hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

9:47 PM

hOtspUrz rOnda2 wikEn..

Posted by hOtspUrz

Kisah bermula dengan sebuah kancil kepunyaan Akmal bergerak meluncur dijalan raya dan lebuh raya PLUS.. hehehe.. xyah nak wat karangan plak ye.. ok dipendek kan cerita..

Hari Jumaat malam akmal ajk teman dia g kenduri member kat penang.. so hOtspUrz pun fikir sejenak sblm bg kptsn.. emmm ye la mne tau tetiba ade hal ngan family ke.. so at last hOtspUrz pun decide nak join p penang. lg pun sabtu lps company shut down (black out) tp kne ganti balik cuti tuh.. huhhhh.. mal pun on that time plan nak g tgk muvi!! haha.. hOtspUrz pun apa lg terus suggest nak tgk Harry Potter!!! emm tak kan la nak tgk filem 2 Alam yg ntah pape tuh!!! low quality and low mentality punya muvi.. huhu. tetibe lepas geram plak kutuk muvi tuh.....
rOad tO PENANG!!!! lets goooooo.. hahaha. so tugas hOtspUrz as a co driver tgk la maps ke rumah kenduri.. tp sbnrnye hOtspUrz tak tau sgt jalan area balik pulau neh.. huhhh.. nak g airport, batu feringhi, gurney plaza, komtar tau la.. adoi.. tp nasib baek mal ade henpon yg power.. hehe ade GPS tuh.. henpon hOtspUrz ado???

on da way g penang sempat jugek hOtspUrz snap snap!! haha.. mcm pelancong yg 1st tyme sampai PENANG tau!!! for sure la klo korg yg 1st tyme lalu jambatan pulau pinang korg akan amek gmbr signaturenye.. so hOtspUrz yg bukan 1st tyme pun tidak mau ketinggalan. haha (just nak share dlm blog la picca tuh).. klo tak nt tak best plak nak cerita je dlm blog tanpa picca aka kenangan..

tp kan tlupa plak nak buka tingkap time lalu jambatan neh.. klo tak bley da dpt hirup udara laut!! haha (emm sbnrnye tak de la fresh sgt environment kat area tuh coz byk kilang2 b4 and after jambatan).

emm hOtspUrz knl ke pengantin aka member akmal?? emm jawapan yg sgt bernas utk soalan itu.. TIDAK!!!! but akmal ckp hOtspUrz pnh jumpe coz budak tuh pnh duduk kat SP (dekat ngan rumah member sekolah ktorg).. oh lupa plak nak gtau korg. Akmal neh skolmate hOtspUrz dari form 4 -5.. rumah dia kat taman peruda gak. dekat je ngan rumah hOtspUrz.. so skolmate yg masih ade lg kat sp neh selain akmal, haizal, fendi dan sue.. yg lain berhijrah agaknye.. huhu.. so nampak sgt la ktorg yg masih di SP neh sgt2 setia pada tempat tumpahnye darah tau!!! haha.. hOtspUrz sbnrnye udah nasib tak menyebelahi nak keje kat KL tak dpt!!!!.
berbalik kpd perjalanan ke rumah kenduri kat balik pulau.. so akmal pun on GPS.. coz ktorg pun tak sure jalan yg btol dan tak pnh g sne pun b4 neh.. lps ikot jalan ke bayan lepas ktorg ikot plak jalan ralau lps tuh ntah la jalan ape.. myb 'JALAN JE LAH".. hehe....

tp lps sampai kat satu area neh jalan dia memang adventure giler!!! bengkang bengkok!!!! NAIK & turun bukit!!! kesian kat kancil tau!!! tp akmal memang pemandu yg cekap + terer!!! haha.. tgk la spe co-drivernye.. huhu.. jalan nak g balik pulau neh under construction so memang la HAMPEH giler!!! sakit jiwa dan raga.. perut plak time tuh terasa lapar GILER!!!.. jauh weh!!! da la jalan sempit!! tetibe ktorg tersekat kat tengah2 jalan coz jalan kat situ SATU lorong but yg lalunye 2 HALA!!! so.. ape lg jem la kat situ.. ditambah pulak ngan LORI2 yg besar + mcm hareeeemmmmm!!! hOtspUrz sempat capture sebuah lori PINKY yg siot + drivernye tak g sekolah!!! bajet bw lori yg besar so JALAN neh BAPAK DIA PUNYE!!! eh ktorg pun BYR TAU CUKAI JALAN!!! haaaaaa. korg tgk la picca dibwh neh...
ala korg pun tau kan lori BALAK ke, lori PASIR ke, lori bw AYAM ke, ato lori spt dlm picca di ats mmg klo kat jalan dorg ni bajet mcm jalan BAPAK Dorg!!! bawak mcm sialan.. huhhh tetibe hOtspUrz emo neh!! mne tak nye org nak potong dia tak kasi.. ekeleh!!! ko tu lori naek bukit mcm siput!! so KETE SUPER KANCIL mcm ktorg neh mne bley bw slow2!!! tak remaja r.. huahahaha.. emm sudah malas nak cite pasal lori da..

kompang di palu pengantin baru!!! ewah!!! hahaha.. Selamat Pengantin Baru SITI & pasangannye.. huhu.. tlupe plak nama pasangan dia.. adoi entry2 b4 neh pun ade selamat pengantin baru!!!! ala maklum la musim cuti sekolah.. ape lg!! kawen la!!! haha.. hOtspUrz?? sabar la dlu.. eheh2!! cite pasal kenduri SITI lah.. huhh nak sampai kat rumah neh hazap.. jauh bebeno!!! udah le tuh kompius giler jalannye.. nak masuk ke rumah pengantin pun susah!! jalan sempit giler.. ngan kete byk.. so ktorg decide park je jauh sket.. then jalan je.. but... sampai je kat area rumah pengantin byk lg kawsan!! nak park kete pun muat lg!!!. lapang la plak kwsnnye!!.. rumah pengantin plak huhhhh style!!! besar plak tuh.. design lawa.. ade plak kawasan lapang da bley wat pasang bola.. mse ktorg sampai pengantin atas pelamin.. tp akmal ckp kita g mkn dlu. perut lapar!!! haha. pe lg terus terkam makanan!!! hahaha.. mse ngah makan pengantin pun diarak keluar dr rumah utk makan beradap!! perghhh da nak dkt pkl 3 baru pengantin dpt makan?? kmpom kelaparan mcm ktorg jugek!!!.. hahaha.. so lps mkn baru la ktorg g jumpa pengantin.. akmal sibuk nak amek gmbr ngan pengantin.. opppps sss ngan pengantin pompuan ye.. hahahaha.. ye la picture nye byk sblh pengantin pompuan.. (akmal!! husband dia muka bengang je!!) hahaha.....

lps sume da siap.. (amek gmbr pelamin, suasana kenduri ktorg pun berangkat la menuju ke destinasi yeah yeah!!! hahaha.. tgk MUVI!!!!!..

at 1st ktorg planning nak tgk muvi kat queensbay. tp ble da ktorg ikot jalan batu ferringhi neh akmal cdg nak g gurney plaza plak.. emm hOtspUrz plak mne2 pun boleh janji dpt tgk harry potter.. hehe... tp b4 tuh ktorg layan je jalan2 area balik pulau ke batu ferringhi.. emm tgk picca sblh neh.. haaa ktorg kat atas bukit ape ntah.. tp bley nampak view balik pulau!!!! actually penang neh klo area town (georgetown) memang la maju + havoc but area balik pulau neh tak de la maju mne. myb sb faktor geographic kot.. ye la kawasan berbukit2 dan hutan.. so tak de la membangun sgt. but a bit nice environment at there...
air terjun titi kerawang???? emm tak pnh dengar pun!!!! so sure la hOtspUrz tak singgah.. klo tak kompom da upload gmbr kan.. hehe.. just lalu je..

Jalan area balik pulau ke batu ferringhi neh actually lg adventure!! akmal ckp kat sini pnh org wat drift!! huhhh.. jalan memang bengkang bengkok gila.. sambil layan jalan.. nampak plak mat saleh naik motor relax je ngan helmet pun tak pakai.. huhu.. dia ingat tempat makan angin agaknye.. haha.. pape je lah..


huhhh mcm panjang da neh entry kali neh.. letih menaip!!!




haha.. nak gak mencapap sket!! as a co-driver yg terer + cekap dlm menunjuk jalan dengan bantuan GPS.....

INI dia driver of da DAY!!! akmal!! bakal IT engineer kat SINTERA.. huhu..

On da way g batu ferringhi tuh baru la hOtspUrz tau.. rupa2nye ade empangan kat PULAU Pinang.. b4 neh hOtspUrz tau empangan mengkuang titi je kat BM.. tau tak BM tu ape?? BUKIT MERTAJAM lor.. bukan bahasa Malaysia.. empangan neh diberi nama EMPANGAN TELUK BAHANG!!!






oooohhhh rupa2nye dragon boat festival wat kat empangan teluk bahang...


emm da sampai kat area batu ferringhi!!! sbnrnye ktorg just lalu je.. coz plan ktorg yg asal nak tgk muvi after kenduri!! lg pun awan da berat ptg tuh.. nak hujan lor... biasa la.. area2 utara skg ni kan asyk hujan je..









hard rock penang!!! emm 1st time hOtspUrz perasan hOtel neh.. b4 neh tak perasan pun.. tercari2 gak mne la hard rock penang.. rupa2 nye kat area batu ferringhi jugek...
emmm agak2nye la standard room bpe ea??? ntah2 standard room pun tak de.. yg ade suite je.. hahahaha.. mne la tau kan.. kompom2 la beribu3 neh.. so as R&D exec saudi blom tentu ko dpt ye menginap disini hOtspUrz!!!!.. jangan mimpi!!! hahaha..


emm ni la tjd klo saga ngan camry gadoh!!masing2 berebut nak g cepat.. but jalan jem beb!!! relax r.. tgk kancil chill je.. tak kecoh2 pun.. tp at last saga kalah lor.. sian dia.. huhu..tau tak jalan kat mne neh?? emm otw kat gurney plaza!! oh.. lupa nak gtau.. ktorg tak jd g tgk muvi kat gurney.. ktorg state ngan 1st decision nak g queensbay!!!..







Penang Free School... emm hOtspUrz sekolah mne??? Khir Johari UNFREE School.. huhu..







haaaaa tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.. da sampai ke queensbay!!!selain nak tgk sgt2 harry potter hOtspUrz dan Akmal nak g beli hadiah utk cikgu zaina kawen!!! haha.. ape yg ktorg beli?? emmm rahsia ye.. tunggu je la...
b4 tgk muvi layan dlu flavour twist!! haha.. tp ice cream kat sini special sket.. coz budak training yg wat.. so ice creamnye byk giler!!! haha. rugi mekdi hari tuh...


so ni la Harry Potter!!! deathly hallows part 1!! memang best tu je yg hOtspUrz nak kata kan.. baek layan Harry Potter drp korg bazirkan kat 2 alam.. haha.. kutuk 2 alam lg.. hOtspUrz da meluat sgt ngan provok 2 alam tuh.. so who those yg tak p tgk lg harry potter ape lg g je lah cepat2.. hahaha..



haha b4 balik amek gmbr dlu kat toilet!!! huhu..

ok la.. da byk da hOtspUrz karang dlm post kali ni.. cau...

jOurney tO da eaSt.... sume ni gara2 nak have fun, gathering + g kenduri member kawen...emmm korg jgn byk soal pasal kawen ye.. hOtspUrz da malas nak pk!!! huahaha.. stress weh klo terpk pasal KAWEN!!! haiyoo...

so bila da dijemput siap ngan kad diposkan ke alamat rumah.. ape lg get ready la utk plan nak g kenduri.. lagi pun da lme sgt tak jumpe ALUMNI UKM (xmao ckp member kOLEJ teeetttt coz aku kan kne buang and aku secara rasmi mse 4th year menjadi ALUMNI KOLEJ AMINUDDIN BAKI!! - Agama di Junjung Tamadun di Pimpin!!! haaaa kolej ko ado??????? huhu..

arghhh kembali kpd tajuk!!! huhu.. so yg cnfrm g kelate hOtspUrz semestinya, aman, cikgu bersara alip, doktor oxygen wan dan pembantu jururawatnye. huahaha.. member dia lor..

so malas nak cite panjang2 just layan je picca ye...bertolak dari sp terbaek pkl 9.30 pg...

benti rehat jap kat tasik temenggung (tasik banding).. dlu tempat neh kawasan rehat but skg ni da berubah wajah menjadi resort!!! so nak rehat kan sila la ke belom rainforest resort.. (promote free ye).. ktorg ni just menikmati keindahan je.. tak mampu nak stay kat resort tuh lg.. ON THAT TIME LA!!! duit ade byk tp tak bw cash.. huahaha.. tp sempat gak jd pelancong kat belom rainforest resort tuh kat tandas!!! rm 0.50 ok per entry!! huhu.... then aman mcm nak minum2.. so ktorg g kat tempat rehat satu lg.. tp tempat ni ramai sgt member2 en martompok.. coz rambut dorg sepesen je.. huhu.. (sorry martompok)..

lepas rehat bagai.. kami teruskan perjalanan.. huhhh jauh giler neh!!! hOtspUrz rse da lme sgt da atas jalan.. emm nape tak sampai2 lg neh.. tetibe plak aman lapar coz tak makan lg.. so benti kat puncak banjaran croker!!!! (dengan kindifen aman ckp banjaran croker!!) emm geography hOtspUrz A ok!!! aman croker tuh kat sabah kot!! semenanjung neh banjaran titiwangsa je yg ado!!!.. haha.. tp tempat neh sejuk beb!! hOtspUrz just layan roti ngan 100plus je..


lps kenyang perut so hati pun hepi!! haha.. teruskan perjalanan la ape lg.. emm dlm perjalanan baru hOtspUrz tau!! jalan barat ke timur neh pun ade terowong!! tp tak de la mcm terowong karak o gua tempurung.. emm nampak sgt kan hOtspUrz outdated sket.. ye la bukan selalu pun ikot jalan tuh.. dlu pun g kelate naik bus mlm.. so on da way tdo je la.. tak de maknanye menikmati permandangan malam.. nampak ape je?? huhuhu..

ok malas da nak elaborate panjang2.. sabtu pkl 12 lebih siap2 g kenduri!!! haaaa. so layan je picca kat bwh neh.. huhu.. SELAMAT PENGANTIN BARU AREP + SURAYA!!!



so b4 pengantin ngan aktiviti dorg, ktorg amek kesempatan dlu utk huru hara kan bilik dan katil pengantin.. huhu..


aktiviti malam hari plak ktorg neh makan je.. nak g mne lg kan.. emm tp sempat gak g wakaf che yeah (tak tau ejaan btol ke tak).. just cuci2 mata je.. tak beli pape pun.. kat tempat sendiri pun ade!! huhu.. 1st day ktorg makan kat nasi beriyani (style gak restaurant neh).. tp aku mkn nasi mendi... emm tak tau la sb pe nama mcm tu... but quite nice nasi tuh.. location?? hOtspUrz da lupe.. ala klo teringin g cari sendiri.. emm tetibe tingat nasi beriyani ghazal ngan anje kat bangi!! arghh heaven!!!..

kat sne tiap2 malam (lewat malam) g lepak kat hayaki kopitiam.. emm 24 hrs tuh.. hebat!!! oldtown kopitiam pun tutup pkl 1 pg.. kat hayaki neh harga bley tahan lor.. sedap gak (aku amek french toast je pun!!) tp air sirap bandung dia style!!! so mse kat kelate tuh tak de la diet!!! cuma hOtspUrz neh cepat kenyang je.. so tak de la makan byk sgt.. huhu... (dlm hati kne jge pmkn!!) hahaha

satu kemestian klo g kelate adalah beli belah kat pasar siti khadijah!! so hOtspUrz pun tak terlepas lah.. mak da pesan baju kaften sehelai.. ape lg hOtspUrz pun beli lah.. ditambah ngan kain batik + kain pelikat.. so settle utk parents.. then kemestian seterusnya beli KEROPOK lekor!! hOtspUrz beli keropok kering + keropok sira.. emm byk gak lor berhabis duit beli.. tak dilupakan hOtspUrz beli utk member2 kat lab saudi.. hahaha.. see hOtspUrz g bercuti still ingat korang.. hehe..

aman ngan alip tak ketinggalan membeli belah.. wan plak tak beli pape sgt pun.. just beli keropok je.. maklum la dia akn stay kat kelate lebih sehari dr ktorg..

emm cukup lah utk setakat neh... till next time ya!!!


Last week hOtspUrz bound for KUALA LUMPUR for 1 1/2 days. sbnrnye plan nak g KL neh da lme coz rindu banget sama KL!! member2, coursemate!!! chanthana!!!! so da ade peluang fara kawen, ape lg!!! take an advantage lah!!! almost 2 weeks before aku da apply cuti! (UNPAID leaves ye).. so that, for sure hOtspUrz tak saba2 nak g KL!!! have fun!!! berjimba2 n berhula2!! huhu.. planning and budget sume da ready a week b4.. sehari sblm bertolak just make a cnfrmtion ngan member2 yg nak g kenduri fara.

emm ok malas nak elaborate pjg2... 19.11.2010 hOtspUrz bound for KL dengan BUS transnasional. (return tickets).. mlm tuh siap msg2 kaco org coz sgt2 xcited.. chan, ema n syazana.. but syazana reply msg " ok la mls nak msg da.. gud nite"!!! haiyooo for sure mls nak layana hOtspUrz!!!.. huhu..

hOtspUrz smp hentian Bukit Jalil pkl 5.10am.. so kne la jd pak jaga smp pkl 6 am coz LRT start their operation pkl 6am.. spt yg di plan awl2, syazana akan pickup hOtspUrz kat LRT bandar tun razak.. then mandi + bersiap2, amek apam and aimi.. then g petronas sg besi highway coz nak konvoi ngan nina + chan..

4 sure ktorg tlmbat sket je.. huhu.. so after that nina terus je memecut nak g batang kali!!! but tak tau jalan nak g sne!!! huhhh. hOtspUrz tau klo ikot grand saga highway je.. but klo da sampai selayang sure la hOtspUrz expert.. haha..

emm skg hOtspUrz nak share a bit picca!!!! so layannnnn..



haiyooooo very the muslimah siti nur chanthana!!! huahahaha...but don't 4get ya!!! u kantoi coz kuku kaki KALER BIRU!!!! but u ROCK gurl!!! sempoi btol chan!!! nasib baek chan tak pakai kebaya ketat or kain yg terbelah!! huhu.. credit to nina jugak coz bawakan selendang utk chan!!! huhu.. memang ayu habis lah chan on that day.. but lupe hOtspUrz nak suruh dia wat rambut siput mcm stewardess!!! (da lme suruh chan wat but tak penah menjadi!!!).. huahaha..
picca neh diamek masa majlis akad nikah fara kat masjid batang kali.. that y la chan pakai dengan penuh kesopanan dan kesusilaan... ktorg sampai majlis da start.. so hOtspUrz tak tau la bpe kali husband fara akad nikah.. hopely sekali sudah!!



so on that day hOtspUrz dan apam je la teruna yg hOt lg panas!!! huahaha..



4 sure b4 g rumah pengantin pose dlu!!! (nina - photographer yg cun!!!) gmbr neh di amek lps fara akad nikah n pengantin balek rumah utk salin pakaian.. ktorg menyebok kat rumah pengantin coz nak sarapan!!! lapar!!!! but after that g dewan pun ktorg MAKAN lagi!!!



ni la geng2 yg attend kenduri fara!!! best giler dpt jumpa n borak2!!!.. but ema!!! nampak sgt kot pipi ko tuh!!!! huhu.. also dpt jumpa my ex-colleague cele!!! wah just now u look different lor.. semakin bergaya!!! suda jd bOs kami f0Od ke?? huhu.. cele dtg time rehat!!! so that dpt la jumpe member2 sume.. time makan plak cnfrm la mulu tak bley nak cover sopan!!! nak jugak borak!!! coz lme sgt kot tak jumpe member2.. bercerita bagai nak runtuh meja!!! tak benti2!!!.. ema cite pasal tempat kje baru!, syazana n aimi cite pasal KepC.. chan plak ngan FIC, nina cite pasal lemak VAVI!!! - utk analysis dan AIN plak pasal kje ngan CIMB bank!!! haaaa ain kje bank???? biar betik!!! emm tu la realitinye.. haha.. pape pun



AIN n EMA!!!!!! nak ckp korg da KURUS!!!!!!!!!!!!!!!! haiyooo hOtspUrz tergugat neh!!! mne aci korg bjaya menguruskan badan!! ema kurus sb stress ngan kje baru kot!! huhu.. tp pipi tak surut2 jugak ye. still maintain!!! yeast membiak dengan jayanye.. ain sgt2 obvious sgt kot!!!! b4 ni tembam sgt tau!!! but on that day tgk ain perghhhh kurus giler!!! ramping!!!... kasi tips sket!!!! coz hOtspUrz almost everyday makan LEMAK!!!!! taste burger, sausage, ayam!!! huhhhh....

FARA!!! SELAMAT PENGANTIN BARU!!!! Semoga Kekal Abadi Hendak-Nya!!

after settle kenduri ktorg sume g ULU YAM!!!!! nina n chan je yg mandi.. the rest just enjoy ngan environment je.. nina beli cake utk celebrate birthday ain n nina!!! best2!!!! celebrate dlm hutan!!! ktorg kat ulu yam hampir 1 jam.... lps tuh membawa haluan masing2... but hOtspUrz ngan chan da plan nak g mid!!! huhu.. merela sat ngan chan!!!

thanks chan!!! coz luangkan masa merela ngan hOtspUrz kat mid!!! really enjoyed!!! for sure hOtspUrz sempat g butik romp!!!! beli baju!!!!!! (baju lama hilang!! ntah spe curi mse final year!!!!) lepak kat mekdi mid (chan amek happy meal!!! haiyooo jalan nampak rock sgt but ade jugak childish nye.. ) huhu.. then chan ajk g butik Y pay mOre!!! emmm... chan ckp murah!! so hOtspUrz ape lg!! rambang mata la!! but at last hOtspUrz tersentap ngan cashier!!! y?? coz Y pay mOre la!! hahaha.. hOtspUrz nampak tag kat rak baju tuh tulis RM 10, n RM 15!!! ape lg hOtspUrz amek la 2 helai.. then dlm otak ni pk ooohhh murah giler!!! 2 helai RM25 je!! tgk wallet duit byk lg!!! hahaha.. tp cashier cantek manis ckp emm cik harga ikot tag yg ade kat baju ni ye... emmmmm????? bukan ikot tag yg ada kat rak tuh ke?? emm tuh FROM ye!!! haaaaaaaaaa??? from?? fcuk!!! arghh terkene aku ngan mainan marketing!!! siot!! hOtspUrz pun wat slumber + relax je n terus amek duit tambahan coz b4 tuh memang da readi kat tgn rm 25!! muka tyme tuh bajet mcm ngah kaya raya.. huhu..

b4 makan mekdi tuh hOtspUrz n chan da beli tiket wayang.. at 1st decide nak tgk harry potter but utk time 7pm -9pm semua selling fast and sampai turn ktorg pkl 8.15 je ada but line depan sekali!!! so tak sanggup la nak dongak kepala and lastly we decide to watch unstoppable!!!..



so our conclusion for this movie BEST + NICE + Tak rugi RM12!! .. sgt2 best kot.. coz tak sangka pasal keteapi yg tak de driver n break pun bley jd satu movie yg menarik!! interesting giler!!!
so spe2 yg ade plan nak g tgk movie, u should put unstoppable IN UR LIST!!!!!! tak payah la korg nak g tgk cite 2 alam yg blom tentu ade FAEDAHNYE!!!! huahaha.. siyesly aku pun tak HINGIN nak g tgk 2 alam tuh..

lps tgk movie bagai.. chan hntr aku p KAJANG pulak!! wah down memory lane!!! hOtspUrz g jumpe member2 UKM & PESTA KONVO!! dorg ajk maen bowling.. but on that nite hOtspUrz aka JUARA bertahan PESTA KONVO tak dpt maen coz loteh giler!!! dari pagi kot bjalan2.. tak de tenaga da nak maen.. on that nite makcik (karmen) la yg paling terer!!!! point dia dpt klo tak silap hOtspUrz la kan paling TINGGI 19!!! huhu.. juara tuh makcik!!! hebat la.. hehe.. jgn marah ye.... so lps tuh balik utk tdo kat rumah nasir!!! thanks lot nasir....