hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

8:39 PM

FInal Paper, Final Sem, Final Year!!

Posted by hOtspUrz

Pengurusan Pengeluaran Makanan HALAL!!!! last semester ni hOtspUrz ada 1 paper je utk final exam.. huhh lega.. haha tak de la nak stress sgt study.. tp paper HALAL ni susah kot. bukan just tnye pasal ape yg HARAM n ape HALAL je.. tp tnye pasal market halal, potensi produk halal, konsep halal, analisis untuk penentuan makanan halal.. huhh... agak tertekan gak la bley nak study n hafal bende2 tuh.. huhu.. mid sem paper halal ni memang susah!!!! tak bley jwb beb!!! risau giler!!carry mark xtau la byk mne..

Utk last paper ni, sempat gak amek berkat study kat PTSL!! pagi sampai petang then sambg sampai library TUTUP LAMPU!!!!! haaaa.. memang feel study tuh da msk dlm jiwa!! hehe..

tp hari yg hOtspUrz g PTSL tuh tak de la ramai sgt org kat sne.. b4 ni mse minggu study week.. perghh penuh library.. semangat btol sume2 student UKM ni.. hehe.. myb ramai da hbs exam kot.. hehe.. yg penting paper hOtspUrz on 27 April!!! haha. ade yg da bis exam n blk pun mse hOtspUrz exam hari tuh.. rumate pun yg amek 9PAPER!!! pun da bis on 26 April.. hahaha

emm b4 ni hOtspUrz selalu gak menganjing rumate time dia study!! haha.. emm on 27 April tuh hOtspUrz kne blk.. siap dia ckp nak pecah kan sume mentol coz cerah sgt bilik!! hahaha.. sengal..
tp tak pe yg penting sumenye da selesai.. hehe.. bley jwb tak exam??? adoi.. Allah je yg tau.. coz ade yg tak ingat lngsg ble tgk soalan.. tak keluar ape yg da dibace!!! stress!!! adoi.. tp tak pe yg penting doa je sebagai penyelamat dan mohon keberkatan dari NYA.

hehe sempat lg pose ye dlm library!! kenangan terindah coz akan mengilhamkan harapan mencipta masa depan!!! hehe.. paper pun doakan spy hOtspUrz berjaya dlm VIVA (bukan kete ok ni presentation utk thesis) pada 6MAY2010!!!!!


paper exam lmbt lg.. da tak tau nak wat ape taburkan duit lebey2 yg ada!!! haha.. poket da kering sbnrnye.. emm tp nak g rumah abg hOtspUrz punye pasal terpaksa la g basuh motor!!!!!
emm siyes hOtspUrz pemalas nak basuh motor sendiri!!! siyes!!! tak tipu!!! hntr kedai je.. siap kan rm5.. tuh je. dlm mse 10-15minit motor da siap dicuci.. kilat lg!!! hahaha..

emm.. sbnrnye klo nak g rumah abg hOtspUrz kne la cuci sket motor neh coz dia pernah perli dlu.. perghh lawa motor hg!! kilat.. beli sport rim baru ke?? .... haha tp siyes mse g rumah dia time tuh memang kotor.. haha.. mls nak basuh.. mse duduk kat kolej (kolej pentadbiran byk mkn duit haaaarrr...mmmm) tuh selalu tak de air. mcm mne nak basuh kan.. hehe.. biar la aku nak ckp.. hehe.

emm basuh sendiri tak penah snowy smp mcm neh. huhu.. emm KBA jeyg style disitu ye. hehehe...

tgk da nak siap da.. hehe siap dia kilat2 kan lg.. kuar je dr kedai nih berkilat mcm matahari!!! huahaha

5:33 PM

flight radar

Posted by hOtspUrz


just wanna share ape yg hOtspUrz nampak kat flight radar neh.. huhu.. tp ble check dlm list kat website MAS tak de plak penerbangan dari London.. hehe.. ntah btol ato tak flight radar neh... emm best tgk neh coz bley tau gak bertapa byk nye kat ats langit tuh tgh fly. especially area europe..

artikel ni hOtspUrz amek kat UTUSAN ruangan FORUM.. emm terfikir sejenak, ble bce luahan neh.. Malaysia oh Malaysia..

COMEL GILER GMBR NEH.. hOtspUrz cilok kat tenet.. hehe.. 1 MALAYSIA!!!!!!

SAYA tertarik dengan pendedahan Pelajar Selangor di ruangan ini semalam mengenai ustazahnya yang berpolitik dalam kelas. Sebenarnya ada banyak lagi kes sebegini yang berlaku.

Ada beberapa orang ustaz di beberapa sekolah yang sering keluar berceramah kerana bayaran yang tinggi. Minggu sudah seorang ustaz patut datang ke sebuah masjid tetapi tidak datang. Para jemaah maghrib menunggu begitu lama untuk kuliah maghrib.

Ini bukan kali pertama berlaku, kerana beliau akan pergi ke tempat lain yang bayarannya lebih tinggi. Kalau ustaz berkenaan bertugas sebagai warden asrama, makin keraplah para pelajar asrama ditinggalkannya kerana ceramah di luar.

Memang dapat bayaran tinggi, tetapi tugas utama di sekolah sebagai warden juga diambilnya. Mana satu yang halal, masakan beliau tidak tahu? Sebagai ustaz tidak perlulah terlibat dengan ceramah-ceramah berunsurkan politik kerana sasaran ialah para pelajar yang masih mentah. Sejak di sekolah lagi ditanam sikap antikerajaan, sebab itulah terbawa-bawa sehingga ke IPTA.

Pada hari penamaan calon di Hulu Selangor, saya terserempak dengan pelajar IPTA yang memakai jaket hitam berlogokan parti pembangkang. Budi bahasanya tidak ada langsung. Saya tidak sempat bertanya beliau belajar di mana dan bagaimana keputusan peperiksaannya.

Kalau saya dapat maklumat keputusan begitu lemah, saya akan nasihatkan beliau baliklah, betulkan diri sendiri dulu.

Apa tidaknya, belajar pakai wang PTPTN, komen kerajaan semua tidak betul. Di kampus, berbanding dengan bukan Melayu, prestasi akademik hanyut. Macam ustaz tadilah, tugas di sekolah selalu terabai. Kerajaan semua tidak betul, sistem pendidikan tidak betul. Beliau yang berada dalam sistem, lagilah terus menyimpang, bukannnya hendak membetulkan .

Ceramah selalu di masjid, ada tauliah ke? Kita kena tahu juga sebab itu peraturan. Saya pernah dengar khutbah oleh seorang ustaz, ahli politik. Katanya, ikutlah kamu sepenuhnya Islam, bukan Islam Hadhari.

Seorang ustaz pula, dalam kuliah subuhnya, memberi salam. Kemudian katanya tidak perlulah lagi ada ucapan salam 1Malaysia. Nanti bagi salam lepas solat pun, sebut salam 1Malaysia.

Ceteknya pemikiran mereka kerana yang penting inilah ruang menghentam kerajaan. Tetapi masih lagi bertugas di sekolah, tugas utama tidak dibuat.

Dahulu masa sekolah pada tahun 60-an, idola saya ialah ustaz dan ustazah. Sekarang, siapa hendak dijadikan idola, sebab ramai pelajar tahu bagaimana sikap ustaz dan ustazah mereka.

Terima kasih kepada guru-guru agama yang masih tetap menjalankan tugas sebagaimana diamanahkan. Merekalah yang sekarang ini bertungkus-lumus mendidik para pelajar dalam keadaan pelbagai masalah disiplin dan akhlak pelajar sekarang.

Namun dengan bilangan mereka, mereka tidak mampu melaksanakan semua, kecuali semua guru, dan guru agama melakukan perkara yang sama. Tidak perlulah berpolitik, tidak perlulah menjadi penceramah jika masih mahu bertugas sebagai guru agama. Gaji rasmi tidak halal dan pelajar makin terabai. Tuhan Maha Mengetahui segalanya. Fikirkanlah.

Saya pun guru. Tapi melihat kepada situasi para pelajar sekarang, rasanya ketepikanlah soal-soal berkaitan politik. Biarlah orang politik yang buat kerja mereka. Apa ertinya terlalu berpolitik. Dapatlah berkuasa sementara, tetapi generasi kita akan datang semakin hancur. Masa itu kuasa sudah tidak bermakna apa-apa.

Masa itu kita semua sudah tiada, jadi perjuangan kita menjadi sia-sia akhirnya. Siapa yang untung? Sudah tentu bukan kita!


3:02 PM

STKM4222 - HALAL & PCR..

Posted by hOtspUrz

emm post kali ni serious sket.. bljr pasal polymerase chain reaction dalam subject pengurusan pengeluaran makanan halal..

issues in halal food production;
ingredient > pig & its by prdcts (Lard, Pork, Gelatin)
> enzyme (Rennet)
> Emulsifier (E471, Mono/digliserides) E code tak semestinye asal dr pig ade yg dari tumbuhan
> alcohol (ethanol)
> GMO foods.

Adulteration:
replacement high cost to lower grade & cheaper
Food Manuf. blend veg fats with lard > reduce prd cost
* lard effectively blend with othr veg oils > shortening / margarine.

DNA technique;
genetic methods.
advantages DNA over protein;
> stability at high temp.
> presence in all tissue types
> greater variation with genetic code.

techniques > (sequencing, DNA hybridization, PCR)
**** PCR > rapidity, increased sensitivity and specificity.

PCR
1. DNA isolation (Gel electrophoresis, view under UV)
2. PCR mic
3.PCR amplification
4. Gel electrophoresis
5. staining
6. view

PCR - techniques take a specific sequence of DNA of small amount, amplifies to be used further testing, come from DNA polymerase used to amplify - replicate many times.. - a piece of DNA by in vitro enzymatic replication.

10:53 PM

Airline Manager (AM) addicted!!!!!!

Posted by hOtspUrz

For further information korg kne click kat picca coz everything bley nampak ngan jelas.. huhu.

hOtspUrz-MH Airlines ditubuhkan dlm sebulan yang lepas.. dengan matlamat ingin mengasah bakat terpendam sebagai ahli korporat merangkap CEO kepada airline company!! huahaha.. poyo giler.. hehe. tp siyesly tak tau knp hOtspUrz memang minat sgt ngan airlines!!! mne ta 1 hari nt bley jd the Idris Jala junior ato tony fernandez junior kan.. emm korg nak dtg kije?? hehe.. kerusi CEO jgn kaco.. cleaner + tukang angkat beg ade kije kosong!!! huahahaha berangan!! .. sejak kecik lg minat ngan aircraft!! adoi.. passenger aircraft la.. myb sb penah dpt model aircraft MAS kot mse g saudi arabia dlu.. emm naik 747 ok!!! korg penah?? naik 737 ato A320 hOtspUrz tak heran.. tp yg penah naik 777 hOtspUrz tak bley lawan la.. hehe.. coz tak penah lg.. huahaha.. tp skg ni da tak tau mne g nye model aircraft tuh.. yg ada dlm simpanan hOtspUrz AirAsia A320 ngan Delta AirLines 777-200.. emm spe2 yg nak derma model kapal terbang silakan ye.. hOtspUrz da cukup2 kering duit nak beli..mahal sgt.. hehe

berbalik kpd AM neh.. perghh memang menjadi 1 fenomena kat hOtspUrz!!! sngup set alarm pagi2 buta nak beli fuel!!! emm coz time pagi2 la fuel murah.. penah 1hari terlepas.. adoi sakit syarikat.. penjadualan semula semua route!! hehe.. coz minyak kne catu.. huhu.. skg ni hOtspUrz-MH Airlines da buka 85 routes merentasi 6 benua di dunia!! huahaha.. dengan kapasiti 85 aircraft!! haha dan 3 routes dari hub london heathrow.. hebat kan?? hehe

haa ni la aircraft2 yg hOtspUrz-MH Airlines ada!!! tgk btol2!!! click tau!!! ada 2 A380!!! double deck aircraft!! Malaysia Airlines pun tak de lg!! tahun 2011 baru MAS dpt.. tp hOtspUrz-MH Airlines da dpt lme da.. hehehe.. ade 2 777-300LR!!! kat dunia reality pun tak de aircraft jenis neh.. hOtspUrz-MH Airlines je yg ade.. then ade 2747-8!!! haha.. dunia reality tak keluar pun lagi dari production utk syarikat penerbangan!!! hehe tp hOtspUrz-MH Airlines da ada.. hehe.. kepada competitor jgn jeles!!! hehe..semua aircraft yg hOtspUrz ade bukan 2nd hand or dapat free ok... semua beli direct to Airbus and Boeing!!!! then tak de pun pakai jenis2 yg karut marut ato outdated!!! hehe. aman mintak maaf ye.. aku tak pakai 747-100.. coz aircraft tuh negara2 mcm zimbabwe je yg pakai.. hehe

ni pun korg kne click!! tgk stock2 competitor hOtspUrz-MH Airlines!!.. sedol, anep, aman, chan, afiq, nazri sume kat level bwh2 lg.. hehe.. tak tercabar lah!! huahaha..

ok la merepek kali neh.. malas da nak taip panjang2.. kpd sesiapa yg nak start main AM ni gtau ea.. bley hOtspUrz-MH Airlines invest kat company korg.. nak jd subsidiaries pun boleh.. hehe

3:49 PM

Detik-detik HACCP course at PURI PUJANGGA

Posted by hOtspUrz

first day of HACCP course kat puri pujangga UKM.. course ni di handle oleh UNIPEQ UKM Holdings.. emm siap promote nama penuh. pe lg Dr Nik klo ade income HACCP org ckp tau dr blog neh haaa pandai2 la bg 50-50 ke tao 70-30.. huahahaha.. Course ni sbnrnye mahal giler!!! 3days course MYR 950!!!! per person.. tp utk ktorg budak food sc UKM ade special price.. haha.. klo 50 org attend that course byrn cuma MYR350!!! hehe.. murah kan.. siap dpt mkn special kat puri lg....!! sedap compare to bangi golf!!! hahaha.. sje nak up kan UKM.. hehe

the hyperactive guy in food sc!!! Mr Jin jin!!! huahaha.. jin jin so xcited on this course tau.. hebat2!!! and the gurl behind him is lay yen!!!! mse hOtspUrz amek picca ni sume org ngah busy ngan group discussion coz t ade group presentation!!!

emm spe yg bw laptop senang la nak cari maklumat pasal HACCP.. tak aci tau.. hehe.. nampak kn sume org busy!!! hOtspUrz pun busy!! busy amek gmbr org.. hehe. wat kenangan lor.. coz da 4th year kan.. final sem with the most great coursemate!!!! hehe

haha.. yg penting yew nah kantoi ber messaging!!!! hehe.. but this gurl is really2 style!!! hOtspUrz suka sgt tgk style dia..pakai shirt ngan jeans pun nampak style.. adoi.. tak habis2 puji kan.. hehe.. chanthana pun style jugak.. style mcm stewardess siam airlines.. huahahah yg area narathiwat ngan pattani punya airlines.. hehe ada ke??

haaa ni la group 9!!!!!!!! our group members are Yea Sheng, Ain dingdong, Chanthana Siam, Mustaqim aka mustahil, cidey aka hOtspUrz!! hehehe

ok cukup utk 1st round..


adoi post2 yg mendatang pun sume akan touching2.. coz semuanya akan berakhir!!! arghhh..sedey... so post kali ni sbnrnye da BASI pun..skg ni udah minngu exam!!! lambat bebebo nak post kan kesah kuliah neh.. adoi..

haha.. nak wat mcm mne.. busy tahap semut jumpa gula!!! sgt2.. thesis itu membunuh ku!! huhu..
ok lah nak share some picca kat mse kuliah Pengurusan dan pemprosesan MAKANAN HALAL.. HALAL je yg HAREEEMMMM tak ado!!!. hehe..

Lecturer: Dr Sahila
tempat: BSL 123 B KIMIA..

haha.. susah jd lelaki melayu terakhir dlm kelas yg majoritinye pompuan.. adehh!!! isu on that day!!! kenapa aku pakai cap g kelas??? jwpn coursemate aku: 1. bajet, 2. perasan. 3. tak sikat rambut. 4. cap baru.. emm sumenye jwpn dengki2 belaka.. huahaha.. sbnrnye rambut da panjang lebih 4 inci.. jd kne la pakai cap.. hehe..

Best kelas Dr. Sahila.. coz selalu dia mix kan tuntutan Islam dalam HAL2 HALAL!!! bagus.. utk kesedaran.. so klo subject ni bley diambil as PB ke LP ke.. baik korg amek.. dpt tambah ilmu pengetahuan tentang produk halal dan pemprosesan produk halal serta cara2 nak detect product halal.. emm best.. tp 1 je.. exam susah!!!! hehe.. kne bljr pasal DNA!! coz nak detect lard and pig ni melalui DNA lg accurate compare method lain..

fara aka tunang org!! errrr hOtspUrz tak kaco tunang org ok!!! duduk sebelah je tp tak usik.. tak berani.. hehehe.. sblh dia tuh ema.. konon2 concentrate la.. haiyooo..

ni la coursemate2 hOtspUrz!! 1-3rd year tak de la rapat ngan dorg.. tp da 4th year rapat plak ngan dorg. selalu mkn sme.. lepak sme.. adoi.. gonna miss korg sume!!

" For Every Ending There Is A New Beginning"

2010 is the last for us getting together b4 each of everyone have to leaves and build their own future!!! huhh.. from the 1st day in UKM until now, lot lot lot of experience i hv learn..
gonna miss UKM starting on MAY!!!! adoi.. touching!!!!

haha.. pape pun nak cite pasal Food Science Grand Dinner sket!!! planning xsampai 1bulan nak wat dinner neh.. thanks to NINA, EMA, FARAH, US, dan semua lah yg terlibat dlm menjayakan DInner neh. haa Joe tak dilupakan!! CEO food science club tuh!! hehe..

Tema mlm tuh Masquerade Party!!! hahaha.. best giler tau.. 1st time tgk budak2 food sc excited giler ngan tema dinner.. ada yg sanggup ulang alik UKM-Times Square 2-3 hari berturut2 nak g cari baju lah, accessories la. mcm2.. emmm ade yg g toilet lma coz pk nak beli tak baju tuh.. nak beli tp mahal.. huahaha.. yg penting bukan hOtspUrz!! hOtspUrz beli terus grab je.. tak de nak pk2.. hehe

haa ni la sebahagian Jejaka-Jejaka HOT!! food science.. Joe, Jin Jin, Jas & hOtspUrz!! hehe yg tak de dlm picca neh Yea Sheng, Khai Lun and Ustaz of the fOod Sc MUSTAQIM.. hehe
Ustaz tak dtg coz dinner ni byk bende2 lagho kot.. hahaha haiyoo hOtspUrz tak baek tau.. kira ok la dia tak dtg hOtspUrz bce doa hari tuh!!! nak di jadikan cite memang hari dinner tuh HUJAN LEBAT giler!!! emm penangan aku bce Doa kot.. huhu.. Alhamdulillah!!! ada kesedaran dlm diriku!!! aminn....

emmm ni the only 1 stewardess Chanthana Siam Airlines!! sexy back ok baju dia.. huahaha.. yg penting hOtspUrz suoh wat rambut siput mcm stewardess MAS!! huhu.. opkos la tak menjadi but she oredi try ok to make it!! tahniah chan!!!!!.. siput tak jd pun tak pe.. nxt time ya.. hg kan mcm scha!!! dia ganaz2 tak yag rambut siput.. hehehe

hahaha. hOtspUrz wif NINA!!! nina ni aka yuna on that nite!! prof salam ckp " she got talent!!" nice performance!!! suara sedap.. emm semua prof puji na.. haha.. nina mlm tu nyanyi dan sebenarnya.. memang hebat!! terpukau seketika.. hehe..hOtspUrz pun tak pandai main gitar weh!!! nina ni pun org kuat disebalik food Sc grand dinner neh!!!!

Table no 5!!! on that nite chan jd model table no 5 utk catwalk!!! haha.. sangat2 mcm model. huhu.. model ke. hehe.. syazana plak sbnrnye takot nak all out!!! sb partner utk thesis dia ustazah!!! huahaha..


emm ni tak tau nak ckp ape.. sha sgt2 sengal.. huhu..emm baju belu kat ne tuh sha?? huahaha harga bpe?? wah klo abg long ko tau hbs la sha.. duit dia bg utk study.. ko wat bende lain.. hehe.. sorry sha.. sj nak state kan kat cni gak.. biar lah.. hehe.. kat times kan ko beli baju neh.. huhu

emm cukup2 lah wat sementara waktu. lain kali plak smbg pasal food science!!

3:00 AM

TBA test!!

Posted by hOtspUrz

Post kali ni just nak share sumtin happen utk thesis hOtspUrz..hehe
should be analisis TBA ni dilakukan mse hOtspUrz beria nak g TIOMAN with family pesta 36!! haha tp da semangat sgt nak g tioman terpaksa la hOtspUrz korbankan thesis wat sementara waktu!! adoi.. hehe nak wat mcm mne terpaksa kan.. hehe..

based on discussion ngan asst. supervisor prof salam, soo ee dia nak aku nak analisis ini selama 9 hari.. start hari 0, hari 3, hari 6 dan hari 9.. then dia suruh aku cari method utk analisis ni..

emm siyesly aku tak cari pun.. just copy n paste dari senior je. huhu.. dengan rse tak bersalahnye lps blk dari tioman aku terus masuk lab wat sample utk TBA test neh.. huhh advance giler!!! mantap semua ada... tp aku tak check dlu meat!!! emm at last cari2 dlm freezer ada la 1 batch MDCM meat dlm tuh!! tp date of production 3. March 2009!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! haaaa
on that time mse aku nak run TBA bulan March gak tp 2010!!! emm sempoi punyer sosej yg akn aku produce t.. emmm pas siap sume aku pun storage dlu 1 hari.. dengan rse tak bersalahnye aku simpan pada suhu -18oC!!! suke hati btol!!! esk run je sample tuh...

Procedure sekali lg aku ckp!! amek dari senior!! + mintak kat janah.. lngsg tak cari kat journal!!! hebat kan.... suhu rendaman 90oC ye.. bukan 68!!!! hehe.. tu 68 baru warming up la.. hehe
dengan suka rianya aku pun run TBA neh.. mintak solution kat org.. coz mls nak wat sendiri.. tp TCA + TBA solution aku tpkse wat sendiri.. nak cari chemical mcm masuk treasure hunt!!! dari lab 1134 ke 1126 at last 1120!! adoi.. kne buka 1 1 almari!!.. nasib baik jumpa.. klo tak ingat nak cari bomoh mintak tolong tengokkan.. huhu..

ngah tunggu sample dlm water bath sempat la bce sket flow analisis neh.. emm lps kukus kaler solution PINK!!! ok.. tak pe tunggu dlu.. tak sampai 15minit lg. borak2 dlu...

emm pas siap je haaaa amek ape yg aku dpt!!!!


TAHNIAH!! solution anda kaler OREN!!! aik.. biar btol neh.,. aku mula r sibuk tnye member2 yg pnh wat analisis neh.. jwpn dorg kaler PINK!!! tp knp aku kaler OREN.. adoi.. tak pe yg penting dlm kimia neh kita anggap je solution ni kaler pink.. huhaahaha.. janji thesis aku siap!!!
strusnye solution ni dibaca kat spectrophotometer ngan wavelength 531nm..

yg bestnye pasal analisis neh slps hari ke 6 baru aku perasan sumtin!!!!
1. SUHU penyimpanan sample should be 4oC!!!!!!!!!!! tp dari awl aku simpan -18oC.
2. TCA + TBA + BHT should be freshly made!!! aku suka hati wat awl2 then simpan gne berulang kali.. (niat nak jimat duit UKM)
3. Larutan blank cmprn air suling + TCA. aku wat air suling je.. (Niat nak jimat duit UKM sekali lg)

pape pun aku da hantar thesis utk semakan.. yang penting semua da selesai.. haha.. ala salah sket2 kira ok la.. daripada tak wat analisis lngsg tp ade result?? mcm mne tuh,... huahaha

11:48 PM

Updated!!!!

Posted by hOtspUrz

hasil hOtspUrz!!

emm quite a long time aku x update kisah klasik untuk masa depan..
huhhhh very2 busy with my lovely thesis.. tdo 4 jam paling lme.. adoi.. very2 tired + exhausted.. coz most of da time concentrate to lappy + journal + key board + screen + note + log book.. huhh but siyesly i'm gonna miss that moment!!! huhh.. da nak habis belajar!! gonna get DEGREE in FOOD SCIENCE!!! don care 1st class o 2nd class.. but i oredi get offer for R&D exec.. hehe.

style kan katil hOtspUrz!!! kemas!!! isyh2 anak spe lah neh

after aku bersuka ria kat tioman!!! haaa ni la balasan coz tak ingat study!!! and thesis.. lab tak siap lg, writing tak buat satu apa pun lg.. chapter 1-5!!!! ZERO!!! haaa. amek..result analysis tak compile lg.. huhh sukanya!! at last terpaksa bertapa dia K5B302.. Kolej Aminudin Baki.. Agama dijunjung tamadun dipimpin.. emm btol tak ea? hehe..

kerusi ni la tempat yg mybkan bontot hOtspUrz menjadi kematu!!! huahaha

pape pun ini lah hOtspUrz ciDey!! last minutes memang my hobby.. ble nak buang hobby mcm neh tak tau.. tp yg penting tempoh2 terdesak tuh la tangan taip dengan jayanye.. da mcm secretary syarikat taip minit mesyuarat.. laju giler.. tak pikir dunia!! huahaha.. sampai charger lappy aku kembali ke rahmatullah!!! kubur dia still tak gali lg. simpan biar berulat dlm bilik ni.. THANKS to exrumate coz pinjamkan charger!!!

lappy!!!.. time2 critical cnfrm la meja bersepah!!!

spjg last 3 weeks hOtspUrz rajin bebeno lepak PTSL!! wah.. best tau.. dlm beg siap air mineral 1 botol, roti n bla2.. hehe.. siyes rajin + keinsafan dtg dgn sendiri.. SIBER PTSL pun da busan tgk muka hOtspUrz.. hehe.. tp yg penting kat siber ptsl hOtspUrz gne tempat "POST GRADUATE"!!! hehe sorry ye da last day baru perasan..

Journal is the best reference!!!! adoi.. 5 journal last minutes baru print!!!

ok lah jgn nak merepek byk2.. yang penting hOtspUrz da siapkan
"Effect of Adding Microbial Transglutaminase on Hydration and Textural Properties of Mechanically Deboned Chicken Meat"

Utk UKM punye skema
"Kesan Penambahan Enzim Microbial Transglutaminase Terhadap Penghidratan dan Ciri-ciri Tekstur Sosej Daging Ayam Nyahtulang Mekanikal"

utk kenangan hOtspUrz and remind utk korg. tajuk b4 neh adalah
"Kesan Prebiotik dan Probiotik Terhadap Mutu dan Penerimaan Sosej Kambing Terfermentasi"

Lastly thank to all my fellow friends yg byk bg support!!!
Prof. Dr Abdul Salam Babji aka Godfather love u soooo much!! huahahaha
Ch'ng Soo Ee, Wolyna and semua geng2 meat lab UKM.. peace...
b4 submit the thesis!!! amek picca dlu..