hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

7:58 PM

Production of ISP Sausage!! hehe

Posted by hOtspUrz

haa ni la sosej yg berjaya di hasilkan!! hehe (b4 cooked ye coz ade lg casing)

Hari ni hOtspUrz berjaya menghasilkan 3 formulasi Sosej dengan penambahan Isolated Soy Protein (ISP) pada tahap 2%, 4% dan 6%.. tp formulasi yg btol2 ciyap hanya formulasi 2% ISP je coz kesuntukan mse sgt2 hari ni.. sebanyak 6 batang sosej berjaya dia "stuff" ke dlm casing..
2 lg formulasi terpaksa disimpan dalam chiller!! adoi.. xtau la accurate tak result nt coz tak sempat nak stuffing dlm casing..

haha.. mcm nak menempak pun ade gak kan?? hehe.. stuffing process!!!

emm sume ni sb pg td lab daging lmbt dibuka!!! kak G cuti la pulek.. pastu ngan kelas pkl 4-5ptg.. result rheology plak kne wat sampai 3 kali coz result b4 tuh x accurate.. tersalah run!! sengal pulek mse tekan start the test now.. huhhh...
memang letih banget hari ni.. terkejar2!! adoi...

Kesengalan seketika bila berjumpa ngan dingdong ain tingtong.. haha.. fazira senyum je.. hOtspUrz senyum tak???

7:36 PM

hOtspUrz!!! knp aku selalu tertewas???

Posted by hOtspUrz

emm post kali ni aku memang nak luah kan sket perasaan yg terpendam...
klo ade yg terase hati ke dan yg sewaktu dgnnye - sorry to said - mampos gua layan..

knp aku selalu kesian sgt kat org sampai diri aku selalu stress... knp aku selalu mengalah sampaikan aku abaikan hal aku.. knp aku selalu MENJAGA HATI org sampaikan aku biarkan HATI AKU... knp aku selalu bagi peluang kpd org yg selalu ambik kesempatan...

siyesly aku ada hadnye... kawan makan kawan, kawan amek kesempatan, kawan lupa kawan... pernah aku postkan kat blog ni pasal kawan yg bila senang hilang ntah ke mana, bila susah baru cari aku.. this things was happen again.. again and again!!!! adoi..

Skg ni aku memang bengang. BILA SENANG ntah aku ni tak dianggap member kot?? aku ni dianggap member bila da susah.. merayu mintak tolong.. tp nak wat mcm mne sifat aku mudah kesian kat org walaupun da byk kali aku terkena ngan budak neh.. aku xsampai hati nak ckp aku xdpt tolong ko.. aku xsampai hati nak ckp aku xboleh nak bantu ko.. setiap kali ko mintak tolong aku dgn spontannye ckp ye boleh!!!...

adoi!!! tp sampai bila?? situationnye mcm ni.. setelah hampir 1 semester lebih dia diamkan diri tetibe msk je sem ni, aku dpt msg mintak tolong, urgent!!!!.. adoi.. selama hampir 1 semester lebih ko hidup senang sampai aku ni pun ko lupe tetibe senang je ko cari aku bila ko susah... mudahnye sahabat, mudahnye kawan, mudahnye rakan.. aku pernah ditimpa musibah semester lepas tp hanya beberapa org yg tau je yg support aku!!! org yg dekat + tau situasi tuh LANGSUNG MENYEPI!!! buat2 mcm tak tau je.. sedangkan ....... Terima Kasih kpd member2 yg bersimpati+memberi support pada aku pada masa tu.. terima kasih byk2..

aku pernah kuarkan statement ni mse post yg terdahulu

"insyaAllah buat mse skg ni aku still tak kan lupekan semua member yg pernah aku kenal dulu..
insyaAllah aku akn ingat DALAM SENANG atau pun SUSAH..
insyaAllah aku akn ingat sampai bila2...
sebab aku pernah ungkapkan
"korg semua dalam hati aku"

tp aku tak pasti la klo korg pun begitu.."

emm tp yg pasti nya xsemua seperti yg aku harapkan.. nak buat mcm mne kan.. manusia.. manusia tidak sempurna... tp sebagai manusia kita ada akal dan fikiran.. tak kan tak bley nak wat improvement utk diri sendiri..

Aku ni student je!! aku ulang AKU NI STUDENT je.. tak pernah ada dalam poket aku setiap bulan sampai RM2500.... tp aku rse hidup aku happy je walaupun tak kaya raya mcm ko..

emm mayb post kali ni mcm tergantung sket.. coz malas la nak taip hal yg sebenar...
tp nak mintak pendapat korg boleh?? mcm mne ea nak handle situation ni??

situation "kawan bila hidup senang hilang ntah ke mana, bila susah baru cari kita"




11:40 AM

Selamat Pengantin Baru Hafizi & Haslinda!!!!

Posted by hOtspUrz


emm tak habis2 hOtspUrz post pasal kawen, kawen, kawen!!! tp yg kawen nye org lain bukannye hOtspUrz!! huhhhh nak wat mcm mne da xde rezeki lg!!! (hoi ko tuh student!!! gatal nak kawen awl ke?? nak bg anak org tuh mkn hape?? duit pun pinjam kat PTPTN!!) hoho.. lalalalala...

time2 cuti neh memang la semua org da tak bley tahan nafsu!!, mak ayah sibuk la ngan preparation nak sambut menantu.. wah kenduri habis-habisan!!! grand giler la.. nak kne lawan jirannye kenduri.. hahaha.. (ntah le ade ke mak ayah korg fikir mcm tuh??). klo ada, terserah le kpd bajet korg.. klo kaya no problem!!! hOtspUrz nak halang xde faedahnye.. da itu kehendak korg.. huhu..

hal ni tak de kaitan pun ngan majlis perkahwinan Hafizi & Haslinda.. hOtspUrz tulis just utk info dan ckp-ckp org yang teringin nak berkahwin je.. huhu.. sje syok2 merepek meraban.. tp yg penting tak de la sampai tanjung rambutan memanggil.. ^_^..

Spt yg dberitahu pd post sblm ni.. da ramai member skolmate & poly da berkahwin.. Jiran aka member mse kecik2 pun da btunang.. padahal dia muda lg dr hOtspUrz!!! emm nak wat mcm mne, dia da kije, duit da byk.. nak wat pe lg?? kawen la.. bill air dia pun da lme sgt tertunggak!!!. hoho.. terkejut gak mse dpt tau yg dia da btunang!!!... da rezeki namanye.. redha je la..

emm ok lah berbalik kpd Hafizi & Haslinda!!! hOtspUrz kan ade gtau bakal menjadi pengapit?? hahaha.. kelako sgt!!! nsb baik pagi hari kenduri Hafizi call ckp xpe dia da ade pengapit lain!!!! huuhu.. lps dia ckp xjd, terus hOtspUrz ckp YES!!!! huhu aku tak yah jd pengapit!!! bley pakai baju baru!!! hahaha, klo tak dia suoh pakai baju putih ato hitam, suar slack!!! coz pengantin pakai suit!!! adoi da la kemeja putih tak de.. suar slack pun tak de.. ye la da tak gtau awl2.. tp sempat gak Hafizi ckp oooo hg memang tak mau jd pengapit aku la ye?? haha.. bukan bermaksud xnk tp just aku tak prepare ke arah tuh.. klo gtau awl InsyaAllah aku jd pengapit.. siyes!!! mne tak nye bley la muka hOtspUrz msk dlm gmbr korg!!! hehe.. mne tau ade org berkenan ngan pengapit yg hensem lg kacak bergaya neh!!! huhu..

emm mse g kenduri neh hOtspUrz g ngan member sekolah gak nme dia sUe!!! dia dtg amek kat rumah!! haha TQ sue.. mak hOtspUrz da pelik time sue dtg amek.. aik lor pompuan ka yg mai amek?? haha. ntah2 mak hOtspUrz mesti fikir calon menantu!! huhu.. jgn sue da berpunya tau!!!... mse smp kat rumah pengantin pun ade gak org pandang2!!!. mesti dorg ckp spe lah budak yg hensem lg kacak bergaya tuh?? wakakaka perasan nak mampos hOtspUrz!!!!.. hehe peace!!.. org pandang sb bw hadiah besar gedabak kot!! hehe hOtspUrz beli hadiah special sket kat hafizi neh.. besar la jugek!! harga?? rahsia.. huhu beli siap pakai bank card tau!! mcm org kaya je.. (dah le budak supermarket tuh tnye, abg nak bayaq ka?? jwpn aku : aa nak baya!! - alamak ter key eLL la pulek!!) wakakaka.. emm berbalik kpd rumah kenduri!! mak hafizi ada kat dpn tuh utk sambut tetamu.. sempat la bg salam kat mak dia.. then tgk dr raut muka mak hafizi mcm lain je.. mesti mak hafizi terfikir aik kemat (nama panggilan mse sekolah) ni bawa awek dia ka?? mcm berkepit ja dorg ni!! haha.. mse bagi hadiah sempat gak mak hafizi buat lawak!! isyh beratnye hadiah neh?? ada batu ka dlm neh?? hehe.. aku ckp aa makcik sy letak batu bagi berat sket.. hehe. (sume tuh dlm nada gurau ea)...


Sblm makan hOtspUrz & sUe jumpe pengantin dlu.. salam-salam then jumpa parent dorg.. tp tak bley blahnye Hafizi panggil aku AIZAT!!! adoi!! pe kes neh?? gua bukan aizat gua hOtspUrz! then jmp parent Haslinda plak.. Mak dia asyk tgk je aku!! alamak knp makcik?? (dlm otak aku la) tetibe mak dia tnye linda.. emm mak mcm pernah tgk je dia neh>?? la ye la mak dia ni 1 kelas masa sekolah dulu kan.. Sue plak menyampuk, aa la makcik, dulu dia lain skg ni da lain hensem da!!! ( wah hensem!!!!- wakakaka) tetibe SAHAM 1 malaysia hOtspUrz naik mendadak!!! wakakaka PERASAN!!!!. hehe.. ooo patut la mcm pernah tgk.. hehe.. aku senyum je.. ye la malu siot jumpe mak org.. pastu sempat jumpe eddy (pak aji - zaman skol dlu dia pakai songkok).. pastu g la mkn ngan sue!!.. yg tak bley blah tempat ktorg pilih meja vip!!! (meja kat dpn meja pengantin makan beradab) haha. perghh hotspot tuh.. sume org bley tgk. da le mkn ngan sue je.. adoi.. malu gak den neh.. saham single tuh jatuh la pulek..hahaha..

lps hbs mkn g bergambar ngan pengantin!!! tp camera tak bawa.. emm pakai handphone je lah!!
Majlis perkahwinan tuh sbnrnye ada 2 pasangan. Adik Fizi pun kawen gak time tuh.. Dgr cite isteri adik dia org sidam (kat kedah gak).. tp mse kenduri neh majority yg dtg member adik fizi.. member2 fizi bpe kerat je yg dtg.. mne tak nye member lain semua da jauh2.. kat sarawak, sabah, KL, Perak.. kesian la plak ngan fizi. ble tnye je spe da dtg dia ckp fendi ngan korg berdua je.. huhu.. ada 2 org lg dtg ptg.. huhhh.. mcm tak meriah la plak bila member2 sekolah tak dtg.. tp pape pun majlis tuh gempak!!! makanan tiptop!!! sedap!!! (hOtspUrz mkn sket je ye)..hhuhu..

ok lah tu la sedikit sebanyak cerita hal majlis perkahwinan fizi & linda..
Ucapan hOtspUrz utk kedua pasangan ini Semoga Ikatan Perkahwinan Kekal Abadi Dunia Akhirat!!! Aminnnn...


3:05 AM

Malaysia Airlines beli 25 A330-300

Posted by hOtspUrz

Sumber Utusan Malaysia:

PETALING JAYA 22 Dis. - Malaysian Airline System Bhd. (MAS) telah memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan syarikat pengeluar pesawat Airbus untuk membeli 25 pesawat A330-300 pada harga senarai AS$5 bilion (RM17.15 bilion).

Pembelian itu melibatkan 15 pesawat itu dengan diberikan pilihan untuk menambah 10 buah lagi dan kesemua pesawat dijangka mula diterima pada 2011 sehingga 2016.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif MAS, Tengku Datuk Azmil Zahruddin Raja Abdul Aziz berkata, pesawat A330-300 akan melengkapkan jumlah penerimaan enam lagi pesawat A380 dan 35 pesawat B737-800.

''Pesawat baru itu nanti akan membina asas perkembangan MAS yang kukuh dan menjana keuntungan apabila pesawat A380 akan digunakan untuk penerbangan jarak jauh seperti London dan Sydney .

''Sementara itu, pesawat A330 akan digunakan untuk penerbangan jarak sederhana, manakala B737-800 akan digunakan untuk mengukuhkan laluan domestik dan laluan serantau,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Memeterai Perjanjian dengan Airbus dan taklimat media tentang cadangan terbitan hak di sini hari ini.

Tengku Azmil berkata, strategi MAS kini beralih daripada 100 peratus menyewa pesawat kepada sekurang-kurangnya memiliki satu pertiga daripada pesawat.

''Pembelian pesawat itu akan dibiayai melalui gabungan cadangan terbitan hak dan pinjaman dan ini akan membolehkan kami mempunyai pesawat baru untuk menyediakan produk terbaru kepada pelanggan.

''Menjelang 2016, MAS semua pesawat yang ditempah akan diterima dan kami akan memiliki pesawat baru, menjimatkan bahan api serta mesra alam di Asia,'' katanya.

Tengku Azmil berkata, apabila 15 pesawat A330 diterima, MAS dijangka akan memperoleh penjimatan sehingga RM300 juta setiap tahun.

''Ini merupakan waktu yang tepat untuk MAS menempah pesawat kerana harga yang lebih berpatutan semasa keadaan ekonomi tidak menentu dan bakal menerima tempahan apabila ekonomi telah pulih.

''Strategi MAS adalah menggunakan pesawat yang bersesuaian untuk pasaran yang tepat. Pesawat panjang digunakan untuk laluan jarak jauh dan pesawat berbadan sederhana untuk laluan jarak sederhana dan sebagainya,'' jelasnya.

Sejajar dengan perancangan untuk memiliki satu pertiga daripada jumlah keseluruhan pesawat utama mereka, MAS juga mencadangkan untuk memiliki enam pesawat A380 dan secara bersama (bundle) pesawat Boeing iaitu dua B777 dan dua B747 daripada Penerbangan Malaysia Bhd. (PMB) pada harga RM3.19 bilion.

Tengku Azmil berkata, pemilikan itu dijangka menambah sekitar RM648 juta kepada keuntungan dan kerugian (P&L) MAS (selepas menolak pemilikan dan kos pembiayaan) untuk tempoh tiga tahun bermula 2010 sehingga 2012.

MAS akan membayar PMB tunai sejumlah RM1.54 bilion untuk pembelian A380 daripada PMB kepada MAS.

MAS dijangka menerima sebuah A380 setiap bulan bermula Ogos 2011 dan akan menerima sepenuhnya pesawat itu pada Januari 2012.

Bagi empat pesawat Boeing, MAS akan membayar sebanyak RM190 juta kepada PMB.

Ia merupakan pra-bayaran untuk operasi sewa di bawah perjanjian sedia ada.

Apabila transaksi selesai, MAS akan mempunyai liabiliti berjumlah RM1.46 bilion.

12:17 AM

Boeing 787 first flite!!

Posted by hOtspUrz


The Boeing 787 Dreamliner is a mid-sized, wide-body, twin-engine jet airliner developed by Boeing Commersial Airplane. It can seat 210 to 330 passengers, depending on variant. Boeing states that it will be the company's most fuel-efficient airliner and the world's first major airliner to use composite materials for most of its construction.

(picture from airliners.net)

On December 12, 2009 the first 787 completed high speed taxi tests, including post-rotation takeoff abort, the last major step before flight. Then Boeing conducted the Dreamliner's maiden flight with the first 787-8 on December 15, 2009, originating fromSnohomish Country Airport in Everett at 10:27 am and landing at Boeing Field in King Country at 1:35 pm. Originally scheduled for four hours, the test flight was shortened to three hours because of bad weather.

This model, sometime was called as Delayliner because boeing have a lot of problem during production of Dreamliner. With 6 times delay, caused cancellation from several airliner due to unsatisfied and sompetition from Airbus A350 series.. But dreamliner become the fastest-selling wide-body airliner in history with nearly 600 orders in a roll-out ceremony on July 8, 2007.

(picture from airliners.net)

the selling price for Boeing 787 are:
787-3 series : USD 150 - 155.5 million
787-8 series : USD 161 - 172.5 million
787-9 series : USD 194 - 205.5 million





10:37 PM

hOtspUrz di SP!! terBaEk punyEr.. haha

Posted by hOtspUrz

hOme sWeet hOme!!!
haha
hOtspUrz berada di SUNGAI PETANI KEDAH Sejahtera>>??? huhu
17.12.2009 hOtspUrz berangkat pulang ke kampung halaman.. sb2 hOtspUrz balik adalah nak g kenduri member kawen Hafizi(skol mate!!! member kamceng selalu berpolitikus kat sekolah!!!) haha..
hOtspUrz da planing nak balik ni memang da lme coz member yg nak kawen ni call su0h dtg kenduri dia da lme.. siap mse raya haji dtg rumah bg kad n jemput ke rumah.. emm..
tp pape pun yg menyebabkan hOtspUrz nak g jugek adalah hOtspUrz dpt jumpa member2 lma sekolah!!! yahoooooo...
tp mne on da way nak balik tip top pulek call!!! tnye kat ner?? coz dia da busan kat rumah abg dia kat kL!!! nak dtg lepak kat UKM!!!! adoi!!! sorry la top lu x call gua awl2.. gua da dlm bus r nak blk SP.. mse lu call gua, gua da diawangan da.. tdo la pe lg!!!! hehe....

hOtspUrz smp kat BANDARAYA METROPOLITAN SUNGAI PETANI pkl 3.3opagi!!!! adoiyai awl sgt la pulek.. tp my mum da tunggu kat hentian bus!!! huhu.. thanks mum..
sampai rumah terus tdo...

lps solat jumaat my mum inform.. haaa esk jgn lupa p kenduri rumah hazwan (haji hazwan siew)!! abg dia kawen.. haaaaa?? lor ada kenduri ke?? emm ok la.. pastu ni nak ikot tak p rumah dia?? makan kurma ngan ayaq zam-zam?? tp pun barang2 dia tak sampai lg.. ada la sikit kat rumah dia.. emm esk2 la p... segan plak coz ramai tuh kat rumah dia.... haha alasan baek punyer!!!!.pada hal hOtspUrz nak g jln2 + nak beli hadiah utk Hafizi.. sempat gak g tesco Sungai Petani Selatan!!! (besar giler!! xmcm kat sp tau, mcm kat KL la pulek rsnye.. haha) pas tuh g CS!!! haaa org sp mesti tau CS tuh apa.. dlm kuiz kat facebook pun ada soalan berkaitan ngan CS!!!.. sblh mlm pulak hOtspUrz lepak ngan Mr AmAn aka MANAGER MAXIS cawangan YAN!!!! (yan???? huahahaha) style giler aman tempat keja hang!!!! haha.. haa tempat lepak ktorg kat OldtOwn SP!!! biasa la org cempera ni mesti kne p tempat yg style2 sket.. huahaha..

18.12.2009- kenduri kawen kat rumah hazwan & rumah mak lang!!! emmm.. adoi aku ni klo tak blk sp mesti tak tau ada kenduri!!! tak de spe2 nak gtau.. tetibe blk byk pulak kendurinya.. tp lps g kenduri kat rumah mak lang sempat gak hOtspUrz g rumah bomoh resdung!!!! hahaha.. coz hOtspUrz mengalami selesema yg kritikal!!! da 3minggu selesema!!! (woi korg jgn ingat H1N1 tau!!!! coz tak de tanda2 demam+batuk+sakit kerongkong dan sebagainye)... emm sempat la buang sket2 resdung tuh.. tp lps wat pening kepala!!! mcm mabuk la pulek...
emm ni mse tgh on9 tetibe plak hafizi call mintak jd PENGAPIT!!!! adoi!!! ape kes neh?? aku ni muka cop jd pengapit ke?? alamak!!!! aku nak jd pengantin!!! xnak jd pengapit je!!! adoiyaiii.. baju baru aky beli nak p kenduri terus tak bley nak pakai!!! sha!!! yani!!! chan!!!! baju yg aku beli tak bley pakai lg!!! adoi!!!! stressss!!!!... hahaha..
pape pun sampai sini dlu ea.. t sambung lg hal pengapit!!! hahaha
hOtspUrz + Alan + HAFIZI (PENGANTIN) + Haizal + Akmal

12:41 PM

hOtspUrz...............

Posted by hOtspUrz

Sepanjang Minggu dari 14 hingga 16
- hOtspUrz berada dalam Lab Daging & Lab 1134 dari JAM 8.30pagi HINGGA 5.30petang.
- Malam adalah mse hOtspUrz nak REHAT!!! paham????

17.12.2009
- appointment kat Pusat Kesihatan UKM. Jam 8.00pagi.
- 9.00mlm BALIK KEDAH!!!!!!!!!

18-21.12.2009
- ada di KEDAH
-Kenduri kawen member 20.12.2009
-.21.12.2009 balik ke UKM

22-24.12.2009
- Routine dalam Lab!!! dari pagi sampai petang!!!
- MALAM hOtspUrz nak REHAT!!!!!!.

25-27.12.2009
-hOtspUrz ke sunway Rumah Cousin... sambut Christmas.. haha.. (suke hati la aku nak wat ape pun kat sne!!!)

28-31.12.2009!!!
- tarikh ni jgn nak terhegeh2 nak ganggu hOtspUrz!!!
- hOtspUrz bz ngan Rheology test.. the whole day dlm lab instrument!!!
- coz hOtspUrz da bOOking utk wat test!!! result ni penting utk thesis hOtspUrz!!!

31.12.2009 - 3.1.2010
-hOtspUrz balik KEDAH!!!...


sO hOtspUrz nak inform kat korg!!! pandai2 la bce ea.. t jgn plak nak berkecik hati la, terasa hati la, kata aku sombong la and what so eva!!! coz i don care!!!!....
klo ada HAL yang SANGAT2 PENTING SAHAJA baru hOtspUrz akn layan..
yg lain MAMPOS AKU tak layan!!!!

12:44 AM

Kenduri kawen Bedah aka bEd.. ^_^

Posted by hOtspUrz

emm 1stly nak ucapkan tahniah kepada Bed (siti zaidah azmi) coz da menjadi isteri org!!! huhu. melepas lg hOtspUrz!!! hehe.. Selamat Pengantin Baru Semoga Kekal Abadi!!!!!
Kenduri kawen ni diadakan di Sungai Petani Kedah!!!! pada 5 disember 2009...

pape pun sblm bed bersanding di ats pelamin ngan husband dia hOtspUrz sempat bergambar dlu.. huhu.. ade gak la kenangan bgmbr ngan pengantin.. nt da susah da nak bgmbr ngan bed.. lalala... pape pun gmbr ni dr annur.. nak tunggu gmbr dari camera roai, emm bertahun la agknye dpt.. haha.. jgn marah ye roai..

haaa ni geng yg pergi dr kL sme ngan hOtspUrz!!! yg paling tak tahan nye si anur, dia memang wat jelajah 1 malaysia!!! mne tak nye dari JOHOR ke KL then ke KEDAH!!! huhhhh.. letih tuh.. tp pape pun tabik spring la kat anur coz sanggup mengharungi perjalanan yg memenatkan dan sangat2 jauh.. emmm anur yg mne 1?? ala yg duduk baju gelap sket tuh.. (mcm pelakon tira tirana yg jd maid & suke kat abg haji!!!) huhu anur jgn marah ye!!! hehe peace!!!.. lps amek gmbr neh ade bende kelako tau.. emm tak sangka bed dimakeup oleh baby!!! huhu.. geli weh tgk baby neh.. bed pulek boleh panggil dia ngn nama tuh.. huhu.. ayu giler kalah ain dorantes!!! huahaha..

hOtspUrz ngn spe tuh?? isyh!!! awek dia kah??, cousin dia kah?? tunang dia kah?? haha.. jgn nak memandai2.. (sj nak wat spekulasi sengal).. emm ni roai budak UPM!!! amek nutrition.. member polytech la.. dia skg further study kat UPM, fakulti perubatan dan sains kesihatan!!! perghh bljr ngan doctor2!!!! tuh.. sbnrnye sejak kami further study tak pernah pun jumpe ngan dia.. coz dia duduk kolej luar (dkt ngan hosp serdang).. hOtspUrz g UPM kat main campus je.. haha

emmm ni la 4 org yg sanggup turun KDH dr kL... then ni la pengalaman yg agk giler hOtspUrz.. mne tak nye hOtspUrz drive dr KL-KDH-KL!!!! letih tahap cipan!!! .. start pkl 11 mlm drive dr KL hari jumaat, then sampai kdh pkl 3pg check in hOteL free (bed aka pengantin sponsor!!!) tdo pkl 5pg coz guling2 (tak bley tdo) pkl 10 bangun.. pkl 12 g kenduri then makan2.. pkl 2.30ptg drive ke KL!!!!!! huuhhhhh.. sampai KL dlm pkl 7mlm.. sampai UKM dlm pkl 9mlm slps hntr roai kat UPM then amek anak anur!! (anak sedara) . anur + anak blk johor mlm tuh gak!!! bus pkl 11 o 12 kot.. huhu.. dr kDH ke KL then ke JOHOR semula!! perghhh hebat!! ni baru la dinamakan berjalan-jalan pusing malaysia.. hehe.
sampai kat bilik teros tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiddddddddddddddooooooooooooooooooooooooooooooooooo
hehe

pape pun sekali lg hOtspUrz nak wish
SELAMAT PENGANTIN BARU KEPADA BED & SUAMI (YUS)
SEMOGA KEKAL ABADI

haha.. panjang kan tajuk thesis hOtspUrz??? emm da lme tak update blog coz stress ngan thesis dan malas nak menaip.. asyik tdo kat bilik lps letih bertapa dlm lab daging... huhu ye ke??

Al-kisah nye begini.. huhu.. lepas seminggu hOtspUrz bertungkus lumus dlm lab microbiology dari 22 - 26 dec 2009 sampai naik beberapa ketul jerawat siyal, hOtspUrz terpaksa menukar tajuk thesis.. huhh da dpt result microb test da pun. at last tukar jugek!!!! haha..
sume ni terjadi pada 26 dec 2009.. dengan baik hati hOtspUrz nak mengadap GODFATHER utk tunjuk result microb tp malang nye hOtspUrz xcukup pahala nak jumpa god, jdnye dia tak de kat bilik (huhu.. giler da hOtspUrz neh).. hOtspUrz pun tunjuk la kat RA godfather (penjaga pintu2 ner... eheh pintu2 lab daging) huhu.. Soo ee & Wolyna.. tetibe dorg ni beria su0h tukar tajuk coz b4 this wolyna pernah wat research mcm hOtspUrz nak wat dlu (fermented goat sausage) but wolyna gne ayam!! dia ckp 8 bulan wat fermented sausage tuh.. tp hasil nye FAIL!!! tak berjaya!!! then dia ckp bazir masa je.. baik u tukar tajuk cepat.. huhu... time ni Soo ee da tak senang duduk da!!! huhu.. ye lor u should change u title.. emm tak pe u jd my assistant but u do this title!!! senang je semua I da ada. later I bagi kat u!!!..
jeng jeng jeng jeng...!!!!! ketibaan GODFATHER dlm lab!!!! huhu.. terus Soo ee ckp kat god mintak aku tukar tajuk!!! huhu. tp time ni dorg discuss la sket sbyk!!! but on that time ada 1 perkataan god yg memang aku terasa hati gak r!!! tp aku mls nak tulis kat sini.. klo korg pnh tgk kat FB aku mesti korg tau!!! tak pe god I'll do the best 4 myself!!!! korg jgn jeles plak klo aku dpt anugerah thesis cemerlang!! huahaha. berangan kot!!!
lps sume da settle soo ee bagi sume journal2 kat aku su0h balik bace.. then dia explain sket2 bg aku paham..huhhh.. nampak senang je. wah!!! pas tuh aku pun cari la journal2 kat science direct!!! utk menambahkan koleksi journal!!! emm pas ni spe nak journal fermented sausage meh amek kat aku. coz aku da xnk!!! hehe..

2 dec 2009!!! hari bersejarah wat hOtspUrz coz run test utk penghasilan sosej!!! semua ingredient da ditimbang awl sehari coz nak mudahkan kije2!!! sume bahan da ada + di provide oleh SOO EE!!! thanks a lot!!! hOtspUrz xperlu nak order2 sume barang da.. coz b4 ni order xpnh sampai2..
sbnrnye tajuk kali ni hOtspUrz nak tgk effect non-meat protein ke ats sosej.. non meat yg digunakan ialah Isolated Soy Protein (ISP) sbnrnye ISP ni bley reduce cost+binding agent+kurgkn penggunaan Isi ayam+menstabilkan emulsi lemak+ pengganti protein larut garam+ dan memberi tekstur dan penggelan.. selain itu hOtspUrz gune microbial transglutaminase yang memberi binding properties+improvement elasticity+ improve texture..
material dan method utk kali ini:
  1. MDCM sausage preparation
  2. proximate analysis - protein, fat, moisture, ash.
  3. colour, pH
  4. rheology, water holding capacity
  5. cooking loss
  6. expressible moisture
  7. texture - hardness & elasticity
  8. Tiobarbituric Acid TBA
  9. Sensory evaluation
  10. statistic.
emm sumenye senang2.. haha.. siap soo ee ckp tak pe nt i tolong u semua.. kalau u nak wat ulasan perpustakaan u bg tau I coz I have all the thing yg u nak.. huhu..

pape pun hOtspUrz berjaya wat sosej,3 formulation without MTGase!!! stp formulation 200g je!!! haha.. at last stp formulation dpt 1batang je!! kelako weh.. berangan nak wat analysis tp tak cukup.. mne tak nye 1 batang je stp formulation.. haha..tp yg penting sempat bg coursemate makan!!! sume ckp SEDAP!!! huhu.. bukan nak up kan diri ea.. tekstur tuh nt2 la improve.. huhu.. tp tak de pun yg patah klo dilipat.. maknanye sume sosej yg dihasilkan grade AA!!!!! soo ee ckp ea.. bukan hOtspUrz memandai2.

klo korg nak rse tunggu ye.. next week rabu hOtspUrz akan masuk lab lagi utk wat sosej.. tp tak tau la cukup ke tak utk korg mkn coz hOtspUrz kne wat analysis dlu..

* sorry tak de gmbr nak tunjuk kat korg coz xcited sgt hari tuh sampai lupe.. udah le ada byk salah dlm processing!!! huhu..

ok la utk kali ni.. mlm ni balik kedah g kenduri kawen member!!!!