hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

5:19 PM

Proposal Presentation!!!!! 1 September 2009

Posted by hOtspUrz

to aLL fOOd Science member!!!! now i"m FREE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
huhh release all my stress already coz i hv done my presentation.. actually i'm da first presenter to present thesis proposal!!!! huhu takot beb!!

da le demam spjg wiken lps. .. huhh nak wat slide pun malas.. hidung plak asyk nangis je argghh tension.. tekak sakit. tp tiap2 kali bke minom air ais!!!! huhu.. nak sejuk kan badan.. haha..

okay kat sini hOtspUrz nak cite experience mse PRESENTATION!!!
wake up dlm pkl 6.30pg , dlm pkl 7pg da siap prepare kat dlm bilik siap ckp sensorg (bukan giler okay!! practise!! coz practise make perfect!!) haha yo lah tuh...

plan nak pakai mcm ni mse presentation!!! huhu gelabah kan?? hoho ade aku kesah?? haha

Dlm 7.45pg da sampai depan G143!!!! emm bilik kunci tak de org.. semangat sgt ke aku neh???!!!
naik ke jabatan jumpe GODFATHER!!!!! emm "i thnik u should go to G143 first!!!" .. yes BOS!!! haha tepat pkl 8pg TURN Ahmad Murshidi Amir A115804 mencipta sejarah Menjadi 1st Presenter!!!!! haha.. tp aku tak dpt start lg coz examiner aku tak de!!!! emm spe la agknye examiner aku??? GODFATHER da bising spe la examiner aku coz tak sampai2 lg da pkl 8 lebey da.. huhuhhh. " Murshidi u go to da ofis and u ask kak mala who ur examiner!!!. yes BOS!!! hoho
around 8.30pg abr aku start!!! huhhhhhhhh SATU LAGI BALA akn turun!!!!!!!!
who's my examiner???? MY MENTOR lor!!!! tak pnh pun p jumpa dia skg dia nak evaluate aku pulek!!! arghh kompom2 la dia nak shoot aku!!! huhu.. Prof Osman ngan slumber ckp sorry lmbt coz dia br dpt tau!!!! Dlm otak aku da serabut nervous gle da neh.. Prof Osman ni selalunye stright to da point tak de nye nak kesian2.. huhhh..
Okay En Ahmad Murshidi awak boley mula..
Last2 aku pakai mcm neh je mse present.. malu plak nak bgaye lebey2..

Ni first slide aku!!!!

Mase ngah present ni Godfather asyk tgk aku je.. aduyai!!! pe pulek neh!!!... pastu tetibe je dia soh aku cepat... aku cm tak sempat pun nak present bahagian analisis coz Godfather bg signal soh skip!!! hoho.. selepas selesai je aku present!!!!
TIBALAH sesi Q & A!!!!! wah bestnye.. ni la yg aku tunggu2!! hoho.. Soalannye:
1. Kenapa awak guna Lactobacilluc Plantarum sbg Probiotik mcm mne ngan species lain?? ... Jwpn aku L.plantarum ni memang sesuai utk produk berasaskan daging dan pernah kajian terdahulu menggunakannye..
2. Kenapa awk guna prebiotik (FOS)
Jwpn aku.. Sebab aku nak mengkaji kesan pre dan probiotik, that y aku guna prebiotik dlm sosej.. FOS?? sb FOS mempunyai ciri2 yang boleh memberi kesan fermentasi yang baik.. haha..
3. awak ckp td ada 4 proses rawatan.. kawalan!! kalau tak guna starter culture mcm mne dia nak fermentasi nt??

page paling aku suka!!! hoho

jwpn aku.. haha eerrrrrrrrrrrrrrrrr,.,, diammmm......ape aku nak ckp neh... tetibe dia ckp okay sb awk tak letak starter culture, probiotik fermentasi mcm mne dia akan berlaku sb awk tak letak microb kat kawalan.. jwpn aku.. oh.. betol jugak ea.. emm (aku da bengong!!!! da prepare tp cuak punye pasal sume lari kuar!!!) bakteria dari pada environment akn ferment sosej tuh!!.. tetibe je ade suara dari LANGIT!!!! GODFATHER datang membantu.. okay u listen!!! natural bacteria inside the meat will ferment u punya kawalan!!! because the traditional sausage didnt using any starter culture!!!!.... oh my GOD!!!!! mcm mne bley lupe!!!
haaaa ni la my GODFATHER (Prof. Dr. Abdul Salam Babji!!!)

4. Awak ada 4 rawatan, rawatan mana akn lebih cepat??
jwpn aku proses rawatan yang ada probiotik aka starter culture akan menjalani proses fermentasi dengan cepat!!... emm prof osman ckp btol ke?? jd nye rawatan 3(probiotik shj) n 4 (pre+probiotik) sama rate of fermentation?? jwpn aku ye!!! Prof: habis tuh kenapa awk guna pre kalau rate sama!!?? ohhh.. prof saya tarik balik pe yg sy ckp td. proses rawatan ke 4 akan berlaku dengan lebih cepat sb prebiotik merangsang fermentasi atau pertumbuhan bakteria!!.. haaaa itu batu betol prof osman ckp.. huhuhu
5. untuk proses fermentasi apa quality control awk utk awak ckp proses fermentasi da siap?
jwpn aku: errrr... masa utk proses fermentasi iaitu 3 hari!... tetibe GODFATHER tolong lg... kenapa pulak masa sepatutnya awak kne tgk pada pH.. kalau da capai <5.3 maknanya proses fermentasi da siap la.. huhuhuh alamak!! da ada depan mata jwpn!!! knp tak bley jwb!!! arghh sengal kuasa dua hOtspUrz neh!!!... prof osman.. okay saya da habis!!!.. emm.. emm dlm proposal awk ni ada byk masalah ngan rujukan!!!.. nt awk tgk balik.. awk punya kajian ni sangat menarik cuma awk kne berhati2 dgn temperature, pH, suhu dan processing.. semoga berjaya.. huuuuuuuu lega!!!! now im free!!! MERDEKA!!!!! haha.. tp dpt je balik proposal aku.. huhh.. eh tp b4 dpt kne dlu tegur ngan prof salam.. err sy td geram sgt sb jwpn depan mata awk tak bley jwb.. nxt time study n make sure u know everythings!!!!!!!! ni amek proposal, awk masih lg ada prob ngan references!!!!..,emm korg nak tau ape aku dpt dlm proposal korg tgk gmbr neh..
ni proposal yg aku hntr utk GODFATHER!!!!

Korg click tau kat pic ni utk tgk ngan lebih detail!!!! huhu

ape la yg aku wat neh?? huhu

haha tergelak besar aku ble bce tulisan GODFATHER!!!! korg mesti click tau kat pic neh

Godfather + Godmother!! wah serasi bersame!! hoho.. ni la Otai FST aka Fud Sc (sUpErdUpEr Lecturer!!!!)

Coursemate yg keriangan!!! ah Joe muka serious!!!

after present!!! wah mcm artis tau!!! sume org dtg tnye mcm mne ngan present!!! hahaha.. mcm wat direct selling pun ade.. hoho...


to all food sc members ur picture aku akn letak dlm FB!!! GOOD LUCK utk spe2 yg tak present lg.. hopely korg dpt GODMOTHER!! t dia tnye pasal analisis (ingat jgn bazirkan duit FAKULTI, JABATAN!!! mcm aza kne) hoho..

3 comments:

Anonymous said...

biadap la tuh..hahahahaha..godmother itu mmg kijam..wuwuu~

RoSe_ViOleTE said...

waahhh!!!
tahniah2!!!

bgsnye a,shidi dpt penyelia cm prof salam...
die backup...
sblm nie dh 2 org yg kte dgr penyelia sekali hentam mse presentation...huhuhuhu

hOtspUrz said...

tQ pekjah!!! huhu.. best gler tau dpt prof salam but still have pressure la coz dia kan GODFATHER.. expert in many things.. nak tipu pun susah lor.. tp nsb baik la dia back up mse tak bley jwb.. huhhh.. skg ni yg penting nye kne concentrate ngan thesis.. doakn kejayaan ye.. huhu