hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

3:00 AM

TBA test!!

Posted by hOtspUrz

Post kali ni just nak share sumtin happen utk thesis hOtspUrz..hehe
should be analisis TBA ni dilakukan mse hOtspUrz beria nak g TIOMAN with family pesta 36!! haha tp da semangat sgt nak g tioman terpaksa la hOtspUrz korbankan thesis wat sementara waktu!! adoi.. hehe nak wat mcm mne terpaksa kan.. hehe..

based on discussion ngan asst. supervisor prof salam, soo ee dia nak aku nak analisis ini selama 9 hari.. start hari 0, hari 3, hari 6 dan hari 9.. then dia suruh aku cari method utk analisis ni..

emm siyesly aku tak cari pun.. just copy n paste dari senior je. huhu.. dengan rse tak bersalahnye lps blk dari tioman aku terus masuk lab wat sample utk TBA test neh.. huhh advance giler!!! mantap semua ada... tp aku tak check dlu meat!!! emm at last cari2 dlm freezer ada la 1 batch MDCM meat dlm tuh!! tp date of production 3. March 2009!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! haaaa
on that time mse aku nak run TBA bulan March gak tp 2010!!! emm sempoi punyer sosej yg akn aku produce t.. emmm pas siap sume aku pun storage dlu 1 hari.. dengan rse tak bersalahnye aku simpan pada suhu -18oC!!! suke hati btol!!! esk run je sample tuh...

Procedure sekali lg aku ckp!! amek dari senior!! + mintak kat janah.. lngsg tak cari kat journal!!! hebat kan.... suhu rendaman 90oC ye.. bukan 68!!!! hehe.. tu 68 baru warming up la.. hehe
dengan suka rianya aku pun run TBA neh.. mintak solution kat org.. coz mls nak wat sendiri.. tp TCA + TBA solution aku tpkse wat sendiri.. nak cari chemical mcm masuk treasure hunt!!! dari lab 1134 ke 1126 at last 1120!! adoi.. kne buka 1 1 almari!!.. nasib baik jumpa.. klo tak ingat nak cari bomoh mintak tolong tengokkan.. huhu..

ngah tunggu sample dlm water bath sempat la bce sket flow analisis neh.. emm lps kukus kaler solution PINK!!! ok.. tak pe tunggu dlu.. tak sampai 15minit lg. borak2 dlu...

emm pas siap je haaaa amek ape yg aku dpt!!!!


TAHNIAH!! solution anda kaler OREN!!! aik.. biar btol neh.,. aku mula r sibuk tnye member2 yg pnh wat analisis neh.. jwpn dorg kaler PINK!!! tp knp aku kaler OREN.. adoi.. tak pe yg penting dlm kimia neh kita anggap je solution ni kaler pink.. huhaahaha.. janji thesis aku siap!!!
strusnye solution ni dibaca kat spectrophotometer ngan wavelength 531nm..

yg bestnye pasal analisis neh slps hari ke 6 baru aku perasan sumtin!!!!
1. SUHU penyimpanan sample should be 4oC!!!!!!!!!!! tp dari awl aku simpan -18oC.
2. TCA + TBA + BHT should be freshly made!!! aku suka hati wat awl2 then simpan gne berulang kali.. (niat nak jimat duit UKM)
3. Larutan blank cmprn air suling + TCA. aku wat air suling je.. (Niat nak jimat duit UKM sekali lg)

pape pun aku da hantar thesis utk semakan.. yang penting semua da selesai.. haha.. ala salah sket2 kira ok la.. daripada tak wat analisis lngsg tp ade result?? mcm mne tuh,... huahaha

0 comments: