hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

7:58 PM

Production of ISP Sausage!! hehe

Posted by hOtspUrz

haa ni la sosej yg berjaya di hasilkan!! hehe (b4 cooked ye coz ade lg casing)

Hari ni hOtspUrz berjaya menghasilkan 3 formulasi Sosej dengan penambahan Isolated Soy Protein (ISP) pada tahap 2%, 4% dan 6%.. tp formulasi yg btol2 ciyap hanya formulasi 2% ISP je coz kesuntukan mse sgt2 hari ni.. sebanyak 6 batang sosej berjaya dia "stuff" ke dlm casing..
2 lg formulasi terpaksa disimpan dalam chiller!! adoi.. xtau la accurate tak result nt coz tak sempat nak stuffing dlm casing..

haha.. mcm nak menempak pun ade gak kan?? hehe.. stuffing process!!!

emm sume ni sb pg td lab daging lmbt dibuka!!! kak G cuti la pulek.. pastu ngan kelas pkl 4-5ptg.. result rheology plak kne wat sampai 3 kali coz result b4 tuh x accurate.. tersalah run!! sengal pulek mse tekan start the test now.. huhhh...
memang letih banget hari ni.. terkejar2!! adoi...

Kesengalan seketika bila berjumpa ngan dingdong ain tingtong.. haha.. fazira senyum je.. hOtspUrz senyum tak???

4 comments:

Boysbe9 said...

fuiyoo..camtu bt hotdog rupanye..ko cucuk dlm benda pe tu?

hOtspUrz said...

haha.. terer tak aku?? wakaka.. cucuk?? cucuk apa?? yg mcm aku ngah cucuk tuh sbnrnye stuffing process.. proses pengisian guna peralatan stuff.. casing sosej guna plastik khas..

saypOOL rafhtello said...

buat la byk2..bg saya byk.. =)

hOtspurz said...

epol: haha niat tu nak wat byk2!! tp mslhnye tak cukup manpower utk tlg wat sosej ni.. hehe.. pastu plak bdk phd tuh had kan 500g je stp batch.. .