari kita"




11:40 AM

Selamat Pengantin Baru Hafizi & Haslinda!!!!

Posted by hOtspUrz


emm tak habis2 hOtspUrz post pasal kawen, kawen, kawen!!! tp yg kawen nye org lain bukannye hOtspUrz!! huhhhh nak wat mcm mne da xde rezeki lg!!! (hoi ko tuh student!!! gatal nak kawen awl ke?? nak bg anak org tuh mkn hape?? duit pun pinjam kat PTPTN!!) hoho.. lalalalala...

time2 cuti neh memang la semua org da tak bley tahan nafsu!!, mak ayah sibuk la ngan preparation nak sambut menantu.. wah kenduri habis-habisan!!! grand giler la.. nak kne lawan jirannye kenduri.. hahaha.. (ntah le ade ke mak ayah korg fikir mcm tuh??). klo ada, terserah le kpd bajet korg.. klo kaya no problem!!! hOtspUrz nak halang xde faedahnye.. da itu kehendak korg.. huhu..

hal ni tak de kaitan pun ngan majlis perkahwinan Hafizi & Haslinda.. hOtspUrz tulis just utk info dan ckp-ckp org yang teringin nak berkahwin je.. huhu.. sje syok2 merepek meraban.. tp yg penting tak de la sampai tanjung rambutan memanggil.. ^_^..

Spt yg dberitahu pd post sblm ni.. da ramai member skolmate & poly da berkahwin.. Jiran aka member mse kecik2 pun da btunang.. padahal dia muda lg dr hOtspUrz!!! emm nak wat mcm mne, dia da kije, duit da byk.. nak wat pe lg?? kawen la.. bill air dia pun da lme sgt tertunggak!!!. hoho.. terkejut gak mse dpt tau yg dia da btunang!!!... da rezeki namanye.. redha je la..

emm ok lah berbalik kpd Hafizi & Haslinda!!! hOtspUrz kan ade gtau bakal menjadi pengapit?? hahaha.. kelako sgt!!! nsb baik pagi hari kenduri Hafizi call ckp xpe dia da ade pengapit lain!!!! huuhu.. lps dia ckp xjd, terus hOtspUrz ckp YES!!!! huhu aku tak yah jd pengapit!!! bley pakai baju baru!!! hahaha, klo tak dia suoh pakai baju putih ato hitam, suar slack!!! coz pengantin pakai suit!!! adoi da la kemeja putih tak de.. suar slack pun tak de.. ye la da tak gtau awl2.. tp sempat gak Hafizi ckp oooo hg memang tak mau jd pengapit aku la ye?? haha.. bukan bermaksud xnk tp just aku tak prepare ke arah tuh.. klo gtau awl InsyaAllah aku jd pengapit.. siyes!!! mne tak nye bley la muka hOtspUrz msk dlm gmbr korg!!! hehe.. mne tau ade org berkenan ngan pengapit yg hensem lg kacak bergaya neh!!! huhu..

emm mse g kenduri neh hOtspUrz g ngan member sekolah gak nme dia sUe!!! dia dtg amek kat rumah!! haha TQ sue.. mak hOtspUrz da pelik time sue dtg amek.. aik lor pompuan ka yg mai amek?? haha. ntah2 mak hOtspUrz mesti fikir calon menantu!! huhu.. jgn sue da berpunya tau!!!... mse smp kat rumah pengantin pun ade gak org pandang2!!!. mesti dorg ckp spe lah budak yg hensem lg kacak bergaya tuh?? wakakaka perasan nak mampos hOtspUrz!!!!.. hehe peace!!.. org pandang sb bw hadiah besar gedabak kot!! hehe hOtspUrz beli hadiah special sket kat hafizi neh.. besar la jugek!! harga?? rahsia.. huhu beli siap pakai bank card tau!! mcm org kaya je.. (dah le budak supermarket tuh tnye, abg nak bayaq ka?? jwpn aku : aa nak baya!! - alamak ter key eLL la pulek!!) wakakaka.. emm berbalik kpd rumah kenduri!! mak hafizi ada kat dpn tuh utk sambut tetamu.. sempat la bg salam kat mak dia.. then tgk dr raut muka mak hafizi mcm lain je.. mesti mak hafizi terfikir aik kemat (nama panggilan mse sekolah) ni bawa awek dia ka?? mcm berkepit ja dorg ni!! haha.. mse bagi hadiah sempat gak mak hafizi buat lawak!! isyh beratnye hadiah neh?? ada batu ka dlm neh?? hehe.. aku ckp aa makcik sy letak batu bagi berat sket.. hehe. (sume tuh dlm nada gurau ea)...


Sblm makan hOtspUrz & sUe jumpe pengantin dlu.. salam-salam then jumpa parent dorg.. tp tak bley blahnye Hafizi panggil aku AIZAT!!! adoi!! pe kes neh?? gua bukan aizat gua hOtspUrz! then jmp parent Haslinda plak.. Mak dia asyk tgk je aku!! alamak knp makcik?? (dlm otak aku la) tetibe mak dia tnye linda.. emm mak mcm pernah tgk je dia neh>?? la ye la mak dia ni 1 kelas masa sekolah dulu kan.. Sue plak menyampuk, aa la makcik, dulu dia lain skg ni da lain hensem da!!! ( wah hensem!!!!- wakakaka) tetibe SAHAM 1 malaysia hOtspUrz naik mendadak!!! wakakaka PERASAN!!!!. hehe.. ooo patut la mcm pernah tgk.. hehe.. aku senyum je.. ye la malu siot jumpe mak org.. pastu sempat jumpe eddy (pak aji - zaman skol dlu dia pakai songkok).. pastu g la mkn ngan sue!!.. yg tak bley blah tempat ktorg pilih meja vip!!! (meja kat dpn meja pengantin makan beradab) haha. perghh hotspot tuh.. sume org bley tgk. da le mkn ngan sue je.. adoi.. malu gak den neh.. saham single tuh jatuh la pulek..hahaha..

lps hbs mkn g bergambar ngan pengantin!!! tp camera tak bawa.. emm pakai handphone je lah!!
Majlis perkahwinan tuh sbnrnye ada 2 pasangan. Adik Fizi pun kawen gak time tuh.. Dgr cite isteri adik dia org sidam (kat kedah gak).. tp mse kenduri neh majority yg dtg member adik fizi.. member2 fizi bpe kerat je yg dtg.. mne tak nye member lain semua da jauh2.. kat sarawak, sabah, KL, Perak.. kesian la plak ngan fizi. ble tnye je spe da dtg dia ckp fendi ngan korg berdua je.. huhu.. ada 2 org lg dtg ptg.. huhhh.. mcm tak meriah la plak bila member2 sekolah tak dtg.. tp pape pun majlis tuh gempak!!! makanan tiptop!!! sedap!!! (hOtspUrz mkn sket je ye)..hhuhu..

ok lah tu la sedikit sebanyak cerita hal majlis perkahwinan fizi & linda..
Ucapan hOtspUrz utk kedua pasangan ini Semoga Ikatan Perkahwinan Kekal Abadi Dunia Akhirat!!! Aminnnn...


3:05 AM

Malaysia Airlines beli 25 A330-300

Posted by hOtspUrz

Sumber Utusan Malaysia:

PETALING JAYA 22 Dis. - Malaysian Airline System Bhd. (MAS) telah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan syarikat pengeluar pesawat Airbus untuk membeli 25 pesawat A330-300 pada harga senarai AS$5 bilion (RM17.15 bilion).

Pembelian itu melibatkan 15 pesawat itu dengan diberikan pilihan untuk menambah 10 buah lagi dan kesemua pesawat dijangka mula diterima pada 2011 sehingga 2016.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Tengku Datuk Azmil Zahruddin Raja Abdul Aziz berkata, pesawat A330-300 akan melengkapkan jumlah penerimaan enam lagi pesawat A380 dan 35 pesawat B737-800.

''Pesawat baru itu nanti akan membina asas perkembangan MAS yang kukuh dan menjana keuntungan apabila pesawat A380 akan digunakan untuk penerbangan jarak jauh seperti London dan Sydney .

''Sementara itu, pesawat A330 akan digunakan untuk penerbangan jarak sederhana, manakala B737-800 akan digunakan untuk mengukuhkan laluan domestik dan laluan serantau,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Memeterai Perjanjian dengan Airbus dan taklimat media tentang cadangan terbitan hak di sini hari ini.

Tengku Azmil berkata, strategi MAS kini beralih daripada 100 peratus menyewa pesawat kepada sekurang-kurangnya memiliki satu pertiga daripada pesawat.

''Pembelian pesawat itu akan dibiayai melalui gabungan cadangan terbitan hak dan pinjaman dan ini akan membolehkan kami mempunyai pesawat baru untuk menyediakan produk terbaru kepada pelanggan.

''Menjelang 2016, MAS semua pesawat yang ditempah akan diterima dan kami akan memiliki pesawat baru, menjimatkan bahan api serta mesra alam di Asia,'' katanya.

Tengku Azmil berkata, apabila 15 pesawat A330 diterima, MAS dijangka akan memperoleh penjimatan sehingga RM300 juta setiap tahun.

''Ini merupakan waktu yang tepat untuk MAS menempah pesawat kerana harga yang lebih berpatutan semasa keadaan ekonomi tidak menentu dan bakal menerima tempahan apabila ekonomi telah pulih.

''Strategi MAS adalah menggunakan pesawat yang bersesuaian untuk pasaran yang tepat. Pesawat panjang digunakan untuk laluan jarak jauh dan pesawat berbadan sederhana untuk laluan jarak sederhana dan sebagainya,'' jelasnya.

Sejajar dengan perancangan untuk memiliki satu pertiga daripada jumlah keseluruhan pesawat utama mereka, MAS juga mencadangkan untuk memiliki enam pesawat A380 dan secara bersama (bundle) pesawat Boeing iaitu dua B777 dan dua B747 daripada Penerbangan Malaysia Bhd. (PMB) pada harga RM3.19 bilion.

Tengku Azmil berkata, pemilikan itu dijangka menambah sekitar RM648 juta kepada keuntungan dan kerugian (P&L) MAS (selepas menolak pemilikan dan kos pembiayaan) untuk tempoh tiga tahun bermula 2010 sehingga 2012.

MAS akan membayar PMB tunai sejumlah RM1.54 bilion untuk pembelian A380 daripada PMB kepada MAS.

MAS dijangka menerima sebuah A380 setiap bulan bermula Ogos 2011 dan akan menerima sepenuhnya pesawat itu pada Januari 2012.

Bagi empat pesawat Boeing, MAS akan membayar sebanyak RM190 juta kepada PMB.

Ia merupakan pra-bayaran untuk operasi sewa di bawah perjanjian sedia ada.

Apabila transaksi selesai, MAS akan mempunyai liabiliti berjumlah RM1.46 bilion.

12:17 AM

Boeing 787 first flite!!

Posted by hOtspUrz


The Boeing 787 Dreamliner is a mid-sized, wide-body, twin-engine jet airliner developed by Boeing Commersial Airplane. It can seat 210 to 330 passengers, depending on variant. Boeing states that it will be the company's most fuel-efficient airliner and the world's first major airliner to use composite materials for most of its construction.

(picture from airliners.net)

On December 12, 2009 the first 787 completed high speed taxi tests, including post-rotation takeoff abort, the last major step before flight. Then Boeing conducted the Dreamliner's maiden flight with the first 787-8 on December 15, 2009, originating fromSnohomish Country Airport in Everett at 10:27 am and landing at Boeing Field in King Country at 1:35 pm. Originally scheduled for four hours, the test flight was shortened to three hours because of bad weather.

This model, sometime was called as Delayliner because boeing have a lot of problem during production of Dreamliner. With 6 times delay, caused cancellation from several airliner due to unsatisfied and sompetition from Airbus A350 series.. But dreamliner become the fastest-selling wide-body airliner in history with nearly 600 orders in a roll-out ceremony on July 8, 2007.

(picture from airliners.net)

the selling price for Boeing 787 are:
787-3 series : USD 150 - 155.5 million
787-8 series : USD 161 - 172.5 million
787-9 series : USD 194 - 205.5 million





10:37 PM

hOtspUrz di SP!! terBaEk punyEr.. haha

Posted by hOtspUrz

hOme sWeet hOme!!!
haha
hOtspUrz berada di SUNGAI PETANI KEDAH Sejahtera>>??? huhu
17.12.2009 hOtspUrz berangkat pulang ke kampung halaman.. sb2 hOtspUrz balik adalah nak g kenduri member kawen Hafizi(skol mate!!! member kamceng selalu berpolitikus kat sekolah!!!) haha..
hOtspUrz da planing nak balik ni memang da lme coz member yg nak kawen ni call su0h dtg kenduri dia da lme.. siap mse raya haji dtg rumah bg kad n jemput ke rumah.. emm..
tp pape pun yg menyebabkan hOtspUrz nak g jugek adalah hOtspUrz dpt jumpa member2 lma sekolah!!! yahoooooo...
tp mne on da way nak balik tip top pulek call!!! tnye kat ner?? coz dia da busan kat rumah abg dia kat kL!!! nak dtg lepak kat UKM!!!! adoi!!! sorry la top lu x call gua awl2.. gua da dlm bus r nak blk SP.. mse lu call gua, gua da diawangan da.. tdo la pe lg!!!! hehe....

hOtspUrz smp kat BANDARAYA METROPOLITAN SUNGAI PETANI pkl 3.3opagi!!!! adoiyai awl sgt la pulek.. tp my mum da tunggu kat hentian bus!!! huhu.. thanks mum..
sampai rumah terus tdo...

lps solat jumaat my mum inform.. haaa esk jgn lupa p kenduri rumah hazwan (haji hazwan siew)!! abg dia kawen.. haaaaa?? lor ada kenduri ke?? emm ok la.. pastu ni nak ikot tak p rumah dia?? makan kurma ngan ayaq zam-zam?? tp pun barang2 dia tak sampai lg.. ada la sikit kat rumah dia.. emm esk2 la p... segan plak coz ramai tuh kat rumah dia.... haha alasan baek punyer!!!!.pada hal hOtspUrz nak g jln2 + nak beli hadiah utk Hafizi.. sempat gak g tesco Sungai Petani Selatan!!! (besar giler!! xmcm kat sp tau, mcm kat KL la pulek rsnye.. haha) pas tuh g CS!!! haaa org sp mesti tau CS tuh apa.. dlm kuiz kat facebook pun ada soalan berkaitan ngan CS!!!.. sblh mlm pulak hOtspUrz lepak ngan Mr AmAn aka MANAGER MAXIS cawangan YAN!!!! (yan???? huahahaha) style giler aman tempat keja hang!!!! haha.. haa tempat lepak ktorg kat OldtOwn SP!!! biasa la org cempera ni mesti kne p tempat yg style2 sket.. huahaha..

18.12.2009- kenduri kawen kat rumah hazwan & rumah mak lang!!! emmm.. adoi aku ni klo tak blk sp mesti tak tau ada kenduri!!! tak de spe2 nak gtau.. tetibe blk byk pulak kendurinya.. tp lps g kenduri kat rumah mak lang sempat gak hOtspUrz g rumah bomoh resdung!!!! hahaha.. coz hOtspUrz mengalami selesema yg kritikal!!! da 3minggu selesema!!! (woi korg jgn ingat H1N1 tau!!!! coz tak de tanda2 demam+batuk+sakit kerongkong dan sebagainye)... emm sempat la buang sket2 resdung tuh.. tp lps wat pening kepala!!! mcm mabuk la pulek...
emm ni mse tgh on9 tetibe plak hafizi call mintak jd PENGAPIT!!!! adoi!!! ape kes neh?? aku ni muka cop jd pengapit ke?? alamak!!!! aku nak jd pengantin!!! xnak jd pengapit je!!! adoiyaiii.. baju baru aky beli nak p kenduri terus tak bley nak pakai!!! sha!!! yani!!! chan!!!! baju yg aku beli tak bley pakai lg!!! adoi!!!! stressss!!!!... hahaha..
pape pun sampai sini dlu ea.. t sambung lg hal pengapit!!! hahaha
hOtspUrz + Alan + HAFIZI (PENGANTIN) + Haizal + Akmal

12:41 PM

hOtspUrz...............

Posted by hOtspUrz

Sepanjang Minggu dari 14 hingga 16
- hOtspUrz berada dalam Lab Daging & Lab 1134 dari JAM 8.30pagi HINGGA 5.30petang.
- Malam adalah mse hOtspUrz nak REHAT!!! paham????

17.12.2009
- appointment kat Pusat Kesihatan UKM. Jam 8.00pagi.
- 9.00mlm BALIK KEDAH!!!!!!!!!

18-21.12.2009
- ada di KEDAH
-Kenduri kawen member 20.12.2009
-.21.12.2009 balik ke UKM

22-24.12.2009
- Routine dalam Lab!!! dari pagi sampai petang!!!
- MALAM hOtspUrz nak REHAT!!!!!!.

25-27.12.2009
-hOtspUrz ke sunway Rumah Cousin... sambut Christmas.. haha.. (suke hati la aku nak wat ape pun kat sne!!!)

28-31.12.2009!!!
- tarikh ni jgn nak terhegeh2 nak ganggu hOtspUrz!!!
- hOtspUrz bz ngan Rheology test.. the whole day dlm lab instrument!!!
- coz hOtspUrz da bOOking utk wat test!!! result ni penting utk thesis hOtspUrz!!!

31.12.2009 - 3.1.2010
-hOtspUrz balik KEDAH!!!...


sO hOtspUrz nak inform kat korg!!! pandai2 la bce ea.. t jgn plak nak berkecik hati la, terasa hati la, kata aku sombong la and what so eva!!! coz i don care!!!!....
klo ada HAL yang SANGAT2 PENTING SAHAJA baru hOtspUrz akn layan..
yg lain MAMPOS AKU tak layan!!!!

12:44 AM

Kenduri kawen Bedah aka bEd.. ^_^

Posted by hOtspUrz

emm 1stly nak ucapkan tahniah kepada Bed (siti zaidah azmi) coz da menjadi isteri org!!! huhu. melepas lg hOtspUrz!!! hehe.. Selamat Pengantin Baru Semoga Kekal Abadi!!!!!
Kenduri kawen ni diadakan di Sungai Petani Kedah!!!! pada 5 disember 2009...

pape pun sblm bed bersanding di ats pelamin ngan husband dia hOtspUrz sempat bergambar dlu.. huhu.. ade gak la kenangan bgmbr ngan pengantin.. nt da susah da nak bgmbr ngan bed.. lalala... pape pun gmbr ni dr annur.. nak tunggu gmbr dari camera roai, emm bertahun la agknye dpt.. haha.. jgn marah ye roai..

haaa ni geng yg pergi dr kL sme ngan hOtspUrz!!! yg paling tak tahan nye si anur, dia memang wat jelajah 1 malaysia!!! mne tak nye dari JOHOR ke KL then ke KEDAH!!! huhhhh.. letih tuh.. tp pape pun tabik spring la kat anur coz sanggup mengharungi perjalanan yg memenatkan dan sangat2 jauh.. emmm anur yg mne 1?? ala yg duduk baju gelap sket tuh.. (mcm pelakon tira tirana yg jd maid & suke kat abg haji!!!) huhu anur jgn marah ye!!! hehe peace!!!.. lps amek gmbr neh ade bende kelako tau.. emm tak sangka bed dimakeup oleh baby!!! huhu.. geli weh tgk baby neh.. bed pulek boleh panggil dia ngn nama tuh.. huhu.. ayu giler kalah ain dorantes!!! huahaha..

hOtspUrz ngn spe tuh?? isyh!!! awek dia kah??, cousin dia kah?? tunang dia kah?? haha.. jgn nak memandai2.. (sj nak wat spekulasi sengal).. emm ni roai budak UPM!!! amek nutrition.. member polytech la.. dia skg further study kat UPM, fakulti perubatan dan sains kesihatan!!! perghh bljr ngan doctor2!!!! tuh.. sbnrnye sejak kami further study tak pernah pun jumpe ngan dia.. coz dia duduk kolej luar (dkt ngan hosp serdang).. hOtspUrz g UPM kat main campus je.. haha

emmm ni la 4 org yg sanggup turun KDH dr kL... then ni la pengalaman yg agk giler hOtspUrz.. mne tak nye hOtspUrz drive dr KL-KDH-KL!!!! letih tahap cipan!!! .. start pkl 11 mlm drive dr KL hari jumaat, then sampai kdh pkl 3pg check in hOteL free (bed aka pengantin sponsor!!!) tdo pkl 5pg coz guling2 (tak bley tdo) pkl 10 bangun.. pkl 12 g kenduri then makan2.. pkl 2.30ptg drive ke KL!!!!!! huuhhhhh.. sampai KL dlm pkl 7mlm.. sampai UKM dlm pkl 9mlm slps hntr roai kat UPM then amek anak anur!! (anak sedara) . anur + anak blk johor mlm tuh gak!!! bus pkl 11 o 12 kot.. huhu.. dr kDH ke KL then ke JOHOR semula!! perghhh hebat!! ni baru la dinamakan berjalan-jalan pusing malaysia.. hehe.
sampai kat bilik teros tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiddddddddddddddooooooooooooooooooooooooooooooooooo
hehe

pape pun sekali lg hOtspUrz nak wish
SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA BED & SUAMI (YUS)
SEMOGA KEKAL ABADI

haha.. panjang kan tajuk thesis hOtspUrz??? emm da lme tak update blog coz stress ngan thesis dan malas nak menaip.. asyik tdo kat bilik lps letih bertapa dlm lab daging... huhu ye ke??

Al-kisah nye begini.. huhu.. lepas seminggu hOtspUrz bertungkus lumus dlm lab microbiology dari 22 - 26 dec 2009 sampai naik beberapa ketul jerawat siyal, hOtspUrz terpaksa menukar tajuk thesis.. huhh da dpt result microb test da pun. at last tukar jugek!!!! haha..
sume ni terjadi pada 26 dec 2009.. dengan baik hati hOtspUrz nak mengadap GODFATHER utk tunjuk result microb tp malang nye hOtspUrz xcukup pahala nak jumpa god, jdnye dia tak de kat bilik (huhu.. giler da hOtspUrz neh).. hOtspUrz pun tunjuk la kat RA godfather (penjaga pintu2 ner... eheh pintu2 lab daging) huhu.. Soo ee & Wolyna.. tetibe dorg ni beria su0h tukar tajuk coz b4 this wolyna pernah wat research mcm hOtspUrz nak wat dlu (fermented goat sausage) but wolyna gne ayam!! dia ckp 8 bulan wat fermented sausage tuh.. tp hasil nye FAIL!!! tak berjaya!!! then dia ckp bazir masa je.. baik u tukar tajuk cepat.. huhu... time ni Soo ee da tak senang duduk da!!! huhu.. ye lor u should change u title.. emm tak pe u jd my assistant but u do this title!!! senang je semua I da ada. later I bagi kat u!!!..
jeng jeng jeng jeng...!!!!! ketibaan GODFATHER dlm lab!!!! huhu.. terus Soo ee ckp kat god mintak aku tukar tajuk!!! huhu. tp time ni dorg discuss la sket sbyk!!! but on that time ada 1 perkataan god yg memang aku terasa hati gak r!!! tp aku mls nak tulis kat sini.. klo korg pnh tgk kat FB aku mesti korg tau!!! tak pe god I'll do the best 4 myself!!!! korg jgn jeles plak klo aku dpt anugerah thesis cemerlang!! huahaha. berangan kot!!!
lps sume da settle soo ee bagi sume journal2 kat aku su0h balik bace.. then dia explain sket2 bg aku paham..huhhh.. nampak senang je. wah!!! pas tuh aku pun cari la journal2 kat science direct!!! utk menambahkan koleksi journal!!! emm pas ni spe nak journal fermented sausage meh amek kat aku. coz aku da xnk!!! hehe..

2 dec 2009!!! hari bersejarah wat hOtspUrz coz run test utk penghasilan sosej!!! semua ingredient da ditimbang awl sehari coz nak mudahkan kije2!!! sume bahan da ada + di provide oleh SOO EE!!! thanks a lot!!! hOtspUrz xperlu nak order2 sume barang da.. coz b4 ni order xpnh sampai2..
sbnrnye tajuk kali ni hOtspUrz nak tgk effect non-meat protein ke ats sosej.. non meat yg digunakan ialah Isolated Soy Protein (ISP) sbnrnye ISP ni bley reduce cost+binding agent+kurgkn penggunaan Isi ayam+menstabilkan emulsi lemak+ pengganti protein larut garam+ dan memberi tekstur dan penggelan.. selain itu hOtspUrz gune microbial transglutaminase yang memberi binding properties+improvement elasticity+ improve texture..
material dan method utk kali ini:
  1. MDCM sausage preparation
  2. proximate analysis - protein, fat, moisture, ash.
  3. colour, pH
  4. rheology, water holding capacity
  5. cooking loss
  6. expressible moisture
  7. texture - hardness & elasticity
  8. Tiobarbituric Acid TBA
  9. Sensory evaluation
  10. statistic.
emm sumenye senang2.. haha.. siap soo ee ckp tak pe nt i tolong u semua.. kalau u nak wat ulasan perpustakaan u bg tau I coz I have all the thing yg u nak.. huhu..

pape pun hOtspUrz berjaya wat sosej,3 formulation without MTGase!!! stp formulation 200g je!!! haha.. at last stp formulation dpt 1batang je!! kelako weh.. berangan nak wat analysis tp tak cukup.. mne tak nye 1 batang je stp formulation.. haha..tp yg penting sempat bg coursemate makan!!! sume ckp SEDAP!!! huhu.. bukan nak up kan diri ea.. tekstur tuh nt2 la improve.. huhu.. tp tak de pun yg patah klo dilipat.. maknanye sume sosej yg dihasilkan grade AA!!!!! soo ee ckp ea.. bukan hOtspUrz memandai2.

klo korg nak rse tunggu ye.. next week rabu hOtspUrz akan masuk lab lagi utk wat sosej.. tp tak tau la cukup ke tak utk korg mkn coz hOtspUrz kne wat analysis dlu..

* sorry tak de gmbr nak tunjuk kat korg coz xcited sgt hari tuh sampai lupe.. udah le ada byk salah dlm processing!!! huhu..

ok la utk kali ni.. mlm ni balik kedah g kenduri kawen member!!!!

Firstly nak mintak kebenaran ye amer!!! coz a.shidi curi ko punye post kat blog.. haha..
sbg ganjaran a.shidi promote sket ko punye blog.. haaa spe2 yg nak bce text yg penuh bley click sini.

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur Sangat cermat, teliti & teratur. Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik. Pendiam tapi pandai bercakap. Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur. Kerja yang dilakukan sangat sempurna. Sangat sensitif yang tidak diketahui. Orang yang banyak berfikir. Daya pentaakulan yang baik. Otak bijak & mudah belajar. Suka mencari maklumat. Kawal diri dari terlalu mengkritik. Pandai mendorong diri sendiri. Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi) kerana banyak simpan rahsia. Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya. Terluka hatinya sangat lama disimpan. Terlalu memilih pasangan. Sukakan benda yang luas. Bersistematik..


emm da bce jgn plak fikir yg hOtspUrz ni perasan bagus ye.. sume ni daripada kajian Dato' Fadzillah Kamsah ye..hehe.. pape pun memang ade persamaan.. ntah la kan.. myb kebetulan.. tp yg penting percaya pada ALLAH yang 1!!!!!

3:09 PM

hOtspUrz @ Kem Tebrau & PULADA - PART 2

Posted by hOtspUrz

Selepas selesai mkn tghr semua blk ke tempat penginapan masing2... termasuk la hOtspUrz & din.. emm klo da blk ke bilik pe lg?? TIDO!!!!! haha.. hmpr sume tido keletihan.. tp yg pasti budak2 Palapes terpaksa meneruskan xtvt diorg... (biasa la kan klo askar pun mne ade rehat2).
Lebih kurang pkl 6 hOtspUrz ngn yg lain (Din, Ajue, Aimi & Miza) da bersiap2 utk discus utk mlm ni.. coz ktorg nak wat kije mlm tersebut. tp pd mlm tuh dinner sedikit terlambat.. may b ada masalah dari sudut komunikasi kot.. tp its okay hOtspUrz xde la lapo sgt..
selepas solat dlm pkl 8.30mlm baru mkn sampai.. jdnye sempat la ktorg setup tempat utk jlnkn penyelidikan.. mse tgh setup ni hmpr sume org asyk tgk je kat ktorg!! emm maklum la HOT!!!!! kan hehe.. hOtspUrz + hot = perasan thp pokemon.. hehe.. (tp xde la perasan ok)
selesai je setup ktorg dijemput utk mkn!!! huhhh layan VIP lg!! adoi malu la + kesian plak kat bebudak palapes coz dorg nak mkn kne beratur panjang pulek.. (itu la keadaan sbnr dlm askar kan?? kne berdisiplin).. huhh bagus la dorg ni sabor je beratur sblm dpt mkn.. tp yg best nye dorg dpt mkn dlm tray mcm asrama!!!! adoi kenangan2!!! hehe..
emm korg nak tau tak menu mkn mlm hari tuh??? emm korg jgn terkujat tau.. mkn dorg mewah sgt2!!! xsangka pulek dpt mkn makanan yg sedap2 dlm kem ASKAR!!!! huhu.. ingat mkn mcm kat hospital je (mkn kat hospital healthy tau!!! wlpun xcedap). menu mlm tuh nasi minyak + chicken chop!!! + sayur cmpur (carrot+corn+beans) + mushroom soup + black paper sauce + air sarsi + tembikai = SEDAP SGT2!!!!!!!!!!!!! ayam besar!!!!! (bukan ayam katik mcm kat cafe UO-mse hOtspUrz 1st year la)...mkn ktorg sme ngan budak2 palapes tau.. kira fair la kan... sblm mkn aimi amek gmbr dlu sbg bukti utk thesis dia.. (gmbr tuh ada kat camera aimi jdnye hOtspUrz xdpt la nak post kan kat dlm blog ni..)

Selepas semuanye selesai ktorg mulakan penyelidikan ktorg (main objective ktorg g kem tebrau+PULADA).. 1stly wat food survey (pandai2 je bg nme survey), merangkumi personal data utk responden, rekod mkn dlm mse sebulan, rekod mkn ingatan 24jam, rekod xtvt ingatan 24 jam dan mcm2 lg. haha mse ni hmpr sume responden yg mulanye beria2 nak wat survey.. tp ble da tgk soalan dan kertas yg dorg dpt mula la sorg2 merungut.. emm (xpe hOtspUrz & researcher lain paham) tp ktorg sbnrnye sangat2 berharap yg responden menjalankan tanggungjawab dgn sempurna!!! please tolong la ktorg ea!!!!!...

haaaa ni pulek gmbr bilik penginapan hOtspUrz!!! bilik ni utk pegawai2 lain-lain pangkat (LLP).. klo yg pangkat tinggi kat bilik sebelah..siyesly hOtspUrz tak terkujat pun ngan keadaan bilik mcm tuh dan x expect pun bilik mcm hotel coz tinggal dlm kem kan.. kira okay la.. tp Tuan Lazim aka lecturer FTSM ade ckp "emm klo aku tau lah mcm ni aku bawa cadar!!". ayat tuh sbnrnye merujuk kpd hOtspUrz.. tp hOtspUrz ckp blk.. emm xpe sy da biasa da mcm ni.. janji bley tdo.. siyesly katil yg hOtspUrz dpt agak kotor la.. tp nak wat mcm mne.. terima je lah.. its okay.. nothing to complain.. ^_^..dlm dorm ni bley muat 20 org kot.. mse mula2 sampai dorm ni panas giler!!!! dlm otak da terfikir!!1 adoi aku duduk jauh dr kipas.. emm mlm t kompom kepanasan.. tp bila mlm sejuk la pulek!!!..haha. best je tido. walaupun hOtspUrz tgh sakit2 badan!! huhhh.. ni sume akibat dr wat kije mlm tuh.. tp agak malang sket dlm bilik ni bila hujan.. emm siling bocor.. hari last kat sana habis beg hOtspUrz basah!!! sume baju+suar+spender+sweater basah!!! hOtspUrz blk pakai baju basah tau!!! sedey.. udah le sejuk.. emm


Second day ktorg duduk kat kem tebrau je.. xikot budak-budak palapes g PULADA sb letih+ nak analyze data yg diambil smlm... huhu tp sbnrnye tak de la wat pape pun.. hehe.. just tido seharian!!!! sampai Tuan Harizal (sentri) tercari2 ktorg kat mne.. padahal ktorg tdo dlm dorm.. hehe.. ngantok + busan tak tau nak wat pe.. tp yg penting makanan yg disediakan memang sedap giler.. menu utk tghr nasi beriani + daging + epal + kek.. huhu.. menu mkn malam terlupa pulek.. sorry ye.. tp yg pasti sume sedap2 dan hOtspUrz kenyang.. lalala..
mlm kedua ni hOtspUrz planing nak wat antropometri tp disebabkan sume budak2 palapes letih hOtspUrz sempat wat utk 5 org je.. mne tak letihnye dorg, seharian dilapangan menembak PULADA.. huhu.. memang pack la xtvt dorg.. Diorg balik pun da pukul 11 lebih.. nak tunggu dorg rest dlu + mandi.. kpd 5 org yg sempat hOtspUrz & din wat tuh sorry eyh coz ganggu mase korg nak rest.. thanks coz bg kerjasama yg sgt2 baik spjg hOtspUrz amek data..

emm stop jap dr cite tentang kem tebrau ea..
skg ni nak cite sket xtvt last wiken + 1st day masuk lab wat kije2 thesis.. haha..
planing nak beli wallet da lme coz wallet da koyak rabak da.. mne tak nye letak byk sgt duit syiling!!!! (duit kertas xde miskin)... tp sayang tau wallet lme coz da pakai hmpr 2 tahun setengah, beli kat mines (radioactive - ngah wat promotion 50%) hehe..
tetibe je hr ahad yani msg tnye da g beli ke wallet. emm then nak ikot g alamanda coz busan kat bilik.. (sha blk shah alam-ade org merisik.... tp merisik org laen)
ajak anep plak tetibe g rumah makcik la pulek.. ramai btol makcik dia neh.. haiya!!!!..
pape pun last wiken kuar ngan yani je..

emm ni la wallet hOtspUrz skg neh.. hehe.. lawa giler kan?? see da leg la spe pilih!!! haha.. sbnrnye mse nak beli mintak suggestion from yani.. mne tau dia ade idea & corak yg lbh lawa..hehe..emm wallet ni tak tau la bley tahan lme mne.. hopely lme la...skg ni baru2 sayang la.. xletak duit syiling.. tp nt da lme sket xtau r pe akn jd.. (teringat plak karangan mse darjah 6- aku sepasang kasut) skg ni kne wat aku sebuah wallet (sebuah ea?? ntah la-acan pakar bahasa btol x??) ngee..

emmm big apple!!! ni pun da lme giler hOtspUrz nak beli.. tp last wiken baru dpt.. huhhh.. mengidam la pulek..


beli 6 biji tp kongsi ngan yani. sorg 3.. sha jgn jeles ye.. emm sedap banget..


1st day masuk lab

haha.. ni la mamat yg hensem lg kacak bergaya!!! hoho perasan.. tekun kan hOtspUrz ni wat kije.. ade pulek paparazi amek gmbr!!! (tQ yani).. pada hal gmbr tuh baru nak start, meja kosong je.. hehe.. dengan jaya nye hOtspUrz bangun pagi n teros g fakulti dlm pkl 9pg!!! huhu.. ingat da awl tp ade org lg awal!! tp start wat kije dlm pkl 11pg!!!!! adoyai.. mcm mne tuh?? biase la 1st day masuk lab mesti la cempera + cewi (org utara tau maksud).. tercari2 radas, bahan dan yg paling penting en jamal aka supermicrob.. errrr supermicrob?? hehe.. tp mse nak wat kije2 tuh hOtspUrz tpkse mintak tolong aifa aka dr norrakiah Jr.. hehe.. coz dia la yg byk ajr hOtspUrz nak jalan kan microb test neh.. pening tau!!+leceh = stress... adoi..

haaa ni da last preparation utk test.. MRS Broth.. en jamal su0h wat 10ml je.. 52.2g dlm 1litre.. jdnye 0.522g je la hOtspUrz gune.. sket je kan.. ye la coz nak growth kan lactobacillus plantarum je. nak tau bley growth ke tak.. glassware sume da ditempah awl iaitu 9tube+penutup, 2 schott bottle, wire loop, kotak tips... tp bikar tak pulek tempah.. sengal kan?? sgt2... hehe.. jdnye mintak ka lat kai lun!!! tQ beri2 march ya.. tp 1 lg bikar hOtspUrz curi kat lab daging.. hahaha.. lantak la.. aku anak tiri god.. curi je la.. klo mintak xdpt....
pape pun sume da settle tp hOtspUrz bertapa dlm lab dari pagi sampai ptg tau!!! letih banget!!! udah le serabut sb terpecahkan bikar yg pinjam dr kai lun!!!! arghhh tension!!! knp la bley jatuh pecah!!! emm hOtspUrz lain kali jge barang org.. da la awk tuh pinjam.. pastu bg pecah pulak.. isyh2... teruk btol la hOtspUrz neh.. adoi!!! stress tau.. coz ntah la mcm mne bley tjatuh.. bikar ni pecah mse hOtspUrz baru siapkan MRS broth!!! pas tuh terus down coz tak bley accept!!!.. sume terkujat coz bunyi kuat sgt.. hancus sume kaca2!!!
hOtspUrz pe lg time tuh terus g cari cleaner mintak tolong sapu.. siap ckp mintak maaf ye coz menyusahkan plak.. haha.. sbnrnye ayat nak kipas je!!! wakakaka..... tp pape pun kai lun tak marah!!!!! kai lun baik hati tau!! huhu. kipas lg... hOtspUrz call kai lun gtau.. tp dia gelak je.. ntah la dlm hati dia. hopely lain kali dia sudi la nak pinjamkan lg alat radas.. huahahaha..


emm pas habis sume.. sempat gak tolong janah wat burger!!! tp kelako plak ble tgk janah hari ni.. coz mcm akak jge kantin sekolah (dressing dia) huhu.. janah jgn marah ye.. ngan apron + selipar.. emm sejibik.. huhu.. pape pun produk dia da ciyap.. hOtspUrz konye sosej bila nak wat?? emm ntah la.. coz sume bahan tak de lg.. yg order kat en bob, tak tau la bila tahun nak sampai.. rse nye aku grad dlu la kot baru nak sampai.. ato pun sampai syurga.. ntah2 sampai bila-bila..
arghh lantak la...


emm lps sume da bereh g la plak kaco + borak kat makmal penyediaan sblh makmal coklat.. emm sempat la beli sekotak.. tetibe teringin pulek.. haa. kat cni nak wat la sket promotion!!!! sekotak rm5.00!!! murah + sedap. cume design kotak skg ni agak buruk.. dlu cantik yg kaler purple.. coz simple sgt.. sorry kak mie klo terkomen lebey.. customer always right kan??? hehe.. kepada sesiapa yg nak beli bley la order kat hOtspUrz.. tp t dtg amek sendiri.. xde maknanye nak tolong hntr.. hahaha..tp setahu hOtspUrz coklat Food Sc ni selalu mendapat tempahan.. utk kenduri kahwin + birthday + raya.. emm mcm2 la.. rasa memang sedap.. tp xde la mcm cadbury tuh... sume coklat ni hand made tau.. haa hasil tangan kak mie.. (wah puji lebey nampak??)


huhh.. cukup2 la setakat ini.. kang merepek pjg2 nt tua nyanyok plak.. (kata2 org tua2).. tak tau la btol ke tak.. tp moral of da story dia su0h stop la kan.. haha..
emm tunggu tau part 2 kem tebrau..

6:35 PM

hOtspUrz @ Kem Tebrau & PULADA - part 1

Posted by hOtspUrz

wah titile je baru part 1.. emm ni mesti byk bende neh yg nak di ceritakan???.

haha.. al maklumla tangan ni gatal thp alergic mkn seafood + otak berpusing mcm roda impian..
hehe.. pape pun ape salah nye kan klo nak berkongsi sedikit sebanyak pengalaman hOtspUrz menjalani kehidupan sebagai palapes (sket je kot!!)..

okay la jgn nak melalut tak tentu pasal hOtspUrz!!!...

Bermula pd 17.11.2009....
hOtspUrz berkumpul di panggung seni bersama-sama PALAPES UKM, USIM dan geng2 Researcher Food Science Nutrition UKM!! wah researcher!!! haha.. 2 org je kowt penyelidiknye.. ko tuh hOtspUrz just ASSISTANT je!! di ulangi assistant je!!! haha..
arghh peduli!!! janji aku join gak g sne.. hehe..tp dlm hal ni hOtspUrz rse pelik gak knp USIM pun join?? jd assistant mcm hOtspUrz + din ke?? haha
tp lps bertanye, rupa2 nye USIM baru nak tubuh PALAPES, then diorg skg ni combine dlu ngan Palapes UKM.. kira anak angkat la (ayat Tuan Jury)..

Kami bertolak ke Kem Tebrau pada pukul 9.30pg.. Selepas semua bersarapan dgn menu mee goreng + air teh O panas (katering Kem Sg Besi). mse ktorg bkumpul & mkn sume geng2 palapes tgk coz myb dorg pelik kot knp ade mamat yg agak poyo (coz pakai formal) join dorg nak g jhr.. Da la agk poyo siap dpt layanan mcm tuan plak.. (hoho.. sbnrnye hOtspUrz agk segan + malu bila dilayan sedemikian). pape pun Terima Kasih kpd Puan Azimah aka kak azimah ( disuOh panggil kak coz Puan utk budak palapes je).. terhutang budi rse coz kak azimah layan ktorg dpn mesra.. tQ sekali lg.. hOtspUrz & da geng bertolak ke Jhr menaiki bus no 6 (Bus Kiffah). Perjalanan mengambil mse selama 5jam dan berehat seketika di hentian pagoh.. tp spjg dlm bus hOtspUrz bertafakur melayan kerusi empuk (ckp tdo kan senang) huhu..

emm xnk melalut sgt.. ok sampai je kat kem tebrau dlm pkl 2.15ptg sume budak2 palapes berbaris.. kami berehat sebentar ditepi bagunan kem (agak usang akbt lme ditinggalkan)sblm makan tghr... spjg berada disitu ramai plak yg btnye knp kami ni join palapes & kami ni sbnrnye nak wat apa.. hoho.. ok utk pembaca2 sekalian ni jwpn sbnrnye ye!! tujuan hOtspUrz & geng g kem tuh adalah untuk "mengkaji status pemakanan,aktiviti fizikal & ketumpatan tulang" budak2 palapes UKM.. kajian ini adalah untuk thesis Ajue & Aimi dan mereka yg memilih Palapes sebagai responden utk kajian dorg..


mse mkn tghr kami dilayan spt VIP!!! huhhhhh lg la hOtspUrz segan coz hOtspUrz sbnrnye lebih selesa mkn biasa je.. tp nak wat mcm mne coz itu protokol Palapes!!! Tetamu perlu diutamakan dan dilayan dengan mesra!!! Terima kasih ye atas layan tersebut!! siap ada dayang2 lg.. hahaha... mse mkn sempat borak ngan Tuan Irsaili (knl mse 1st year lg), Tuan Harizal, Tuan Lazin (lecturer FTSM).


hOtspUrz

11:51 PM

hOtspUrz kEsUnyian kat UKM

Posted by hOtspUrz

bErmula la episod UKM sunyi.. hampir 80% student da blk ke kampung halaman..
adoi tinggal la hOtspUrz kat UKM ni ngan pelajar2 Final Year yg lain tmasuk bebudak FKAB..
tetibe mlm ni terasa sangat sunyi.. dari petang td sbnrnye.. kuar g beli mkn pun cm sepi je..
terfikir plak mne perginye MONYET2 kat dlm UKM ni.. (monyet-binatang tau bukan kiasan ato pape-takot tersalah tafsir pulek).. tak kan monyet pun balik kampung??
adei!! pening2 hOtspUrz memikior nye..
g basuh baju pun xde dgr bunyi monyet..
monyet oh monyet jgn la merajok. korg main la kat luar tuh..
huhu.. hOtspUrz da bakal ke Tanjung Rambutan semula ke?? ngee..

emm td sempat gak hOtspUrz search kat tenet.. rupa2nye memang btol monyet udah balik kampung.. dan ade yg udah tak nampak rupenye.. coz xcited nak blk kg punye pasal...
siap make up.. huhu
aik??? siap berpayung nyet?? tau la musim tengkujuh!! payung tak bley blah.. kaler oRen!! siap handbag!!! aww!!! huhu

emm nyet ni xdpt tiket bus blk kg ke?? bw kete sendiri je.. emm tak pe yg penting environmental friendly!! xde asap.. xpakai minyak.. xde pencemaran!! huhu.. thumbs up la utk cik nyet neh.. huhu.. Berjaya juga saranan kerajaan untuk kita menjaga alam sekitar.. hoho

yg ni hOtspUrz nak marah.. nyet2!!! ape bende la ko neh.. lesen ade x tuh?? tau2 nak rempit je..
memang nak kne da neh. aku report kat polis!!!
tau xbahaya naik motor xde helmet ngan lesen.. lg pulak nak merempit ni.. klo xcident spe yg susah?? haa MPKJ jugek.. knp plak MPKJ?? ye la nak buang pangkai tgh jalan.. hoho.. kang sume langgar kotor pulek jalan tuh.. ngeee...

wah2!!! cik nyet ni udah dpt tiket blk kg!!!!. siap belek2 lg tiket dia tuh.. emmm tak pe la blk la kg tuh ye.. hOtspUrz ni raya haji xtau la dpt blk ke tak.. pk nak raya diperantauan.. huhu..
kpd cik nyet yg tgk tgk tiket tuh.. selamat kembali ke kampung halaman ye.. huhu

emmm!!!! mak bedah!!!! auwww!! mak bedah g mne tuh?? wah2 baju pink!!! baju rye ke bje deepavali?? siap posing tuh.. lentik badan!! wakakaka.. hOtspUrz giler!!!.. emm handbag LV ke tuh?.. hoho.. pandai pulek la mak bedah neh berfesyen kan..
kire malatop la mak bedah blk kampung.. sume org pandang t.. saham tinggi la tuh..
silap2 ade org masuk minang.. wakaka..


emm cukup2 la merepek tuh hOtspUrz!! tanjung rambutan da panggil tuh come come!!!
errr tak mao.. hOtspUrz nak stay kat UKM!!! nak wat thesis!! byk kije nak kne wat.. skg ni 1 hape pun blom mula..

hOtspUrz

3:30 PM

Kenari Biru

Posted by hOtspUrz

emm korg pnh dgr tak lagu ni??
klo tak pernah layan suda jgn ckp byk.. hoho
1st time dgr kelako beb tp layan je utk release tension
disamping gelak guling2.. hoho
klo hOtspUrz tnye mak ngan ayah kompom2 diorg tau.. silap2 layan giler mse muda2 dolo2..

ape tuh PULADA?? Bas Persada Express aku pnh dgr la..
emm PULADA ni klo tak silap hOtspUrz adalah
Pusat Latihan Tentera Darat Malaysia yg terletak di Ulu Tiram Johor..

hOtspUrz join PALAPES ke??
nak wat pe kat sne tuh hOtspUrz??
g rumah member ke kat area situ??
ade BAKTISISWA ke??
isyh tak kan tempat tuh ko nak g bercuti kot??
pelik la ko neh hOtspUrz...
pape je la!!! malas nak layan...

hahaha. rilex r jgn kecoh2.. hOtspUrz g sne utk berbakti kepada NEGARA la.
huahaha.. Ni sume gara-gara nak berperang ngan kumpulan militan "bendera" dari indon!!
huhu.. poyo btol hOtspUrz.. ko-k kat UKM pun ko join Khidmat Masyarakat je.
bukan Palapes pun..
emmm yg penting hOtspUrz g sne 3 hari start 17-19.11.2009..
dgr cite naik Truck Tentera!! huhu.. memang nak g berperang la neh..

kpd Palapes UKM yg akn g ke sana jgn terkujat plak ble tgk ade seko mamat yg badan tak 'tuff' mcm korg join g sne.. huhu.. maklum la korg da lme training kompom2 la badanj sume berketak2.. hahaha
n 1 more things nt smp kat sne berkawan la ngan aku!!! please!!! huhu.. t aku sensorg tak knl sesiapa.. tak kan nak ckp seorg diri!! t aku kne masuk balik Tanjung Rambutan!!!
emm merepek da hOtspUrz neh..
kepada korg yg nak tau ape hOtspUrz wat kat sne.. tungguuuuuu... 20.11.2009 hOtspUrz gtau ye.. sabar kanseparuh daripada iman..

hOtspUrz

8:58 PM

hOtspUrz aka sUpErmERdeka

Posted by hOtspUrz


Merdeka Merdeka Merdeka!!!!
hari ni 11.11.2009 tamat lah perjuangan hOtspUrz bagi Tahun 4, Semester 1, Sesi 2009/2010.
Alhamdulillah segala-galanya berjalan dengan lancar..
bermula dengan paper Food Toxicology pada 5.11.2009 dan berakhir dengan Pengurusan Industri Kimia dan Makanan..
Exam terakhir ni memberi tekanan yg agak tinggi memandangkan nota sangat2 sedikit dengan hanya ada 1 bab sahaja.. huhu.. tp untuk final exam ni, merangkumi kertas2 seminar dan esemen. penat??? agak lah.. tp buat pertama kalinya dlm hidup hOtspUrz sebagai student UKM, hOtspUrz g exam awal giler!!! pukul 2.15ptg da gerak dari bilik (tp singgah zar bakery beli roti jap lapo. huhu) dan juga hOtspUrz g panggung seni berjalan kaki!!!! huhu.. nak amek berkat exam.. peluh2 yg keluar tuh semua pahala!!! aminnn.. hoho
exam ptg td tetibe Dr Nik tegur hOtspUrz!!! huhu.. dia ckp ape?? emm dia dtg tgk hOtspUrz tulis jwpn.. then dia eh jgn tulis panjang2 sgt.. sikit2 je.. huhu.. for da 1st time lecturer ckp mcm tuh kat hOtspUrz!!! haha.. tergelak sensorg td.. mne tak nye.. tetibe exam kali ni idea mencurah2 pulek!! adakah hOtspUrz bakal DEAN LIST?? (jgn harap!! markah comm sc ko 9/15!!-paling rendah) huhu..tp lps Dr Nik ckp cm tuh terfikir plak kat kepala otak ni.. eh 1 soalan 30 markah, ade yg 40 markah.. tak kan nak jwb dlm point?? emm pelik la Dr Nik neh.. hoho..pape pun sume da selesai..
emm pas hbs exam td sempat mengadap DYMM GodFather!!! hoho.. dia marah lg!!! huhuhu sedey!!! xpe la hOtspUrz yg penting dia puji ko!! dia ckp u did well for Latihan Ilmiah!! huhu.. tanda2 dean list kembali bersinar agaknye!! (perasan tak hbs2)
dan hari ni jugak kecoh pasal corusemate ktorg LIZA (liza kiy) dia mengalami kecelakaan di kampung halaman kat pahang!!! dgr cite masuk ICU!!.. Kpd spe2 yg kenal n berdekatan ngan rumah dia g la melawat ye.. bw la buah2 tangan.. hoho.. dpt pahala tau melawat org sakit..tp hOtspUrz xdpt la nak g coz jauh.. sekadar mendoakan supaya liza cepat sembuh je..
tp sbnrnye wiken ni hOtspUrz nak tolong liza wat thesis dia.. tp da jd mcm ni terpaksa la postpone dlu..
ok la utk kali ni..

hOtspUrz

5:39 PM

hOtspUrz aka sUpErsNObbiSh!!!

Posted by hOtspUrz

emm ye ke?? tak tau plak..
tp tak pe.. hOtspUrz jd mcm neh pun sb environment yg push hOtspUrz jd mcm neh..
fair kan.. (for me lah) coz b4 this, who start 1st?

siyesly aku sangat2 lapang dada nak tolong spe2 yg memerlukan pertolongan aku
termasuk KO yg ckp aku snobbish!!!
is okay coz aku tau aku spe..

ko sedar tak ape yg ko ckp kat aku??
kalau sedar aku nak ckp TERIMA KASIH SAHABAT..
selama SEBULAN LEBIH ko diam at last ko ckp aku snobbish!!!
thanks..

for those yg tak ingat ape yg pernah hOtspUrz ckp kan dulu sekali lagi hOtspUrz tulis!!!
aku xkan lupekan korg SAHABATku kerna korg telah berada dihatiku..
dan aku mengharapkan korg juga begitu..

hOtspUrz

4:38 PM

KALAULAH hOtspUrz.....................

Posted by hOtspUrz

Emmm..
kalau lah hOtspUrz jutawan kawasan parlimen Bandar Baru Bangi da lme hOtspUrz beli sume model2 aircraft..
kalau la hOtspUrz jutawan peringkat kg baru KL da lme hOtspUrz beli 10 biji model2 aircraft.. kalau la hOtspUrz jutawan kawasan PUSANIKA da lme hOtspUrz beli 5biji model2 aircraft...
kalau la hOtspUrz anak sedara Dato' K da lme hOtspUrz kebas duit dia beli 1000 biji model2 aircraft...
tp masalahnye hOtspUrz hnylah insan biasa tiada duit mahu pun emas!!!
jd mcm mne ea nak dpt kan sume tuh??
TOLONG!!!!! xkn nak wat proposal kat bank utk pinjaman nak beli model2 aircraft neh??
xkn nak hntr surat memohon bantuan atau sumbangan kat MAxis!!!
emmm aduyai!!! da le stp 1 average harga MYR100-MYR180!!!!
wat mse skg ni hOtspUrz ade 2 biji je.. tu pun AirAsia ngn Delta AirLines.. sedey r..

MYR 140
adey!!!! tgk je la hOtspUrz tiap2 hari kat mudah tuh..

MYR 140
Model neh dari thn 2008 hOtspUrz nak beli.. tp smp skg da nak msk 2010 tak beli lg.. duet tak de!!!! duet dimana kau duet.. duet duet..

MYR 130
adoi!!! bile la dorg ni nak wat promosi buy 1 get 3 free?? klo wat promosi cm tuh kompom aku beli.. tp harga maintain la MYR130 tuh.. huhu.

MYR 175
Ni yg hOtspUrz xpueh hati.. udah le kecik harga mengalahkan yg lain (yg lain besar) arghhhh tak tahan!!! tak layan (ayat makcik karmen cantek) hoho

MYR140
comel kan?? emm korg jgn plak pk hOtspUrz nak maen sume neh.. actually hOtspUrz wat collection bende2 neh.. coz hOtspUrz memang minat ngan aircraft.. emm ble tahun eyh bley jd mcm tOny Fernandez tuh?? tunggu la kemunculan AIRHOTSPURZ aka sUpErbeRangan nak mampOs.. huhu
kepada sesiapa yg nak bg hadiah perkahwinan atau birthday atau hadiah simpati boley la dihulurkan kepada hOtspUrz ya.. (hadiah berupa rasuah dilarang sme sekali-iaitu hamper)
hOtspUrz sgt2 berterima kasih jika anda membantu..
"hulurkan tangan ringankan bebanan kewangan hOtspUrz"

hOtspUrz

7:13 PM

DeTOXIfication

Posted by hOtspUrz

emm hari ni baru hbs 1 paper!!!
ade lg 1 paper nxt week.. huhhh..
TOXICOLOGY???
no comment.. sume da lepas.. hopely dpt at least B...
pasrah je la..


Dan spjg hr ni hOtspUrz kureng bernasib baik!!!!
1. cari yelda (RA Iranian) tp dia xde!!
2. jumpe RA prof Salam, su E!!! tolong bg quotation ni kat yelda boley?? emm boley..utk ape ni?? quotation utk order barang.. emm KAMU UNDER SUPERVISOR MNE?? Prof Abdul Salam Babji.. (muka terkujat) eh ye ke KAMU UNDER PROF SALAM?? tgk nama kamu?? arghh!!! (mulai SEDAR DIRI AKU NI MAKIN DI ANAK TIRI KAN!! waaaaa!!!:(
3. jumpa kak mala: aa shidi nt prof aminah nak evaluate kamu untuk poster.. td kak mala da call chanthana.. bg tau yg lain ye..
4. episod MENGADAP godmother!!!, prof nak evaluate poster ke?? aa ye.. ok buat sekarang!! mne poster awk? alamak nak wat sekarang ke?? (after bincang ngan Jas & Janah kami wat hari ni jugek)
5. pkl 12.30 mengadap GODMOTHER utk presen, 1st person Jas!!!
6. Godfather dtg.. eh when uols free?? i want to discus with both of u (shidi & janah). I don't know what have u done for ur comm science!!!! (nada marah)
7. GodFather dtg bw kertas!!! haaa this ur comm sc!! what u hv done ha?? all the rubbish!! uif u put diagram u should explain a bit bout the diagram!! haa this reference!! u put in ur intro but where in ur reference?? u see!!!!
8. Both of u should follow Jas!! he done a good job!!!
9. episod kne ketuk kepala ngan kertas esemen!!!! adoi!!!
10. Dr naza pun terkujat tgk GodFather ketuk kepala ktorg!! Janah rilex je.. aku emm sedey!!!..
11. turn aku utk present dpn GODMOTHER!!, ok awk explain replication ape?? haaa.. emm bla bla bla.. Lecturer mne yg ajr awk?? sy nak tau!!! err salah ke prof?? ye la memang salah!!! tgk awk punye REFERENCE!!!.. ni semua salah.. hai....sy kne potong markah neh.. sy bg setengah je.. emm klo ikot2kan setengah pun tak bley dapat neh.. adoi!!!! ape la nasib aku neh??
12. ok explain pasal thesis awk..
bla bla bla... ok concentrate tau ngan thesis, cari byk infomation. jgn nak tunggu lg..
13. HOTSPURZ BLK BILIK TERUS TIDO TAK INGAT DUNIA!!!

hOtspUrz


4:57 PM

TERIMA KASIH HARSANY aka "ACAN TECHNO"

Posted by hOtspUrz

Semalam (isnin 02.11.09) yani gtau yg harsany ade kirim kad ucapan..
emm kad pe la yg acan tekno neh hntr.. haha.. knp acan tekno??
nme dlm hp la. mse mula knl dia kan dia budak sekretariat teknologi dan dokumentasi pesta konvo 35!! jdnye dlm phone book pun letak la acan tekno. mls da nak tkr!!! mne tau t tukar tak ingat plak.
emm pas kuar mkn ngan yani dlm pkl 2ptg yani tunjuk kad ucapan tuh.. haaa korg tgk la ea gambar kat bawah neh..
kluang boy pulek!!! tapi tanduk yg kat kepala tuh aku suka.. coz aku tau maksud dsebaliknye

First tyme bce kat kepala da fikir klo tak de ayat yg kenekan aku mesti tak sah!!! Acan ni klo bg ucapan ape2 pun mestinye terselit jenaka yg memang mempunyai maksud mendalam.. mne tak nye ucapan rye haji thn lps pun sempat nak ngate aku.. ingat lg ayat nye " slmt hr rye jugak, cume asal tgok lembu kerbau nk kne sembelih, terbyg akn dirimu"!!!! emm sengal kuda kepang btol..
Dalam ngh kusyuk membace spt dlm gmbr neh:
emm korg nak bce, silakan ye.. coz ape salahnye berkongsi ngan sume org utk bende baik..

sampai kat ayat ni hOtspUrz da gelak sensorg da.. emm mknan ye

ayat paling last dlm 1page kad ni memang baek punye.. acan2 bile la kamu nak berubah.. hoho.
dr 1 day kenal mse join pesta sampai skg still sme.. tp sume tuh da jd treadmark acan!!!..
pape pun THANKS a lot coz still ingat member2 yg masih bertingkus lumus mentelaah buku ni.. emm mentelaah ke hOtspUrz?? teeetttt..

Untuk last page memang kne la ngan kehidupan student.. "jangan asyik dok nak membuta saja"
emm tp bile study je penyakit TOXICOPILLOW dtg. mcm mne?? bantal plak asyk merengek panggil come come sleep here.. tak bley tahan la plak.. hoho
emm pape pun sekali lagi hOtspUrz ucapkan TERIMA KASIH byk2 kat acany coz kirimkan kad ni.. tak sangka ada lagi sahabat yang masih ingat kepada sahabat di UKM ni.. Doa2kan la supaya hOtspUrz dpt DEAN LIST ye..

okay lah wat mse skg.. see u again..
hOtspUrz

4:40 PM

OTAK-POKET-TISU-DUIT-SAHABAT-UKM

Posted by hOtspUrz

Kalau korg senang ape yg ade dlm kepala otak??
Kalau susah?? ape plak yg bermain difikiran??
kalau dtg ke ukm dgn kete mewah dan poket yg penuh ngan duit pe korg wat??
klo dtg ukm motor kriss KBA7612 dan poket kering tinggal tisu untuk mengusap peluh, ape plak yg korg wat??
klo korg hidup penuh ngan keriangan ade tak korg fikirkan member2??
klo korg hidup ngn kedukaan ade tak terlintas di otak terfikirkan member2??

emm intro mcm panas je kan.. tak marah bende pun..
sj nak menimbulkan persoalan..
kita kan manusia penuh ngan sifat 'pelupa'..
manusia kan. tak perfect!!!

insyaAllah buat mse skg ni aku still tak kan lupekan semua member yg pernah aku kenal dulu..
insyaAllah aku akn ingat DALAM SENANG atau pun SUSAH..
insyaAllah aku akn ingat sampai bila2...
sebab aku pernah ungkapkan
"korg semua dalam hati aku"

tp aku tak pasti la klo korg pun begitu..

kepada kwn2 yg "ter" singgah ke ukm nak mintak pertolongan aku, silakan
insyaAllah aku akan tolong selagi Allah mengurniakan kesihatan yang baik.
aku sentiasa ikhlas membantu sedaya yg mungkin.
sebab ape?? sebab korg kwn2 aku ada dihati aku.. sampai bila2..

UKM "mengilhamkan harapan" mencipta masa hadapan
untuk mencipta masa hadapan sesuatu yg perit perlu diharungi..
SAHABAT-UKM-hOtspUrz...


Sekali lg penyakit misteri tOxicOpillOw menyerang students foOd sCience UKM!!!
penyakit berbahaya ni masih lg gagal dikesan puncanye..
research yang dilakukan oleh para pelajar juga gagal menemui penawarnya..

bagaimana pun kesimpulan yang dpt dibuat utk penyakit ini ialah Penyakit ni wujud akibat drp keadaan stress study subjek food toxicology yang tak paham neh + mabuk tido!!!! akibat bantal memangil2 je utk dilayan..

pesakit yg bakal menghidapi TOXICOPILLOW dijangka bertambah dlm minggu ini akibat daripada tarikh exam yang semakin hampir iaitu 5 noV 20O9..

kepada semua foOd Science student hopely korg kuatkan semangat study hard n smart..
wat yg terbaek punye dlm exam kali ni.. disamping tuh doakan la kejayaan hOtspUrz dlm exam kali ni.. walaupun hnye 2 PAPER JE!! huhu..

okay la wat sementara waktu,.. jumpa lg lain kali.. cau..


5:19 PM

k0rg nak flight ticket??!!! (FREE)

Posted by hOtspUrz

emmm k0rg neh klo bende free kompom2 r nak kan??
viewer hOtspUrz mesti naik coz korg berebut nak tiket free kan??
hahaha.. gelimat btol!!!!!
emm skg ni AirAsia ade wat promosi tau!!! spe cepat dia dpt.. haaaa
tiket penerbangan free utk seumur hidup!!!!
tp utk penerbangan AirAsia je bukan AirAsia X okay!!.. jgn la bermimpi nak g London plak. huhu
syarat utk dptkan tiket free ni mudah je.. haaaaaaaaaaa nak tau???

(gambar ni cilok dr b.harian.com.my) mintak izin ye..

isyh2 korg ni!!!! berminat btol nak tau kan?? emm sume pasal bende free!!! huhu..
hOtspUrz pun nak klo da seumur hidup!!!. haha
korg da dpt agak kan?? klo spe2 yg nak sgt tiket free coz xdpt nak jd stewardess 0 steward o pilot ato CEO airasia korg kawen la cepat2 pastu ble da time nak bersalin beli tiket airasia g la mne2 yg jaraknye 1jam lebih.. mne tau kot2 la tetibe korg sakit perut nak bersalin!!! haaa
t bley la dpt tiket free for life!!! mcm Puan Liew Siaw Hsia!!!! untuk beb dpt tiket free seumur hidup!!! hOtspUrz nak!!!!!!!!!!! .. klo mcm ni tiap2 hari aku nak fly.. haha.. ingat Mr AirAmir punye ke hOtspUrz?? huhu
tp setahu hOtspUrz ibu yg sarat 8 bulan da tak dibenarkan menaiki flight.. 7 bulan utk penerbangan jarak jauh pun da tak dibenarkan coz atas sb2 keselamatan..
tp pape pun hOtspUrz nak ucapkan tahniah kpd puan liew!!! atas kelahiran bayi lelaki!!!
kepada semua reader!!!! tQ coz sudi membaca!!! have a great time!!!
study hard 4 ur final exam!!!