hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

Terliur tak?? emm skg ni da bkn bulan puasa la.. klo lapo aka terliur g la cari sendiri ye.. huhu
utk post kali neh hOtspUrz nak share diet harian hOtspUrz spjg bulan puasa lepas!!! haha..
Nutritionist da mula nak wat ajaran SESAT tp tak sesesat rasul melayu ye.. huhu.. sensitif!!!
Gambar di ats tu merupakan diet harian yg mjd feveret hOtspUrz.. korg dpt teka tak pe hidangan tuh?? sengal la kan klo tak tau gak.. hoho..
1. Curry Mee!!! ya Allah hmpir stp hari hOtspUrz beli mse bulan puasa.. feveret gler la curry mee neh.. sedap taw sehingga habis seMANGKOK!!!
2. Mee Bandung Muar!!! ni pun faveret gak sbb sedap sgt.. hOtspUrz beli kat bazar PKNS!! harga rm3.50.. haa nxt tyme korg cube.. kenyang taw!!
3. Roti John.. ni pulek hOtspUrz beli klo da agk busan aka tak tau nak beli pe da kat bazar.. Roti John pilihan hOtspUrz adalah roti john Putra kot nme dia kat bazar bangi area shell tuh.. ala tyme pasar malam pun ade harga rm 2.70.. Murah + SEDAP GILER!!!
4. Kueh ITIK!!!! yg kaler hijau ade kelapa tuh!! sedap+faveret+teringat Kisah Klasik!! haha.. Name kueh ni diberi oleh AMAN (member kolej dulu) coz ktorg tak tau nme pe kueh ni lastly decide panggil kueh itik je..
5. Air JAGUNG!!!! haaa ni dlm 29 hari berpuasa hampir 20 hari minum air Jagung!! ntah la knp.. tp ble g bazar je air jagung menjadi pilihan hOtspUtz..

Emm klo korg rse2 nak berdiet try la menu2 kat atas tuh coz ble kita amek makanan yg berkuah kita cepat kenyang jd tak de la mkn byk.. Nasi dlm bulan puasa hOtspUrz amek dlm 5kali je.. haha.. tuh pun mse buke ngan member kat luar + kat rumah.. hoho..

okay la thanks to reader 4 ur attention..

12:24 AM

MAS rethink on A380?

Posted by hOtspUrz

Sumber http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/pmas25-2/Article/

S&P says it understands that MAS has broached the idea of swapping the A380 for smaller wide-body aircraft to avoid up to US$300 million in penalty if it were to cancel the order




Malaysia Airlines (MAS) may be considering replacing its order for six Airbus A380 superjumbos with smaller wide-body aircraft such as the A330 or A350, according to a Standard & Poor's (S&P) report.

"We understand that MAS has broached the idea of swapping the A380 for smaller wide-body aircraft such as the A330 and Airbus' upcoming A350 to avoid a massive penalty of up to US$300 million (RM1 billion) if it were to cancel the A380 orders," S&P Asia Equity Research analyst Shukor Yusof said in a report.

According to a source familiar with the situation, MAS is looking to buy as many as 18 A330s, with the option to buy another seven.

"MAS recently sent its technical staff to Toulouse (France), where Airbus is headquartered, to evaluate the smaller wide-body aircraft," the source told Business Times.
When contacted yesterday, MAS chief executive officer and managing director Datuk Tengku Azmil Zahruddin dismissed the S&P report as unfounded.
"The fact is, we have said that we are planning to replace our wide-body aircraft. Currently, we are evaluating various options to ensure that the aircraft complement our fleet replacement strategy.

"At the same time, we need to match the new aircraft to our network growth plans, especially for key markets such as South Asia, China, Australia and the Middle East. For these key areas, we want to offer our customers increased frequencies for added convenience and better connectivity," Tengku Azmil said through e-mail.

"In the meantime, we continue to evaluate our options on the wide-body aircraft," he said.

In his report, Shukor said that MAS was having second thoughts on the operational viability of the A380, the first of which is scheduled for delivery in 2011, due to the current economic recession and a decline in air traffic.

Recent reports on launch customer Singapore Airlines' inability to fully maximise the yields on its A380 were also said to have given MAS cold feet in proceeding with the purchase.

MAS ordered the A380s in late 2003 through Penerbangan Malaysia Bhd, a leasing company owned by the Ministry of Finance.

MAS currently operates 14 A330-200/300s with an average age of 13 years.

"If the swap were to take place, MAS would likely phase out its entire fleet of Boeing wide-body aircraft comprising seventeen 777-200s and thirteen 747-400s," said Shukor.

MAS already has an order for 35 narrow-body 737-800s, with another 20 on option, delivery of which will start in the fourth quarter of next year. However, these planes are more for regional flights.

"A re-fleeting of its aircraft would be a major step for MAS considering that the 777s and 747s have been the workhorses for MAS and many other successful airlines. MAS will have to carefully consider whether the A330s or A350s can serve the airline as well as the Boeings did," Shukor told Business Times over the telephone from Singapore.

He said that while cancelling the A380 orders was an option, it appeared to be the best in the long run, even if costly for MAS.

7:30 PM

VVIP naik flight sme ngn hOtspUrz???

Posted by hOtspUrz


Dalam sibuk2 tunggu cousin hOtspUrz utk check in sempat gak hOtspUrz tgk spe la VVIP yg ade kat Penang International Airport neh.. emm ramai bodyguard!!!! ohh rupa2 nye Kerabat Diraja Pahang!!! Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.
emm klo Tunku g KL confrm2 la naik sme flight ngan hOtspUrz!!! wah 1st time naik flight ngan VVIP neh!!!! tak sabar2!!! haha..
Jam da dkt pkl 4.40 da cousin hOtspUrz x sampai2 lg.. aduyai!!! dia neh xnk balik ke?? haha.. tetibe muncul da ain munira!! terus g check in.. emm rse2nye dia la org takhir check in.. haha.. mne tak nye da pkl 4.45ptg.. Boarding time pkl 4.55ptg..
tepat je 4.55ptg hOtspUrz ngan Ain msk tp b4 tuh yg penting!!! haha hOtspUrz dpt DUIT RAYER!!! haha.. pak ndak bg!! emm bpe ringgit??? jgn nak cibok!! haha..
tibe mse utk boarding.. hOtspUrz seat 7E ain plak seat 22E.. haha 2,2 tak dpt duduk tepi tingkap.. spe suoh check in lmbt. nasib ler..
lps sume da boarding baru la Tunku boarding.. Disebabkan ada VVIP dlm flight ke KL flight delay sket dlm 10 minit..
Spjg flight hr tuh terdapat beberapa turbulance.. Pilot inform cuaca tak baik.. emm ntah la.. pape je.. huhu.. tp memang terasa sgt turbulance.. kejap2 bergoyang.. tp hOtspUrz da biasa...
Sampai je KLIA dlm pkl 635ptg.. Business Class & VVIP kuar dlu.. lme gak nak tunggu.. huhu..
lps dpt kuar terpaksa tunggu ain pulek coz dia duduk blkg kompm2 la lmbt nak kuar.. haha.. tp sempat tgk Tuanku window shopping kat area cosmetics dan perfume!!!
Ain pun da kuar sepat plak dia ckp pening + nak muntah!!! huhu 1st time naik flight!!! jd cm tuh la.. dia ckp mse turbulance memang dia da nak muntah.. huhu.. pape je la ain.. janji sampai KL..
okay la da tak tau nak tulis pe da.. just nak share VVIP naik flight sme ngan hOtspUrz je.. haha bangga tau.. coz 1st time sme flight ngan KERABAT DIRAJA.. huhu

6:56 PM

hOtspUrz on da way balik UKM

Posted by hOtspUrz

emm lme gak tak update blog ye coz raya sakan thn neh.. haha
pape pun bkn nak cite hal raya tp nak cite xperience hOtspUrz dikala hmpr tertinggal flight!!!!

Flight No.Departure CityDeparture
Date & Time
Arrival CityArrival
Date & Time
Status
MH1155 PENANG 27 Sep 2009 17:39 KUALA LUMPUR 27 Sep 2009 18:37 ON TIME

sume ni dsbkn oleh hOtspUrz sengal otak sket smlm coz suoh parent hntr kat butterworth je then hOtspUrz naik feri g Penang then naik rapid Penang g airport.. haha....


emm sampai kat Penang dlm pkl 3.30ptg da.. ngan otak yg sengal nak tuuuttt bley pulek naik rapid penang nak g airport!!! arghh da le rapid ni ikot laluan jaoh!!!! 1 - 11/2 jam tau nak g airport!! emm tp mse dlm bus tangan da sejuk coz otak asyk fikir sempat ke tak nak check in!!! cuak tahap cipan nak bersalin!!!! aduyai!!! Allah je yg tau.. bus pulek bw cm siput!!! emm nasib ler hOtspUrz spe suoh lmbt pick up!!! haha
then bus benti je kat Queensbay Mall hOtspUrz tnpa segan silu turun!! wah mcm nak g shopping pulek!!! siap ngan beg beso!!! haha.. sbnrnye hOtspUrz nak pick up Cab g Airport coz da tak sempat da.. jam da puluk 4.15ptg!!!


Mula la episod RM20 melayang ke poket driver cab!!! tak pe la tu rezeki dia.. nasib baik la pakcik tuh paham dia tnye da amek tiket ke blom?? flight pkl bpe?? tak pe2 sempat lg neh!! haha.. traffic light merah pun pakcik neh blah je.. haha tQ beri march pakcik!! haha
sampai je kat Airport ade pulek VVIP!! polis ramai la pulek.. spe VVIP tuh?? tunggu..
pape pun moral of the story hOtspUrz memang rugi rm 20 coz 10 min slps hOtspUrz sampai kat airport, rapid Penang yg hOtspUrz naik mula2 tuh pun sampai kat airport!!!!!! arghh!! mangkok btol.. tu la lain kali estimate btol2 mse!!! jgn nak lagak pandai!!! emm padan muka ko hOtspUrz!!!!







11:01 PM

1 Syawal !!!!!! hOtspUrz bEraYa sakan???

Posted by hOtspUrz

hOtspUrz beraYa sakan?? hoho..sje nak wat gimik sket!!! letak sekeping je gmbr raya.. emm amacam?? hensem?? kacak?? bergaya?? hehe... perasan pulek..
Gambar neh diambil sblm g solat sunat Aidilfitri.. hOtspUrz wif jihah..
emm ade sumtin yg nak share sbnrnye mse 1 syawal neh.. maklum la Aidilfitri yang penuh sinar wat hOtspUrz.. hoho.. dpt teka?? emm seronot sgt g rumah jiran2.. sume cm tak caye!!!! haha.. da dpt?? emm huhu.. sengal kuda hOtspUrz..
Pagi hOtspUrz solat kat sP terbaek!!!! then after that g rumah jiran2 & kwn2.. dlm pkl 2ptg btolak g Kulim pulek.. BALIK KAMPUNG & g rumah mak sedara!!!
emmm tp YANG PENTING hOtspUrz balik dr stp rumah mak sedara ngan tangan KOSONG!!! arghhh.. nak duet rayer!!!.. da la asyk minum AIR SIRAP je.. tak de pun nak bg air REBINA!!!!
mintak2 la rumah member esk BUKAN air sirap!!!.. hoho...
oKay la just nak share sket je cite utk 1 syawal neh walaupun ade byk sgt cite2 klasik utk mse depan..

emm kisah hOtspUrz nak beli baju raye kat PARKSON best gak utk dishare..tp nxt time la ea..
intresting gler!! hoho..hint> bkn tak muat, bkn tak lawa tp.......

9:58 PM

Selamat Hari Raya AidilFitri....

Posted by hOtspUrz


Kepada sume SAHABAT HANDAI serta RAKAN SEPEJUANGAN!!!
Disini Ahmad Murshidi Bin Amir aka hOtspUrz ingin mengucapkan Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir & Batin..
Ribuan ampun & kemaafan dipohon andai diri ini telah melakukan apa2 kesalahan, terkasar bahasa, terguris hati, terlebih kelakuan dan sebagainya.. Diharap anda semua tidak simpan di dalam hati.. hOtspUrz juga manusia biasa tidak sempurna, sering kali melakukan kesalahan..
Diharap Syawal yang bakal menjelma ini membawa suatu lembaran baru dalam kehidupan kita semua..
Kepada Sahabat2 yang ingin pulang ke kampung halaman, berhati-hati lah dijalan raya.
InsyaAllah kita bertemu lagi selepas cuti Hari Raya...

Akhir Kata "Selamat Hari Raya AidilFitri"
Maaf Zahir & Batin

emm tak sabar neh nak pulang dari perantauan!!! hoho.. feel balik kampung da membuak2 da neh.. aduyai!!! tgk beg blom kemas lg.. huhhhh.. baju melayu??, sampin??, baju + suar raya?? songkok dpt free?? emm sume da ade..

Flight No.Departure CityDeparture
Date & Time
Arrival CityArrival
Date & Time
Status
MH1134 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 07:35 PENANG 17 Sep 2009 08:25 ON TIME
MH1138 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 09:15 PENANG 17 Sep 2009 10:05 ON TIME
MH1140 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 10:35 PENANG 17 Sep 2009 11:25 ON TIME
MH1148 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 13:55 PENANG 17 Sep 2009 14:45 ON TIME
MH1152 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 16:00 PENANG 17 Sep 2009 16:50 ON TIME
MH1158 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 18:05 PENANG 17 Sep 2009 18:55 ON TIME
MH1162 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 19:10 PENANG 17 Sep 2009 20:00 ON TIME
MH1164 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 20:20 PENANG 17 Sep 2009 21:10 ON TIME
MH1166 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 21:15 PENANG 17 Sep 2009 22:05 ON TIME
MH1194 KUALA LUMPUR 17 Sep 2009 23:50 PENANG 18 Sep 2009 00:40 ON TIME


pape pun Selamat Pulang Kekampung Halaman ye kawan2.. hOtspUrz doakan korg sume SELAMAT SAMPAI KE DESTINASI. InsyaAllah.. Semoga kepulangan korg disambut ngan kije bertimbun2.. haha.. ye lor aku balik je akak aku da ckp t tolong cat rumah dia.. emmm!!! haha..

okay lah.. hOtspUrz ingan sekali lagi mengucapkan Selamat Pulang Ke Kampung Halaman.. Kirim Salam kepada family korg ye.. klo korg nak bw kueh raya hOtspUrz memang suka tart nenas.. haha.. bw byk2 ye.. hoho

10:48 PM

Alhamdulillah...

Posted by hOtspUrz

Alhamdulillah....
segala dugaan dan ujian, Allah bersama aku!!!
Alhamdulillah
aku tenang menghadapinya ya Allah..
Alhamdulillah
Kau telah permudahkan segala urusan aku sepanjang hari ini
Alhamdulillah
aku bersyukur sgt dengan ketabahan dan ketenangan yg kau berikan
Alhamdulillah....

11:35 PM

Balik Kampung!!!!!

Posted by hOtspUrz

huhhhh tak sabar rasa nak balik kampung utk berhari raya!!!!
emm siap cari gmbr neh coz nak dptkan feel balik kampung n feel nak balik raya!!! hoho..
emm hOtspUrz akn balik hari khamis nih.. tak sabar weh!!! da hampir 2bulan tak balik!! haha...
best kan klo rumah dkt ngan UKM.. bley balik tiap2 minggu mcm rumate!!! huhhh..
kpd member2 yang nak balik dlm minggu ni selamat jalan dan hati-hati dijalan raya..
semoga perjalanan anda dirahmati-Nya!!
Selamat Meneruskan Ibadah Puasa serta Selamat Hari Raya yang bakal menjelma.

2:00 PM

wanna share some info..

Posted by hOtspUrz

gambar di atas neh hOtspUrz amek kat sini (click).. Dlm website neh penuh ngan gambar2 yang berkaitan dengan airliners!!! emm 4 ur info hOtspUrz memang minat ngan kapal terbang neh. hopely nt dpt la beli sebijik.. tak pun dpt jd CEO airlines company.. hoho.. InsyaAllah mne tau rezeki Allah bg..

Gambar kat atas ni menunjukkan "Bar" yg ade dlm pesawat.. untuk gmbr atas merupakan contoh bar yang terdapat pada Virgin Atlantic Airlines, yang mana bar tersebut disediakan dlm pesawat Airbus A340 dan Boeing 747.. Bagi gambar bawah pulak merupakan contoh bar yang terdapat pada Emirates Airlines. Bar hanya terdapat pada Airbus A380.


Projek Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus) menawarkan diskaun tol sehingga 20 peratus kepada pengguna kenderaan kelas 1 di Lebuh Raya Utara-Selatan dan Elite untuk enam hari sempena Aidilfitri kali ini.

Ketua Pegawai Operasi Plus Expressways, Nik Airina Nik Jaffar, berkata tawaran diskaun itu antara jam 12 tengah malam hingga 7 pagi pada 16, 17, 18, 22, 24 dan 25 September ini.
"Diskaun itu tambahan kepada diskaun 10 peratus yang sedia ada yang sedang dinikmati oleh pengguna kenderaan Kelas 1 di kedua-dua lebuh raya itu di luar waktu puncak setiap hari," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Katanya diskaun itu sebahagian daripada Program Insentif Perjalanan menghargai pengguna lebuh raya seperti disaran Menteri Kerjaraya, Datuk Shaziman Abu Mansor, baru-baru ini.

Nik Airina menasihatkan pengguna mematuhi Cadangan Jadual Waktu Perjalanan (JWP) ditetapkan Plus Expressways yang diperkenalkan sejak dua tahun lalu.

Beliau berkata, JWP yang dikuatkuasakan untuk enam hari iaitu pada 18, 19, 22, 23, 26 dan 27 September ini.

"Kami menjangka jumlah trafik di lebuh raya kendalian kami, terutama Lebuh Raya Utara-Selatan akan meningkat secara mendadak kepada 1.3 juta kenderaan sehari pada waktu puncak berbanding sejuta kenderaan pada hari biasa.

"Jadi kami berharap pengguna dapat mengikuti jadual itu yang terbukti menjadi faktor utama menyumbang kepada kelancaran trafik di lebuh raya," katanya.

Beliau berkata, ketika perayaan Tahun Baru Cina lalu kira-kira 50 peratus pengguna lebuh raya mengikuti JWP.

"Risalah JWP akan diedar kepada pengguna lebuh raya mulai minggu depan di semua plaza tol utama di negara ini," katanya.

Sejumlah 2,500 kakitangan Plus dan 400 anggota polis dan St John Ambulans ditempatkan di plaza tol dan kawasan rehat dan rawat sepanjang lebuh raya bagi menghadapi peningkatan jumlah trafik.

sumber bernama...

10:49 PM

Food Science Members

Posted by hOtspUrz

at last ade jugek gmbr FOOD SCIENCE members b4 sume membawa haluan masing2.. hoho.. ayat nak sedey..
Budak Lelaki sbnrnye ade 8 org tp msk je 2nd year ade 9 org tp tetibe je da final year tinggal 8 org semula.. Dlm gmbr di atas ada 7 org je sempai dia otai sket. wat kepala xnk dtg mse amek gambar.. hoho... member ktorg Arnold ni tak tau hilang kemana.. emm puas da cari tp xdpt dihubungi..
Budak Perempuan pulek hOtspUrz xterkira.. maklum la UKM ni kan nisbah lelaki:perempuan 30:70!!!! aduyai!! loteh den.. dlm kelas hmpir 80% pompuan.. emm tak pe ktorg yg lelaki ni mesti hot kan?? hahaha..
Kepada Food Company klo nak cari pekerja yg cemerlang cari lor ktorg neh~!!!! haha.. sume dean list taw!! hoho....
Dlm kelas member2 tingtong aku spt Chanthana, Jas, Din blurr, Ain tingtong, Nina, Yani, Sha, Ema emot, Fara dan ramai lg lah.. haha..
emm da tak tau nak tulis ape da.. yg penting to all food science member good luck in ur thesis!!!!

"For Every Ending There Is The New Beginning"

10:06 AM

hOtspUrz 080909!!! terharu gler!!! ^_^

Posted by hOtspUrz

Happy Birthday hOtspUrz!!! emm utk pengetahuan korg first wish aku dpt dr rumate

Buon Compleanno...................(Italian)
Gelukkige Verjaardag..............(Dutch)
Joyeux Anniversaire...............(French)
Alles Gute Zum Geburtstag.........(Deutsch)
Feliz Aniversario.................(Portugeese)
С днем рождения...................(...Russian)
Feliz Cumpleaos...................(Spanish)
Fortuna Dies Natalis..............(Americana)
Glad Fødselsdag...................(Norweigan)
Otanjou-Bi Omedetou Gozaimasu.....(Japanese)
Saeng Il Chuk Ha Ham Ni Da........(Korean)
Happy Birthday....................(English)
Selamat Hari Lahir................(Malays)

haa ni la ucapan dia.. tp dia hntr kat FB!! awal gle.. 7.9.09 da hntr.. korg nak tau sb pe dia wish awl?? sb dia nak tdo awl!!! tp bangun je pg rumate aku da saiko.. pasang lagu birthday versi alvin & da chipmunk!!!! dari pagi sampai malam!! huhh.. tQ ya rumate ku.. memang kamu dilahirkan sebagai artis!! hoho...


firstly nak ckp tQ very2 much kat chanthana coz gave that present to me!! hoho.. ape yg ade dlm tuh?? rahsia lor.. mne bley gtau.. haha. sengal je kan?? tp mse chan bg kat kelas, malu gler!!!^_^ coz din ade kat sblh.. pastu din pulek tertnye2 ape bende tuh.. huhh..ate teman edak tau nak explain mcm mne.. haha.. tp on that day ade sorg lg coursemate birthday sme ngan aku!! nme dia Lay Yen!!! then da whole class nyanyi pulek!! alamak blushing aku dibuatnye.. hoho sume angkara jOe!! haha.. tQ ya to all my coursemate!!!

Emm sblh ptg pulek hOtspUrz get ready utk berbuka puasa ngan member2 PESTA KONVO!!!! sbnrnye makcik karmen aka ratu chantik yg planning sume ni.. dia plan dari last week lg tp mse tuh tak terfikir pulek hr selasa tuh birthday aku.. emm.. coz at da same time rumate n wan (member kolej) da plan nak g bke kat luar then nak g jln2 kat downtown.. haha..tp at last wan tpkse blk melaka.. then aku pun carry on ngan plan makcik la..

oN that nite makcik sponsor cake!!! wah terharu sgt2 tau coz b4 neh soh makcik blnje mkn tp dia ckp nak blnje mse trips MPT.. huhu.. pape pun dpt merasa duit gaji makcik..tp on that nite aku berkongsi kek ngan Ahh coz birthday dia pun baru je lepas.. tp yg penting karmen siap msg confirmtion tnye nak join tak coz klo aku tak nak join dia tak nk beli cake!!! huhhh.. baiknye makcik!!! tQ ya.. mlm tuh tak de la ramai pun yg join.. tp aku hepi sgt2 coz bukan senang nak gather sme2. Dol da kije, Nasir presiden yg bz banget & accauntant, Anep tukang masak kat hj tapah aka try masak, floe student bakal dpt dean list, ahh student yg extent sgt bz!!, hOtspUrz student yg bakal menerima Anugerah Pelajaran Diraja, n Makcik pulak pekerja cemerlang utk agent insurance & citibank.. emm sume bz!! huhu..

Ni la first tyme dpt e-card yg comey siap ade muka aku lg!!! emm EPOL BACA NEH!!!! Terima Kasih byk2 ye, kad yg ko bg ni memang comey n i'll appreciate it!!! walaupun kek tuh tak bley mkn tp hOtspUrz akn ingat sampai kiamat!! haha..

Tp kan last but not least hOtspUrz nak share ucapan yang PALING PANJANG yg pernah hOtspUrz dpt utk wish birthday.. korg bce la ea.. t korg mesti tau spekah gerangan org tuh..
first tYme hOtspUrz bce siyes gelak guling2 ats katil siap bg rumate dengar. haha.. kelako hbs..

  • Posted 09/07/2009 12:37 am
  • bile aku bg comment..
    mksdnye ada la something yg ko wat..
    n bnda tuh..
    wat aku geli ati..

    sbb menjelang ramadhan al-mubarak ni..
    mlm kite kena beramal..
    jdk siang kita beribadat..
    n lewat ptg kena cari mknn kn..
    nasi lemak ke..murtabak ke..
    ko suke x..hahaha..

    org lain pose..
    kite pon pose..
    tp org lain dah xmo wat dose..
    aku dtg nk tmbh dose..(aku dah agak dah bdak ni nk ape..huhu)

    kebetulan ari lahir mu hampir tiba..
    aku ngn rase sensitifnye ingin mengungkapkan 78 patah kate..
    lantak la..
    nak dgr ke xnk..
    aku dah taip..hahaha

    tika rmdhn trus terasa..
    kian hampir syawal menjelma..
    ko jd insan btuah..
    merasa nikmat bpuasa..
    even tgok dr blkg cam xda kesan drpd pose tuh..

    ko memg btuah..
    mampu meraikn ari lahir dlm suasana rmdhn..
    berbuka ngn umt islam sluruh dunia..
    seolah meraikan hari bmkna tuk ko..
    pdhal diorg memg lapo nk mkn..
    pastuh terasa cam ade majlis pesta tuk ko..
    padhl..tu bazar rmdn kot..
    hahaha..

    slmt hari lahir en. shidi hotspur


okay lah.. cukup setakat ni dulu.. hOtspUrz tinggalkan dgn UCAPAN TERIMA KASIH buat SEMUA yg wish birthday, tak kira melalui FACEBOOK, FRIENDSTER, SMS, or Oral!!! tQ
oppsss jap ni pulek ucapan my dad n my mum - Happy Birthday!! JADI ANAK YG BAIK dan PANDAI, JANGAN PONTENG SEMBAHYANG!!!!!

10:02 AM

Berbuka Bsme Member Polytech!!

Posted by hOtspUrz


tQ ain dorantes & sheila!!!! hoho.. dari Yunkies Hut sampai Alamanda!!! emm best r!! enjoy gler.. tetibe je rse mcm bkn bulan puasa ble kuar ngan korg.. hoho.. pape pun tQ!!

3:35 AM

8 SEPTEMBER 198* haha

Posted by hOtspUrz


hari ni merupakan hari yang bersejarah wat En Amir Bin Ismail dan Puan Rokiyah Bt Hamid pada 25 tahun yg lepas coz pada tarikh ni la AHMAD MURSHIDI BIN AMIR dilahirkan!!
Nama aku wujud mcm mne?? dgr2 cite my mum dia ckp mse kije kat Telekom Malaysia (Alor Star dlu) ade org dtg register telefon nme org tuh Mohamad Mursyidi!!! then my mum terfikir mcm nme ni sedap sgt!!! huhu dlm otak da terifikir klo la dpt anak lelaki nt nak letak Ahmad Murshidi lah!!! kenapa Ahmad bukan Mohamad?? ye la da nama ayah aku bermula ngan A jd sume anak2nye bermula ngan huruf A lor!! haha..

Sblm ni byk sgt org tnye aku knp email aku ato nickname aku selalu ade 89!!! pastu jwpn org plak: ala bajet muda la tuh!!! dia ingat dia lahir tahun 1989 !!! emm weh sedar la ko bukan 89!!!! emmm jwpn aku senang je.. korg ni mengong la!!! 89 tuh bukan tahun!!!! tp 8 SEPTEMBER!!!! ..
strategi aku mudah je daripada letak tahun kat blkg nme email lebey baik letak tarikh lahir!! t senang org ingat.. hoho..

okay lor.. nak smbg mentelaah aka tdo!! tQ kpd sume yg wish birthday aku!!
ikhlas dr hOtspUr89
hot_spur89@yahoo.com

5:19 PM

Proposal Presentation!!!!! 1 September 2009

Posted by hOtspUrz

to aLL fOOd Science member!!!! now i"m FREE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
huhh release all my stress already coz i hv done my presentation.. actually i'm da first presenter to present thesis proposal!!!! huhu takot beb!!

da le demam spjg wiken lps. .. huhh nak wat slide pun malas.. hidung plak asyk nangis je argghh tension.. tekak sakit. tp tiap2 kali bke minom air ais!!!! huhu.. nak sejuk kan badan.. haha..

okay kat sini hOtspUrz nak cite experience mse PRESENTATION!!!
wake up dlm pkl 6.30pg , dlm pkl 7pg da siap prepare kat dlm bilik siap ckp sensorg (bukan giler okay!! practise!! coz practise make perfect!!) haha yo lah tuh...

plan nak pakai mcm ni mse presentation!!! huhu gelabah kan?? hoho ade aku kesah?? haha

Dlm 7.45pg da sampai depan G143!!!! emm bilik kunci tak de org.. semangat sgt ke aku neh???!!!
naik ke jabatan jumpe GODFATHER!!!!! emm "i thnik u should go to G143 first!!!" .. yes BOS!!! haha tepat pkl 8pg TURN Ahmad Murshidi Amir A115804 mencipta sejarah Menjadi 1st Presenter!!!!! haha.. tp aku tak dpt start lg coz examiner aku tak de!!!! emm spe la agknye examiner aku??? GODFATHER da bising spe la examiner aku coz tak sampai2 lg da pkl 8 lebey da.. huhuhhh. " Murshidi u go to da ofis and u ask kak mala who ur examiner!!!. yes BOS!!! hoho
around 8.30pg abr aku start!!! huhhhhhhhh SATU LAGI BALA akn turun!!!!!!!!
who's my examiner???? MY MENTOR lor!!!! tak pnh pun p jumpa dia skg dia nak evaluate aku pulek!!! arghh kompom2 la dia nak shoot aku!!! huhu.. Prof Osman ngan slumber ckp sorry lmbt coz dia br dpt tau!!!! Dlm otak aku da serabut nervous gle da neh.. Prof Osman ni selalunye stright to da point tak de nye nak kesian2.. huhhh..
Okay En Ahmad Murshidi awak boley mula..
Last2 aku pakai mcm neh je mse present.. malu plak nak bgaye lebey2..

Ni first slide aku!!!!

Mase ngah present ni Godfather asyk tgk aku je.. aduyai!!! pe pulek neh!!!... pastu tetibe je dia soh aku cepat... aku cm tak sempat pun nak present bahagian analisis coz Godfather bg signal soh skip!!! hoho.. selepas selesai je aku present!!!!
TIBALAH sesi Q & A!!!!! wah bestnye.. ni la yg aku tunggu2!! hoho.. Soalannye:
1. Kenapa awak guna Lactobacilluc Plantarum sbg Probiotik mcm mne ngan species lain?? ... Jwpn aku L.plantarum ni memang sesuai utk produk berasaskan daging dan pernah kajian terdahulu menggunakannye..
2. Kenapa awk guna prebiotik (FOS)
Jwpn aku.. Sebab aku nak mengkaji kesan pre dan probiotik, that y aku guna prebiotik dlm sosej.. FOS?? sb FOS mempunyai ciri2 yang boleh memberi kesan fermentasi yang baik.. haha..
3. awak ckp td ada 4 proses rawatan.. kawalan!! kalau tak guna starter culture mcm mne dia nak fermentasi nt??

page paling aku suka!!! hoho

jwpn aku.. haha eerrrrrrrrrrrrrrrrr,.,, diammmm......ape aku nak ckp neh... tetibe dia ckp okay sb awk tak letak starter culture, probiotik fermentasi mcm mne dia akan berlaku sb awk tak letak microb kat kawalan.. jwpn aku.. oh.. betol jugak ea.. emm (aku da bengong!!!! da prepare tp cuak punye pasal sume lari kuar!!!) bakteria dari pada environment akn ferment sosej tuh!!.. tetibe je ade suara dari LANGIT!!!! GODFATHER datang membantu.. okay u listen!!! natural bacteria inside the meat will ferment u punya kawalan!!! because the traditional sausage didnt using any starter culture!!!!.... oh my GOD!!!!! mcm mne bley lupe!!!
haaaa ni la my GODFATHER (Prof. Dr. Abdul Salam Babji!!!)

4. Awak ada 4 rawatan, rawatan mana akn lebih cepat??
jwpn aku proses rawatan yang ada probiotik aka starter culture akan menjalani proses fermentasi dengan cepat!!... emm prof osman ckp btol ke?? jd nye rawatan 3(probiotik shj) n 4 (pre+probiotik) sama rate of fermentation?? jwpn aku ye!!! Prof: habis tuh kenapa awk guna pre kalau rate sama!!?? ohhh.. prof saya tarik balik pe yg sy ckp td. proses rawatan ke 4 akan berlaku dengan lebih cepat sb prebiotik merangsang fermentasi atau pertumbuhan bakteria!!.. haaaa itu batu betol prof osman ckp.. huhuhu
5. untuk proses fermentasi apa quality control awk utk awak ckp proses fermentasi da siap?
jwpn aku: errrr... masa utk proses fermentasi iaitu 3 hari!... tetibe GODFATHER tolong lg... kenapa pulak masa sepatutnya awak kne tgk pada pH.. kalau da capai <5.3 maknanya proses fermentasi da siap la.. huhuhuh alamak!! da ada depan mata jwpn!!! knp tak bley jwb!!! arghh sengal kuasa dua hOtspUrz neh!!!... prof osman.. okay saya da habis!!!.. emm.. emm dlm proposal awk ni ada byk masalah ngan rujukan!!!.. nt awk tgk balik.. awk punya kajian ni sangat menarik cuma awk kne berhati2 dgn temperature, pH, suhu dan processing.. semoga berjaya.. huuuuuuuu lega!!!! now im free!!! MERDEKA!!!!! haha.. tp dpt je balik proposal aku.. huhh.. eh tp b4 dpt kne dlu tegur ngan prof salam.. err sy td geram sgt sb jwpn depan mata awk tak bley jwb.. nxt time study n make sure u know everythings!!!!!!!! ni amek proposal, awk masih lg ada prob ngan references!!!!..,emm korg nak tau ape aku dpt dlm proposal korg tgk gmbr neh..
ni proposal yg aku hntr utk GODFATHER!!!!

Korg click tau kat pic ni utk tgk ngan lebih detail!!!! huhu

ape la yg aku wat neh?? huhu

haha tergelak besar aku ble bce tulisan GODFATHER!!!! korg mesti click tau kat pic neh

Godfather + Godmother!! wah serasi bersame!! hoho.. ni la Otai FST aka Fud Sc (sUpErdUpEr Lecturer!!!!)

Coursemate yg keriangan!!! ah Joe muka serious!!!

after present!!! wah mcm artis tau!!! sume org dtg tnye mcm mne ngan present!!! hahaha.. mcm wat direct selling pun ade.. hoho...


to all food sc members ur picture aku akn letak dlm FB!!! GOOD LUCK utk spe2 yg tak present lg.. hopely korg dpt GODMOTHER!! t dia tnye pasal analisis (ingat jgn bazirkan duit FAKULTI, JABATAN!!! mcm aza kne) hoho..