hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

10:47 PM

Bersiap Sedia untuk KEJE!!!

Posted by hOtspUrz

emmm skg ni hOtspUrz ngah bersiap sedia utk memulakan hidup baru diperantauan...
bersiap sedia dari segi mental dan fizikal.. InsyaAllah berkat doa mak ayah dan diri sendiri mudah2an semuanya akan lancar dan berada dalam keadaan yang baek...

Barang2 telah pun siap dipack, barang2 keperluan sudah ada dlm list utk dibeli.. jdnye harap2 dpt masuk rumah ngan aman dan selesa.. Disamping berdoa agar dpt housemate yg BAIK dan PEMBERSIH!!!...

kawan2.. doakan kejayaan hOtspUrz ya... ingatkan hOtspUrz klo tersasar dari landasan yg sebenar dan saling ingat mengingati antara satu sama lain ya.. keep in touch..

5:27 PM

KERJA KERJA HARI HARI KERJA!!!!!

Posted by hOtspUrz

Syukur Alhamdulillah!!!!! Rezeki Allah kurniakan kpd aku skg ni.. syukur sgt2...

Sbnrnye post kali ni tak de niat nak bongkak ato belagak.. just wanna share sumtin yg sgt2 wat aku rse bertuah dan bersyukur kepada Allah..

sblm hbs bljr tempoh hari hOtspUrz sudah dpt twrn keje kat DIBEGARD Pharmaceutical.. actually job ni di recommended by Soo Ee (co-supervisor thesis) thanks a lot soo ee coz giving me an opportunity!!!! twrn keje tuh as a Research & Development Exec.. Tarikh mula keje sepatutnye 10 May 2010 but mintak extend sampai 17 may 2010... TAPI.... hOtspUrz tpkse tolak tawaran keje ni pas fikir byk prob.. at 1st 3 month kne wat sales n marketing kat sri hartamas!!!! then after 3 month baru balik wat R&D kat Bukit Jalil.. tp depends on company!!!! huhhhhh...siyesly hOtspUrz TAK MINAT SALES & MARKETING AT ALL!!!!!! that y tolak twrn.. then sebab lain hOtspUrz tak minat dlm biotech and pharmaceutical industry!! susah kot. amek food sc!! pharmaceutical kne major in bio medicine and chemistry!!! bio chem & food chem pun kantoi.. mcm mne nak perform!! hahaha.. tp gaji and skim dia memang terbaek!! MYR2400!!! tp nak wat mcm mne.. hotspUrz da decide utk decline....

then lps tuh g intvw plak kat Charen Pokphand (pertanian pertiwi-product ayam 5Stars) penah mkn???? haha.. hOtspUrz mintak as a R&D jugak.. tp on that intvw dorg mcm nak bg QC je.. emm tak pe redha je dlu.. hOtspUrz gtau availability on JUNE!!! hehe so dorg pun pending la jwpn..

lps tuh plak hOtspUrz g intvw kat KAMI FOOD. kat kepong.. company ni produce surimi based products!! hahaha sme la ngan working experience hOtspUrz dlu kat SEAPACK FOOD... jdnye mse intvw tuh happening giler la.. dorg asyk tnye pasal experience je.. tnye pasal job description tnye pasal profit company dlu (seapack) coz seapack ni competitor dorg dlu.. tp skg ni seapack da berkubur!!!!. haha.. yg intvw aku account manager!!! dia siap ckp "wah i'm very interested with u to join our company!!! but i must discuss with my manager 1st!!" huhh dlm hati ckp alhamdulillah!! mcm ada hasil... then Miss Jenny tuh siap ckp ok nxt week we will call u for the confirmation and hope u confirm to join us!!! haha.. tp aku ckp la if i didnt get any offer from others i'll confirm wanna grab this opportunity!! hahaha..

then rush blk kedah coz ada intvw kat penang plak!! huhhh. FIKA FOOD (Rex Canning Group-sardine cinta). tp fika food wat chicken meat product and pastry product.. mcm sausage nugget (tesco brand) curry puff, paratha, pizza.. intvw kat Rex Canning at Bukit Minyak Industrial Estate kat Juru!!! huhh.. jauh gak tauu.. spe yg selalu gne PLUS g KL mesti nampak kilang ni kat tepi Highway... on that intvw pun sme.. tnye pasal working experience.. semua soalan hOtspUrz bley jwb.. siap jual nama Prof Salam lg coz prof penah jd adviser utk company tuh and pernah jd share holder.. huhu.. manager tu siap ckp.. ooo u r salam babji student!!! hahaha.. nak cari makan kan kne la jual sket nama prof.. lg pun aku da inform kat prof salam coz dpt intvw kat situ.. huhuhu..

Tp selepas menunggu feedback dari company Pertanian Pertiwi call gtau nak amek aku as a QC dengan gaji MYR2k!!! emm.. aku terus confirm!!! but terfikir plak nak keje kat penang coz dekat ngan rumah.. tp tak pe tunggu dlu.. then Kami Food pun call nak amek aku as a R&D but kne wat keje QC selama 1tahun dlu.. based kat ULU YAM!!! coz factory kat sne.. huhhhh..Gaji MYR1.6k!!!! huhhh adoi mula la nak merejek!!! haha.. hOtspUrz call gtau nak decline terus dorg marah coz dia ckp hOtspUrz da cnfrm nak join hari tuh.. hahaha.. ye la klo xdpt yg lain (better) memang nak keje situ but gaji sikit la.. then duduk ulu yam plak!!!. emmm... lps rejek Miss Jenny account manager call plak keesokkan hari.. pujuk + counter offer nak bg 1.8k plak.. emm sorry miss jenny hOtspUrz terpaksa rejek coz ulu yam tak de coverage 3G!!! aku xbley hidop tanpa internet!!!! hahahaha.. tp pape pun hOtspUrz decline ngan cara baek hantar surat and call.. Sorry ya!!!

At last before nak confirm keje kat pertanian pertiwi (senawang) hOtspUrz tunggu FIKA food call... at last dia call nak amek as a R&D for pastry product!! GAJI??????? MYR1.5k!!! haaaaaa?? 1.5 je?? sikit giler!!! siyes sgt2 sikit.. 1st time company nak bg gaji ciput mcm neh.. haiyooooo.. terus hOtspUrz decline n ckp u salary to low and i got another job that giving me a higher salary!!!!! hahaha.. coz prof salam pernah ckp " u dont sell uself to low" try to find that company can hire u better salary!!!...

Apa2 pun skg ni hOtspUrz da decide nak g keje kat Pertanian Pertiwi kat senawang!!!!
insyaAllah mudah2an akan bekerja dengan cemerlang!!! haha. so korg pas neh beli la brand 5Stars ye.. huhu.. doakan hOtspUrz berjaya dlm kerjaya ini dan tidak lupa diri bila da berjaya.. coz kunci kejayaan ialah sentiasa ingat dimana asal usul kita!!!.. insyaAllah..

12:19 AM

Thesis yg pernah hampir membunuh ku!!! huhu

Posted by hOtspUrz

April 2010 adalah bulan yg penuh ngan stress buat hOtspUrz coz kne submit Thesis + Exam!!..
tp exam spt yg korg da bce dlm post b4 ni, hOtspUrz ada 1 paper je kan.. hehe jd nye tak de la prob sgt.. but thesis la yg wat hOtspUrz tak tentu arah + tdo lmbt + jerawat naik berbiji2 + bilik bersepah + dan mcm2 lah.. huhu.

Ni semua jd coz lps tkr tajuk thesis dlm bulan 12 2009 hOtspUrz lngsg tak sentuh utk touch up bab 1 2 3.. huhhh maklum la malas coz nak cari journal + buku utk intro, ulasan kepustakaan and method.. huhhh sgt2 malas.. pape pun yg penting semua analisis da siap.. result da ada TP!!!!! semuanye tak compile lg!!!! huhhh..



emm ni la keadaan bilik hOtspUrz sms menyiapkan thesis.. haha.. mase neh org laen sibuk study utk exam tp hOtspUrz sibuk menaip.. siyes la time tuh laju gile jari menaip.. kalah secretary kat ofis mne2 pun.. haha.. bangun pagi ngadap laptop n keyboard then tgk journal2.. huhh... letih time tuh memang ditahap maksima.. sampaikan menggigil seluruh badan.. mne taknye.. tido tak cukup, makan tak ikot waktu..


katil pun jd mangsa gak.. haha.. ye la meja da tak cukup kan.. katil la tempat aku letak semua jorunal2 utk reference.. klo tak mne nak sempatnye siapkan semua neh.. huhu.. ada diantara journal tuh hOtspUrz baru je print utk mudah hOtspUrz bce n wat comparison.. coz klo dlm bentuk softcopy neh susah sket nak tengok.. selalunye hOtspUrz taip thesis ni start dari pkl 7pg!!!! then sampai la pkl 4pg!!!!! huhhhh.. sampaikan charger laptop da kembali ke Rahmatullah.. huhh saat2 genting mcm neh charger plak wat hal.. time tuh nak tumbuk + nak pijak laptop pun ade coz da tak sempat.. hehe.. tp nasib baek otak ni sempat berfikir.. haha.. Thanks to ex-rumate (alip) coz pinjamkan dia punye charger.. hehe.. at last sempat gak hOtspUrz menaip.. tp yg agak sedey nye godfather tak sempat nak semak 1 st draft coz dia tak sihat.. then terpaksa la hOtspUrz wat pandai check sendiri n tdgk mne2 yg ada salah.. huhh..


haaaa ni la hasilnye.. tp utk pengetahuan korg.. hOtspUrz print page depan dlu utk dptkan cop mohor GODFATHER b4 tuh sblm siap semuanya.. haha.. coz godfather not feeling well la plak on that time.. tp skg ni rsanye da ok kot.. kesian kat godfather coz tulang tangan retak.. terjatuh kat rumah dia.. emmm.. dia sign pun kelako je..


emmmm ni lah hasil utk peringkat pertama... y peringkat pertama?? coz ni just draft utk disemak oleh supervisor and examiner.. emm lps dorg check baru la bley wat correction utk jilid.. tp sblm jilid VIVA dlu!!! hahaa.. utk proses seterusnya... tunggguuuuu

12:26 AM

Really really miss this place!!!

Posted by hOtspUrz

huhhhh.. da lme x update blog neh coz busy sgt2 ngan thesis, kemas2 barang nak blk, ulang alik SELAYANG-UKM-SELAYANG-Zaba-Bukit Mahkota.... emm memang tak sempat r nak menaip apa2 utk catatan dlm blog neh..

emmm really really miss this place!!! K5B 302!!!!...... da hampir 3 minggu aku meninggalkan tempat yg pernah aku beradu, berehat, melepak dan mcm2 lah.. hehe.. teringat plak mse sem 1 pindah ke kolej amin, aku duduk sensorg je.. wiken arep dtg, anep dtg, aidil dtg, wan dtg.. emm kiranya stp wiken ada la tetamu.. tak de la aku busan.. thanks bro!!! hehe.. masuk je sem 2 da ada teman sebilik.. haha rumate.... 1 day check in da tgk nme.. emm budak akaun.. ntah aku pun tak knl.. tp at last ok la.. bley masuk otak kami.. haha.. (tak mao cite pasal rumate)

emm ni view from K5B 302.. hehe da sunyi masa neh coz ramai yg da pulang ke kampung halaman.. tp hOtspUrz?? haha.. lps hntr brg kat selayang dtg semula UKM pkl 12 tgh malam.. coz rindu kat bilik n nak tdo wat kali terakhir.. huhu

bilik hOtspUrz xde la bersepah mne ye.. gmbr neh di ambil slps sume barang da di hntr ke selayang.. hehe.. nampak kosong kan? huhu... selama hampir setahun hOtspUrz duduk kat cni.. emm rindu sgt2..

Petang2 klo tak wat pape kat balcony ni la hOtspUrz melepak.. amek udara segar sket.. tp mlm2 ktorg selalu je buka pintu balcony neh. coz nak sejukkan bilik.. maklum la sejak kblkg ni kan panas.. bley dikatakan hmpr stp malam ktorg tdo buka pintu balcony neh.. nsb baek tak de pencuri masuk.. coz hOtspUrz klo tdo kompom mati punye.. sedar2 pagi bunyi alarm ato sms.. tp rumate tak tau la plak mcm mne.. hehe..

haaaa ni la bantal hOtspUrz spjg 4tahun bljr kat UKM!!!!!!!!!!!! peta tuh sket je.. coz hOtspUrz tdo tak meleleh ok.. bersih + suci.... bantal neh beli kat Alamanda tau.. haha style tuh.. beg bantal neh smp skg ni masih ada..tersimpan rapi.. tp bantal tuh da kembali ke rahmatullah.. coz last day hOtspUrz kat UKM hOtspUrz buang dlm tong sampah.. coz udah leper sgt bantal tuh.. nak simpan bw blk pun beg da penuh.. huhu..