hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

8:17 PM

D-E-s-P-e-r-a-T-E

Posted by hOtspUrz





11:14 PM

Limah oit!! balik rumah cepat!!!

Posted by hOtspUrz


nothing much to said coz da ramai yg g tgk muvi neh.. hOtspUrz 2 kali tgk!! coz puas lah tgk muvi yg sempoi mcm neh..

tetibe nak tdo teringat kak limah nyanyi enjit enjit semut sape sakit naik atas... terus hOtspUrz on lappy n terus cari picca kak limah.. pe salahnye kan letak sket picca kak limah dlm belog kisah klasik neh..

member2 ku hOtspUrz da bUsan kje!!!

8:49 PM

Chicken BiTes??

Posted by hOtspUrz

emmm bila perut terasa lapar otak mula berfikir scr kreatif!!! wah kreatif la sgt!! hehe.. sbnrnye pas blk kje hari ni (sabtu 18/12/2010) hOtspUrz da terfikir sumtin.. coz kat rumah ade ayam tp da lme dlm freezer.. so dtg la idea2 yg dicilok sket sbyk kat kilang.. emm ade ke company hOtspUrz kje kuarkan product neh?? nan ado!!! so hOtspUrz la pencetus revolusinye!! revolusi?? arghh mampos xlyn!! hehe... so terhasil lah crunchy chicken bites with black pepper!!!

so skg nak share sket some steps utk hasilkan crunchy chicken bites with black pepper (CCBBP)
hiris isi ayam dlm bentuk cube.. kecik2 sudey baru la dinamakan bite..
utk picca kat ats tuh sbnrnye sebahagian je ayam yg dihiris cube.. hehe.. (make sure ayam dibeli di tesco ye.. - coz hOtspUrz beli kat tesco!!)

2nd step!! sediakan tepung utk predust!!! haaa. step ni quite important to manufacturing tau coz can increase product weight!!! (lagi berat product lg company suka but kne tgk gak costing!!)
make sure ayam ditoskan dlu ye.. klo berair susah plak.. t berketul2 tepung..
lagi 1 predust neh penting gak utk coating seterusnya iaitu battering.. haaa ok? paham ke edak??

seterusnya battering process.. batter neh gne tepung gak.. kbykn company pakai batter mix flour!! klo company cikai (cut cost byk pakai tepung gandum je!!) company hOtspUrz kje?? emm no comment!!! battering process sangat2 penting utk coating melekat pada isi ayam.. ade org gne kuning telur ato mix telur putih + kuning.. but utk cut cost pakai tepung je.. KepCi pun pakai tepung.. hayamas pun tepung, mekdi pun tepung, COMPANY HOTSPURZ??? kompom2 cut cost pakai TEPUNG!!!! korg yg mengada2 pakai telur knp?? bajet kaya la sgt.. hehe.. (sorry teremo sket!!) but utk yg gne tepung neh make sure ratio utk tepung dan air.. air plak sebaik2nye COLD water.. sb klo suhu battermix rendah (bellow than 10 degree C) batter akan lebih melekat pada ayam..

haaa ni step b4 kita parfry product.. BREADING process.. klo kat kilang dorg pakai drum breading machine so that coating ayam tuh cantik la.. ade kerak2 yg byk.. klo wat kat rumah neh kureng la sket.. klo korg ade breadcrumbs pun boley.. but hOtspUrz nak wat CCBBP kan.. tak perlu la breadcrumbs.. hOtspUrz beli tepung ayam black pepper.. so tak perlu la nak tambah black pepper lg.. (klo la kilang run ayam goreng neh kompom2 worker kat line tuh bersin!!! coz drum breading machine akan kuarkan habuk2 tepung.. so SABAR JE LAh!!.. haha..

so after selesai sume tuh bley la panaskan minyak (temperature 175 degree C selama 30 sec)
emm nak ukur suhu mcm mne?? ala kuatkan api je kat rumah tuh (make sure deep fry ye!!!)
emm knp 30sec je?? kan da hOtspUrz mention parfry!!!! so ni bukan la fry sampai masak btol2!!! coz hOtspUrz nak simpan dlm freezer.. klo nak masak terus dlm 2minit sudah.

ok lah!! hOtspUrz pun da kenyang makan. korg try la ye..

10:11 PM

kEsah hOtspUrz... (xde kaitan pun)

Posted by hOtspUrz

just wanna share some picca bout "seorang kuli"My punch card for da 1st month in da new company!!! (that was a 3rd company for mE!!)
20th sept 2010!! report duty!! (8th sept??? tarikh ape ea?? huhu).. sempat weh amek gambar punch card!!! ko ado??

normal uniform for R&D jobs!!! awie ckp baju dokter!!! sengal tuh lab coat ok!!!
got 2 set of this uniform..but 1 of that uniform oredi lunyai!!!! coz most of da day using that lab coat..
haaaaa.. new uniform!!!!!!!! this shirt was given to me on last monday!!! lalu je depan HR department!!! en mus mai amek baju!!!!.. SIZE?? wth!!! haha.. oredi block the size in that picca!!.. cnfrm2 la not "XS" size!! but oso NOT "XXXXL" size.. hehehe. yg sedang sedang sajok!!! emmm..

Just wanna share some advertisement from Malaysia Airlines..
(picture credit to airliners.net)


9:36 PM

suatu ketika dahulu....

Posted by hOtspUrz

down memory lane sket memalam neh.. coz tetibe hOtspUrz tertgk picca dlm lappy.. siyes mengaku dgn jujurnya!! hOtspUrz rindu korang GILER2!!! huhu.. tingat korg ajk dinner sme2!!! SEPANJANG SeTAHUN!!!!! korg sedar tak?? SETAHUN!!! coz final year korg la teman DINNER hOtspUrz!!! huhu.. wah ayat mcm kipas pulek.. but siyesly really2 appreciate it!! thanks lot yani coz selalu dtg KAB amek hOtspUrz.. sampai pnh terserempak ngan hantu la kat K_Y (tempat jin bertendang) huhu..
campus life hv a lot memories and really colourful. lepak da mmg jd acara kewajipan.. so on that time bley gak release tension.. (tension kah??) time makan jugak la tingat yani coz dia kan allergic ngn seafood!!! huhu.. sound serious.. but always make us a point to have a joke.. hehe..muntah2!! kejang, berbuih2 mulut.. huhu.. argghhh dem!!!! i'm really miss all those things!!! yani da mcm akak dlm geng ktorg.. sumtime panggil makcik.. hehe.. sorry yani.. beralih kedapa syazana pulek...syazana?? emm dia tak de byk point sgt but yg paling ingat word "no no no!!!"..haaa eh tp ade part yg kelako.. takot kucing!!! huhhhh.. melompat lebih tinggi!!! hahaha.. ingat kah masa mkn spegeti kat za'ba?? spe kah yg menjadi mangsa?? huhu.. teeettt..
ema emot??? emm ema ni sumtime je ikot ktorg g mkn.. coz dia nak diet!!! haha.. tp kira selalu gak la dia join.. klo dia join je mesti jd bahan.. trademark ema pipi + yg terbaru (b4 ktorg grad - tudung special) ema!!!! rindu tudung special ko!!! klo gadoh ngan ema mesti perkataan RAWANG akan msk dlm list ktorg!!! huhu.. rawang?? ee hospital pun tak de!!!haha.. ema rindu nak gadoh ngan ko lg!!!
Sha?? sha atao "ha" hahahaha.. dlm byk2 member sha paling saiko.. huhu.. jgn marah ye.. dlu klo sha kne nyakat je mesti ayat neg akan kuar "Allah akan makbulkan doa2 org yg teraniaya tau"!!! klo bab makan sha paling LAJU.. kejap2 ngidam satay, cendol, laksa, lemang.. haii mcm2 lah.. ajk g merendek?? pun laju.. ckp je nak g mne?? semua beres!!! siap ajk merempit lps mkn laksa rimbun UKM.. huhu..down memory sey!!!!!!!!

tp sbnrnye klo nak diingatkan kenangan dolo2 neh.. kenangan kat alamanda la yg paling besh!!! huhu.. alamanda?? teeettttttttttttttttttt..

ok la cukup utk kali neh.. myb akan ade kisah2 klasik untuk masa depan lg..

p/s: emmm hOtspUrz neh mcm org jOhor ke?? ckp hang, hangpa, p, mai. tp ada jugak yg bley tnye hOtspUrz neh asal jOhor ke??...emmm pape je lah. cek memang org kedah..

8:12 PM
Posted by hOtspUrz

gEdik.... knp plak neh hOtspUrz?? tetibe gmbr batu nisan NAMA gedik neh?? haiyooo ade ke org nama gedik?? klo ade adakah dia GEDIK??
korg xyah pk coz hOtspUrz pun malas nak pk bende yg xmdtgkan faedah... USELESS.. haha

sorry coz post kali ni just nak bazirkan mse korg.. coz sumtyme hOtspUrz menyampah, ulang sekali lg MENYAMPAH atau bahasa kasar sket MELUAT!!! ngan org2 yg gedik..

haiyooo please la nampak sgt kot desperate ko tuh!!!!! hOtspUrz ulang ye.. NAMPAK SGT DESPERATE KO tuh.... malas la nak gtau ko f2F.. kang ko malu plak... so aku biarkan ko dengan dunia ko ye.. hahaha.. ala lg pun just a week lg je.. eh a week lg ke?? bukan ke this week last?? huhu.. ape kah?? nothing!!!
so skg ni hOtspUrz just layan je sume neh!! coz yg penting cukup bulan duit dlm akaun terisi and 4 da same time hOtspUrz gain experience..

ok!!! cukup hOtspUrz!! merepek yg ntah pape.. but sumtime we can release some stress by this way.. haha.

9:47 PM

hOtspUrz rOnda2 wikEn..

Posted by hOtspUrz

Kisah bermula dengan sebuah kancil kepunyaan Akmal bergerak meluncur dijalan raya dan lebuh raya PLUS.. hehehe.. xyah nak wat karangan plak ye.. ok dipendek kan cerita..

Hari Jumaat malam akmal ajk teman dia g kenduri member kat penang.. so hOtspUrz pun fikir sejenak sblm bg kptsn.. emmm ye la mne tau tetiba ade hal ngan family ke.. so at last hOtspUrz pun decide nak join p penang. lg pun sabtu lps company shut down (black out) tp kne ganti balik cuti tuh.. huhhhh.. mal pun on that time plan nak g tgk muvi!! haha.. hOtspUrz pun apa lg terus suggest nak tgk Harry Potter!!! emm tak kan la nak tgk filem 2 Alam yg ntah pape tuh!!! low quality and low mentality punya muvi.. huhu. tetibe lepas geram plak kutuk muvi tuh.....
rOad tO PENANG!!!! lets goooooo.. hahaha. so tugas hOtspUrz as a co driver tgk la maps ke rumah kenduri.. tp sbnrnye hOtspUrz tak tau sgt jalan area balik pulau neh.. huhhh.. nak g airport, batu feringhi, gurney plaza, komtar tau la.. adoi.. tp nasib baek mal ade henpon yg power.. hehe ade GPS tuh.. henpon hOtspUrz ado???

on da way g penang sempat jugek hOtspUrz snap snap!! haha.. mcm pelancong yg 1st tyme sampai PENANG tau!!! for sure la klo korg yg 1st tyme lalu jambatan pulau pinang korg akan amek gmbr signaturenye.. so hOtspUrz yg bukan 1st tyme pun tidak mau ketinggalan. haha (just nak share dlm blog la picca tuh).. klo tak nt tak best plak nak cerita je dlm blog tanpa picca aka kenangan..

tp kan tlupa plak nak buka tingkap time lalu jambatan neh.. klo tak bley da dpt hirup udara laut!! haha (emm sbnrnye tak de la fresh sgt environment kat area tuh coz byk kilang2 b4 and after jambatan).

emm hOtspUrz knl ke pengantin aka member akmal?? emm jawapan yg sgt bernas utk soalan itu.. TIDAK!!!! but akmal ckp hOtspUrz pnh jumpe coz budak tuh pnh duduk kat SP (dekat ngan rumah member sekolah ktorg).. oh lupa plak nak gtau korg. Akmal neh skolmate hOtspUrz dari form 4 -5.. rumah dia kat taman peruda gak. dekat je ngan rumah hOtspUrz.. so skolmate yg masih ade lg kat sp neh selain akmal, haizal, fendi dan sue.. yg lain berhijrah agaknye.. huhu.. so nampak sgt la ktorg yg masih di SP neh sgt2 setia pada tempat tumpahnye darah tau!!! haha.. hOtspUrz sbnrnye udah nasib tak menyebelahi nak keje kat KL tak dpt!!!!.
berbalik kpd perjalanan ke rumah kenduri kat balik pulau.. so akmal pun on GPS.. coz ktorg pun tak sure jalan yg btol dan tak pnh g sne pun b4 neh.. lps ikot jalan ke bayan lepas ktorg ikot plak jalan ralau lps tuh ntah la jalan ape.. myb 'JALAN JE LAH".. hehe....

tp lps sampai kat satu area neh jalan dia memang adventure giler!!! bengkang bengkok!!!! NAIK & turun bukit!!! kesian kat kancil tau!!! tp akmal memang pemandu yg cekap + terer!!! haha.. tgk la spe co-drivernye.. huhu.. jalan nak g balik pulau neh under construction so memang la HAMPEH giler!!! sakit jiwa dan raga.. perut plak time tuh terasa lapar GILER!!!.. jauh weh!!! da la jalan sempit!! tetibe ktorg tersekat kat tengah2 jalan coz jalan kat situ SATU lorong but yg lalunye 2 HALA!!! so.. ape lg jem la kat situ.. ditambah pulak ngan LORI2 yg besar + mcm hareeeemmmmm!!! hOtspUrz sempat capture sebuah lori PINKY yg siot + drivernye tak g sekolah!!! bajet bw lori yg besar so JALAN neh BAPAK DIA PUNYE!!! eh ktorg pun BYR TAU CUKAI JALAN!!! haaaaaa. korg tgk la picca dibwh neh...
ala korg pun tau kan lori BALAK ke, lori PASIR ke, lori bw AYAM ke, ato lori spt dlm picca di ats mmg klo kat jalan dorg ni bajet mcm jalan BAPAK Dorg!!! bawak mcm sialan.. huhhh tetibe hOtspUrz emo neh!! mne tak nye org nak potong dia tak kasi.. ekeleh!!! ko tu lori naek bukit mcm siput!! so KETE SUPER KANCIL mcm ktorg neh mne bley bw slow2!!! tak remaja r.. huahahaha.. emm sudah malas nak cite pasal lori da..

kompang di palu pengantin baru!!! ewah!!! hahaha.. Selamat Pengantin Baru SITI & pasangannye.. huhu.. tlupe plak nama pasangan dia.. adoi entry2 b4 neh pun ade selamat pengantin baru!!!! ala maklum la musim cuti sekolah.. ape lg!! kawen la!!! haha.. hOtspUrz?? sabar la dlu.. eheh2!! cite pasal kenduri SITI lah.. huhh nak sampai kat rumah neh hazap.. jauh bebeno!!! udah le tuh kompius giler jalannye.. nak masuk ke rumah pengantin pun susah!! jalan sempit giler.. ngan kete byk.. so ktorg decide park je jauh sket.. then jalan je.. but... sampai je kat area rumah pengantin byk lg kawsan!! nak park kete pun muat lg!!!. lapang la plak kwsnnye!!.. rumah pengantin plak huhhhh style!!! besar plak tuh.. design lawa.. ade plak kawasan lapang da bley wat pasang bola.. mse ktorg sampai pengantin atas pelamin.. tp akmal ckp kita g mkn dlu. perut lapar!!! haha. pe lg terus terkam makanan!!! hahaha.. mse ngah makan pengantin pun diarak keluar dr rumah utk makan beradap!! perghhh da nak dkt pkl 3 baru pengantin dpt makan?? kmpom kelaparan mcm ktorg jugek!!!.. hahaha.. so lps mkn baru la ktorg g jumpa pengantin.. akmal sibuk nak amek gmbr ngan pengantin.. opppps sss ngan pengantin pompuan ye.. hahahaha.. ye la picture nye byk sblh pengantin pompuan.. (akmal!! husband dia muka bengang je!!) hahaha.....

lps sume da siap.. (amek gmbr pelamin, suasana kenduri ktorg pun berangkat la menuju ke destinasi yeah yeah!!! hahaha.. tgk MUVI!!!!!..

at 1st ktorg planning nak tgk muvi kat queensbay. tp ble da ktorg ikot jalan batu ferringhi neh akmal cdg nak g gurney plaza plak.. emm hOtspUrz plak mne2 pun boleh janji dpt tgk harry potter.. hehe... tp b4 tuh ktorg layan je jalan2 area balik pulau ke batu ferringhi.. emm tgk picca sblh neh.. haaa ktorg kat atas bukit ape ntah.. tp bley nampak view balik pulau!!!! actually penang neh klo area town (georgetown) memang la maju + havoc but area balik pulau neh tak de la maju mne. myb sb faktor geographic kot.. ye la kawasan berbukit2 dan hutan.. so tak de la membangun sgt. but a bit nice environment at there...
air terjun titi kerawang???? emm tak pnh dengar pun!!!! so sure la hOtspUrz tak singgah.. klo tak kompom da upload gmbr kan.. hehe.. just lalu je..

Jalan area balik pulau ke batu ferringhi neh actually lg adventure!! akmal ckp kat sini pnh org wat drift!! huhhh.. jalan memang bengkang bengkok gila.. sambil layan jalan.. nampak plak mat saleh naik motor relax je ngan helmet pun tak pakai.. huhu.. dia ingat tempat makan angin agaknye.. haha.. pape je lah..


huhhh mcm panjang da neh entry kali neh.. letih menaip!!!




haha.. nak gak mencapap sket!! as a co-driver yg terer + cekap dlm menunjuk jalan dengan bantuan GPS.....

INI dia driver of da DAY!!! akmal!! bakal IT engineer kat SINTERA.. huhu..

On da way g batu ferringhi tuh baru la hOtspUrz tau.. rupa2nye ade empangan kat PULAU Pinang.. b4 neh hOtspUrz tau empangan mengkuang titi je kat BM.. tau tak BM tu ape?? BUKIT MERTAJAM lor.. bukan bahasa Malaysia.. empangan neh diberi nama EMPANGAN TELUK BAHANG!!!






oooohhhh rupa2nye dragon boat festival wat kat empangan teluk bahang...


emm da sampai kat area batu ferringhi!!! sbnrnye ktorg just lalu je.. coz plan ktorg yg asal nak tgk muvi after kenduri!! lg pun awan da berat ptg tuh.. nak hujan lor... biasa la.. area2 utara skg ni kan asyk hujan je..









hard rock penang!!! emm 1st time hOtspUrz perasan hOtel neh.. b4 neh tak perasan pun.. tercari2 gak mne la hard rock penang.. rupa2 nye kat area batu ferringhi jugek...
emmm agak2nye la standard room bpe ea??? ntah2 standard room pun tak de.. yg ade suite je.. hahahaha.. mne la tau kan.. kompom2 la beribu3 neh.. so as R&D exec saudi blom tentu ko dpt ye menginap disini hOtspUrz!!!!.. jangan mimpi!!! hahaha..


emm ni la tjd klo saga ngan camry gadoh!!masing2 berebut nak g cepat.. but jalan jem beb!!! relax r.. tgk kancil chill je.. tak kecoh2 pun.. tp at last saga kalah lor.. sian dia.. huhu..tau tak jalan kat mne neh?? emm otw kat gurney plaza!! oh.. lupa nak gtau.. ktorg tak jd g tgk muvi kat gurney.. ktorg state ngan 1st decision nak g queensbay!!!..







Penang Free School... emm hOtspUrz sekolah mne??? Khir Johari UNFREE School.. huhu..







haaaaa tadaaaaaaaaaaaaaaaaa.. da sampai ke queensbay!!!selain nak tgk sgt2 harry potter hOtspUrz dan Akmal nak g beli hadiah utk cikgu zaina kawen!!! haha.. ape yg ktorg beli?? emmm rahsia ye.. tunggu je la...
b4 tgk muvi layan dlu flavour twist!! haha.. tp ice cream kat sini special sket.. coz budak training yg wat.. so ice creamnye byk giler!!! haha. rugi mekdi hari tuh...


so ni la Harry Potter!!! deathly hallows part 1!! memang best tu je yg hOtspUrz nak kata kan.. baek layan Harry Potter drp korg bazirkan kat 2 alam.. haha.. kutuk 2 alam lg.. hOtspUrz da meluat sgt ngan provok 2 alam tuh.. so who those yg tak p tgk lg harry potter ape lg g je lah cepat2.. hahaha..



haha b4 balik amek gmbr dlu kat toilet!!! huhu..

ok la.. da byk da hOtspUrz karang dlm post kali ni.. cau...