hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

11:19 PM

BBQ MTPK36..^_^

Posted by hOtspUrz

Emm lme da tak hang out ngan member2 MT Pesta Konvo 36!!!. coz sume busy n ramai yg da hbs study da!!! then aku plak very2 busy ngan thesis n my life!!! huahaha. lastly dpt gak jmpe balik ngan member2 pk 36 walaupun tak semua yg dpt join. emm masing2 ada alasan kukuh tak dpt join... tak pe ktorg paham coz sume da busy ngan kije... tp pape pun on that nite hOtspUrz, Saidul, Anep + Nani, Ahh, Huda + Wan, Nad + tak tau spe, Nasir, Farid + pasangannye yg menghavockan pd!!! haha..

emm geng2 kete nasir sampai awl kat pd n dorg la wat preparation utk BBQ malam tuh!!! haha.. bagus preparation ye.. thumb up!!! hOtspUrz, dol, ahh, farid n pasangan sampai sne dlm pkl 10 lebih..haha.. jalan jem r!!!.. sampai je makanan da terhidang!! wah!! mcm raja plak ea.. sampai2 je sume da get ready!!!. huahaha thanks ye... pe lg bila da malas tuh asyk tgk je la dorg bakar sket2 lg.. tp yg penting disini!!! SOSEJ THESIS aku jd makanan malam tuh!!! wakakaka.. sempat lg g fakulti amek b4 bertolak ke PD!!!! nasib baik freezer tak berkunci.. huahaha.. so mcm mne kawan2??? SEDAP + BERKHASIAT TAK??? wakakaka... (sbnrnye yg korg mkn tuh tak terpilih dlm the best 4 formulation tau!!!) tp still sedap kan.. huahaha.. tak terpilih sb technical + mechanical analysis yg reject.. bukannye consumer ato microbe reject.. huahaha..

makanan mlm tuh memang BANYAK giler.. emm mau nye tak byk coz huda yg prepared.. kompom la..sorry huda.. nasi 1 bekas besar!!!.. dgr cite ayam 3 ekor setengah!!! adoi!!! nak bg spe mkn neh?? hantu LAPAR ke?? sosej 4pack!! + 12 batang sosej thesis, coleslaw, nugget, keropok, kacang, arghhh macam2 lah!!! adoi,... memang nak bg hantu lapar mkn.. hOtspUrz mkn 2 ketul ayam kecik + sosej 5 batang (dipotong 2), twisties, kacang!!! tu je.. huahaha...

Malam tuh huda, wan, nani, anep yg rajin membakar ayam + sosej.. haha da mcm tauke katering dorg ni.. terer la kunun!!! huhu.. tp siyes dorg memang conquer port bbq!! emm tak pe yg penting ktorg dpt mkn!!! tu yg penting..

emm ni la sket sebanyak gambar2 ktorg yg g PD!!! best sgt2!!! SIYES!!! lps mkn sume menggedik bergambar..konon2nye bley kurus r coz pas mkn byk gedik bgmbr!!! huahaha. sorry ye.. tp yg tak bley blahnye pose ahh, dol ngan anep!!! bajet model tepi pantai..

kpd MT2 yg tak dpt join tuh!!! korg memang rugi!! coz best sgt2 tau gathering kali ni.. berbaloi sgt2!! walaupun hOtspUrz ni busy tahap giler skg ni tp paksa jgk diri ni join BBQ kali ni coz da lme sgt tak gather sme2.. to yani, fisa, mun, karmen, sivan, amin, acan, fawa... lain kali join tau.. Rehlah AJKD PK 36 menanti.. hopely korg dpt join!!! walaupun ade personal prob dikalangan korg!!! spe su0h cari prob!!! haha. klo terasa padan muka!!! huahaha.... tp sbnrnye aku pun 50-50 lg pasal rehlah tuh.. hehe busy ngan thesis.. arghhhhh knp plak aku nak bercerita pasal rehlah neh???emmm diam hOtspUrz.. huahahaha..
pape pun tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....


27 jan 2010 lepas ade program jejak kasih anak-anak prof salam!!!! huahaha..
semuanye bermula ngan notis kat board dlm meat lab!!! Perhatian kepada semua pelajar tahun 4, master dan phd dibawah seliaan prof salam, Perjumpaan akan diadakan pada hari rabu bertempat di makmal daging pada pukul 12thr. kedatangan wajib!!
huhhh 1st time tgk notis ni da menggelabah da coz adoi pe la yg prof salam nak wat neh!!! log book pun tak tulis btol2 lg, tak pernah mintak signature prof + lab assistantpun, progress thesis pun hampeh je.. adoi.. tp nasib baik la soo ee ade.. dia ckp tak pe prof just wanna meet us only!! haha.. jangan risau lah..
tp pape pun hOtspUrz siapkan jugak sket2 log book ngan bce sket pasal thesis. haha.. tp on that time memang prof tak tnye + tak mintak pun log book.. meeting tuh just nak share tajuk thesis ngan sume org n nak clearkan tajuk2 setiap anak buah dia. emmm!!! tajuk thesis hOtspUrz "effect of adding Microbial Transglutaminase on hydration and textural properties of Mechanical Debond Chicken Meat (MDCM) sausage"!!! meeting tuh kejap je dlm 30min je.. tp yang penting lps meeting prof salam aka godfather ajak ktorg sume g McD!!! wah!!! prof nak blnje ke?? haha.. ni yg best neh!! tetibe plak ade reward plak lps dtg meeting.. huahaha.. prof ajk semua anak2 buah g McD PKNS!!! emm tgk bill ~rm 270-300 r. wah!!! tp ape la sgt kan bagi prof setakat 2-3 ratus tuh. haha dia kan kaya raya. huahaha.. pape pun thanks prof coz blnje mkn.. hOtspUrz tanpa segan silu mintak large prosperity set!!! haha..

8:07 PM

21-24 Jan 2010

Posted by hOtspUrz


hOmesiCk!!!! adoi tetibe pulek hOtspUrz homesick... seminggu sebelum tuh asyik mengira hari je coz tak sabar2 nak balik.. feel nak balik lain je rse kali ni.. nak kata lme sgt tak balik xde la lme sgt.. lebih kurang sebulan je.. huahaha (coz b4 ni pernah tak balik 3 bulan) huhu..
tp objektif utama yg nak balik jugak sb nak amek note coz ada note2 lme da tinggal kat rumah.. then nak cari balik ape2 yg patot utk thesis..
hOtspUrz balik hari tuh naik AirAsia. anep la jd mangsa hntr hOtspUrz kat putrajaya sentral!! hehe thanks anep. flite pkl 11.55pg.. da lme tak naik AirAsia jd kekok plak rse coz tak ingat mcm mne prosedur dia.. no checked bag!!! jdnye hOtspUrz galas beg laptop je hari tuh.. hehe nak jimat!!
tp mse nak balik sempat hOtspUrz taip status kat FB!!! emm tak sangka plak rmai yg jeles.. huahaha coz dorg still dlm lab ngah wat analisis.. tp dlm byk2 komen, aman punye komen yg best coz dia tak sabar2 nak tunggu hOtspUrz balik!!! haaa motif?? ye la nak lepak r kat sp terbaek!! huahaha.. then spt yg dijanjikan ktorg lepak malam jumaat..tempat spt biasa old town sp kat lagenda height.. haha malam tu kami melantak makan tak ingat dunia.. huahaha.. lapo r.. aman siap dgn western plate + kaya toast aku plak peanut toast + french toast + pepsi float!!!! adoi... semua makan siyes lemak byk!!!! tp nak wat mcm mne da lapo sgt.. hehe..
spjg kat rumah hOtspUrz tak de la wat pape sgt pun just melepak kat rumah + bangun lewat + makanan da tersedia + on9 (curi berokband akak aku) hehe..
tp pape pun2 memang puas gak balik kali ni coz tetibe hari ahad mak long sblh ayah aku dtg rumah!!! emm sume terkujat tgk aku!!! haaa knp terkujat?? adakah hOtspUrz ni atris?? superstar?? superpower?? haha sume salah!!! dorg da lme tak jumpa hOtspUrz coz raya pun hOtspUrz tak sempat g rumah dorg. ble da jmpe dorg terkejut la then kurus plak tuh skg ni.. huahahaha.. tp yang penting ayat tak bley blah, bila nak kawen!!!... adoi.. terus aku jd bisu..
emm ble da sbut pasal kawen ni.. balik rumah hr tuh stress la sket coz tetibe je mak aku asyk sebut pasal kawen-kawen-kawen!! 1 st ayat : haaa tu hazwan dgq cerita da nak bertunang.. emm ngan budak sik kot!!!.. 2nd ayat: ha ni saidi pun da nak kawen, depa planing bulan 6 nt.. tak tau la tarikh bila...3rd ayat: emm mak ada habaq kat hang tak mazlina da putus tunang.. kesian kat dia.. tunang dia ada pompuan lain!!! isyh2!! terok betoi.. emmm jawapan hOtspUrz utk semua soalan di atas la btol ke?? hazwan baru dok suruh cari tetiba da nak bertunang.. emm tak pa la dia da byk duit skg ni.. huahaha.. tp siyes sampai nak hntr hOtspUrz balik kat stesen bus SP pun still lg topik kawen + tunang!!! emm ape la motif mak aku neh??? emmmmm ada jodoh kawen jugak la hOtspUrz tp bila + ngan spe tuh.. tunggu je lah!!! skg ni pun ngah mencari penderma hati.. tak tau la dpt ke tak... adoi.......

1:38 AM

mUrshidi's shosej oh mUrshidi's shosej!!!!!

Posted by hOtspUrz

otak letih, membeku, terhenti, hampir pecah dan bakal menemui ajal!!!!!
adoi mcm mne neh!!! thesis oh thesis, shOsej oh shOsej.... gOdfather hElp me!!!!
letih da otak aku pk hal thesis neh... stp hari kne lalui mimpi ngeri masuk lab!!!!
buhsan, buhsan, buhsan tahap gaban!!!
balik bilik tgk kalender kompom pening, stress!!! adoi mcm tak cukup je mse!!! knp sem ni mcm pendek sgt??? knp bljr 4 bulan je bukan 5 atau 6??
knp nak gne alat sume kne bOOking??? nama aku plak kat hujung2 kertas booking je..
murshidi oh murshidi!! nak jd ape ea?? nak jd professor, tp godfather ta pencen2 lg, nak ganti Dr Wan Aida, tp dr wan still muda lg, nak singkirkan Prof Aminah xboley sb aku tak expert dlm sensory.. habis tuh aku nak jd ape??............... jd je pendengar setia celoteh kak _..
hari2 aku dgr cerita.. tp tak pernah aku dgr cerita "aku sepasang telinga yang sudah tepu dgn bebelan"..

Hari ni plak aku terkejut ngan satu cerita..emm cerita kedai kopi (tenggggggg).. tiada hakim tiada saksi.. cerita sensasi di kedai kopi.... siyes aku terkujat tahap biawak lari dari meat lab hari tuh.. adoi!! dunia oh dunia... makin hari makin complex.. ntah la sampai bila akan jadi mcm neh..

klo asyk pk je tanjung rambutan akn panggil aku balik (come come) haa tgk da ade org panggil.. adoi.. hOtspUrz jgn jd gila!!! habiskan degree dlu..


emm cukup la setakat ini ye.. thanks kpd yg sudi bce post merepek aku dan membuang masa ni..
semoga Allah membalas budi baik anda semua kerana sudi singgah di sini.. amennn...

1:13 AM

perlukah aku eGo!! hOtspUrz, hOtspUrz.....

Posted by hOtspUrz

"jika dia pergi aku tarik diri"

that my statement!!!!!

jika dia dijemput atas tiket dia da buat something yg ada hasil

aku tarik diri!!!!!!

aku lebih rela membantu di awal proses.. tp aku tak kan bersemuka lg dengan org mcm tuh!!!

siyes aku ckp aku akan tarik diri kalau dia pergi...


sorry... aku perlu ego dalam hal ini..

hOtspUrz....

10:06 PM

Tempat hOtspUrz bertapa!!!! (meat lab)

Posted by hOtspUrz



emm ni la tempat hOtspUrz bertapa spjg sem ni.. siyes scary giler lab neh. duduk sensorg mcm duduk dlm gua. trase mcm ade raksaksa je!! hehe... tak happening lngsg r. last week hOtspUrz wat kije sensorg..kdg2 ade la budak master 2org.. tu pun kejap je dorg dtg.. selalunye wat kije sensorg best coz tak de org kaco, tp klo da tiap2 hari sensorg bley jd giler!! adoi...



emm ni sebahagian dr equipment yg ada dlm meat lab.. semua ASB punye.. spe ASB?? Prof Dr Abdul Salam Babji aka gOdfather!!!.. hehe.. kat pintu blkg lab ni ade notis peringatan "SILA TUTUP PINTU NI SELEPAS DIGUNAKAN UNTUK MENGELAKKAN BIAWAK BESAR MASUK" huhu.. 1st time bce gelak je coz biar betik ada biawak??? emm tnye coursemate lee lee, dia ckp memang ada.. tp spjg hOtspUrz kat meat lab tuh hOtspUrz nampak tikus je.. emm ntah la.. tp xnk la jumpa biawak tuh.. coz nak lari susah weh!!!! lab neh agak sempit.. menjerit sensorg kang org ingat giler.. haha..

Meat Lab ni di jaga oleh seseorg!!! bukan tempat puaka tau.. tp setiap lab kan ada lab assistant yg menjaganye.. emm korg nak tgk gmbr?? hahaha.. hOtspUrz kne crop sket gmbr neh.. takot2 kne byr royalty ato yg sewaktu dengannye.. hehe..
emm tgk la ea...



10:54 PM

Memori 2009

Posted by hOtspUrz

January 2009


Permulaan 2009 hOtspUrz gigih mencari sumber kewangan tambahan.. Sempat la jugek kije part time ngan Brand X-perience jd promoter!! Kenangan kije ni memang best!!! coz dpt duit!! haha... tp gaji tak de la byk sgt.. cukup la nak berbelanja lebih.. haha.. outlet yg hOtspUrz kije kat Care4 Alamanda Putrajaya.. Partner kije kat outlet neh Arep, Awie ngan Maha.. ktorg selalu je g kije lambat!! haha.. spatutnye msk pkl 11pg tp selalunye ktrog sampai pkl 12 ato 12.30tghr!! haha.. tp lps dpt supervisor POYO nak mampos terus ktorg dtg awl.. hehe.. tp pun tak de la awl sgt!! yg penting ktorg wat kije!!! haha..

emm ni plak posting wajah dolo2!!! haha..gmbr neh hOtspUrz dpt mse g Kuantan-rumah pak ngah!!!. byk sgt gmbr dolo2 yg pak ngah simpan.. emm hOtspUrz sempat capture beberapa je.. hehe.. just utk bahan nak gelak!! hehe..

February 2009

Bulan February neh bulan hOtspUrz makan angin + jalan2.. haha mne tak nye bermula dgn gathering ex-timbalan pengarah eksekutif Pesta Konvo 36 ke Putrajaya!!! best sgt2 memori neh!! siyesly I'll kept this memories as part of my life!!!! Kami g Putrajaya ngan keta karmen!! thanks karmen!! tp yg xbley lupanye hOtspUrz ngn nasir tak nak duduk dpn!! hehe.. amin yg jd co-driver karmen hari tuh!!! Ktorg jln2 kat area Monumen Alaf Baru + Alamanda je.. coz nak berkayak tak dpt sb tgh under maintenance... huhhh best giler on that time!!! rindu KORG WEH!!!!!.. yg g gathering ni kami ber 4 je.. sivan ada hal pulak.. emm nak wat mcm mne tak de rezeki nak bkumpul 5 org ex-TPE!!.. memang gathering yg sangat2 hOtspUrz akan ingat sampai bila2.. coz byk benda yg terjadi on that day!!!... ape yg terjadi?? biarlah rahsia.... amin karmen nasir??? hahaha



Trip balik Kedah!!! hahaha.. hOtspUrz blk kedah naik flite Malaysia Airlines MH1142.. Harga Tiket MYR69 je!! haha.. Should be flight pkl 11.35am tp delay sampai pkl 2.25pm.. tp tak pe coz Malaysia Airlines call inform delay.. emm that y hOtspUrz pilih Malaysia Airlines!!! yg bestnye hari tuh hOtspUrz naik wide body aircraft!! Airbus A330-200.. on that filte hOtspUrz amek 2 bungkus kacang ngan 2 cawan juice! hehe...


emm ni pulek trips to Universiti Malaysia SABAH!!!!! for da 1st time hOtspUrz menjejak kaki ke SABAH ba!!!.. huhu.. ni pun sb join budak senior Food Science g Seminar dan Showcase Malaysian Institute of Food Technology..walaupun UKM kalah dlm sume kategori yg dipertandingkan tp UKM menang dari sudut DELIGASI TERAMAI!!! Sempat jugak hOtspUrz g kaki gunung kinabalu, poring hot spring (rahimah mailin kedai runcit!!), tgk jambatan tamparuri, PULAU MANUKAN!!!, pasar Philippine, dan mcm2 lg!! BEST GILER!!!

March 2009



Rehlah AJKD Pesta Konvo 35!!!! Pulau Redang!!!!! hahaha.. notin much to said.. yg penting happening sgt2.. 1st time g redang!!!! 1st time snorkeling kat tgh2 laUt!!!! haha..
tp yg tak bley lupanye dpt group ngan makcik karmen!! nama kumpulan Obor-obor!!! siyes kelako.. nasib malang group ktorg dpt hadiah saguhati je.. nyesal group ngan makcik.. hoho..

April 2009



Bulan April ni bulan Makan Free?? (byr ok dlm yuran - dinner kolej la) Dinner, dinner, dinner!! perghh mcm YB.. byk sgt jemputan.. haha.. ngarut!! siyes hOtspUrz fobia da ngn dinner coz mesti ADA ORG TIRU STYLE hOtspUrz!!! arghhh..stress udah le dinner PK 35 sme baju ngan anep mangkok.. thn 2009, dinner kolej emm sme ngan 3 org!!! wan tiru aku sejibik, amin plak hmpr2 coz dia tnye aku pakai pe dinner t.. Dinner Pk 36!!! adoyai!!! 3 org sme style!!.. mcm mne la nak dpt title KING of da NITE?? emm amin sejibik sme ngan aku.. dol plak nak gak pakai hat.. memang sobotaj tahap kude.. ehe..xpe this year aku ade sorg je lg pencabar.. huahahaha.. NASIR!! tis year jgn pakai sme ngan hOtspUrz ea.. and jgn over sgt style tuh.. t x menang .. hahaha..



emm april gak bulan hOtspUrz menunjukkan bakat 'keterean' bermain boling!!! let's bowl!! haha.. malas nak main time tuh coz klo tak JUARA mesti no 2.. hehe.. emm letih la bila first round strike hmpr semua frame.. huahaha.. pape pun memang rindu giler la nak main boling ngan korg balik.. hehe.. kpd semua yg nak main minum la dlu susu dumex coz minum susu dumex "anda dilahirkan untuk menjadi JUARA".. hehe..
Bulan April ni jugak bulan hOtspUrz merana kesakitan!!! GASTRIK!!! adoi.. siyes mcm nak mati rse sakit!!! hmpr tiap2 hari terlentang dlm bilik.. hOtspUrz amek final exam pun dlm keadaan sakit.. hmpr semua paper kuar awl then g Pusat Kesihatan.. Pernah kne injection sampai 2 kali!!! huhhh.
May 2009


Pesta Konvo 37!!!! Kredibiliti Pencetus Transformasi!! sb hOtspUrz post gmbr neh coz nampak kurus banget!! wakaka.. pinggang mcm saiz 28 je.. hehe.. emm berbalik kpd PK37!!! ni merupakan 1st program utk PK37!!! ramai gak senior2 dtg bg moral support!! TQ



Kembali ke hOmetOwn!!! haha.. pagi2 10 May 2009 da dpt msg2 sedey dah.. emm mls nak tulis balik kat cni.. adoi..pape pun thanks aman coz sudi hntr hOtspUrz ke Putrajaya Sentral.. sbnrnye hOtspUrz blk sungai petani kejap je.. lbh kurg seminggu je.,, pastu blk UKM.. haha

June 2009



hOtspUrz menjadi pengapit!!! 1st time!! haha..berdebar la pulek mse tuh.. mcm hOtspUrz plak kawen!!.. on that day jd bahan la mak sedara ngan tok!!! adoi.. sume asyk ckp pas ni hOtspUrz pulek la naik pelamin!! huhu.. pape pun skg ni pengantin da pun mengandung!!! haha..

July 2009



haha.. best giler g melepak dlm kebun syamil kat Gurun!! time nak g aman msg su0h dtg rumah dia naik motor je.. hehe rupa2nye hOtspUrz kne jd driver g Gurun.. ktorg msk kebun mcm pencuri!!! haha.. byk giler buah yg ktorg amek.. haha.. udah tuan kebun bg.. pe lg amek je lah..

August 2009
Convocation Ceremony!!!! haha time ni duit siyes kopak!! haha.. byk beli hadiah!!! tp hOtspUrz ikhlas ea utk semua hadiah tuh!!!!. hehe.. tahniah la utk semua member2 coz korg da grad... pesanan hOtspUrz jgn lupa konvokesyen hOtspUrz plak ye.. dtg bw hadiah besar2!!! coz korg sume da berkejaya!! hehe..
September 2009


Proposal Presentation!!! haha... xkn hOtspUrz lupa smp bila2 coz i'm da FIRST presenter!!!! then i'm da first person kne "what da HELL" from gOdfather!! adoiyai!!!


haPPy biRthday hOtspUrz!!! haha.. 08.09....



Class Picture!!! hehe.. after 3years studies at ukm baru la dpt bergambar ngan coursemate!!!
September jugak ada "sweet memories" . hOtspUrz akan bongkarkan after grad nt.. haha.. coz nak elak dr tindakkan AUKU!! huhu.. yg penting "berani kerana BENAR, takot kerana SALAH"



Hari Raya Aidilfitri!!! haha. raya 2009 adalah raya reunion utk member2 SMKBSP!!! huhu.. dpt la jumpa member2 yg da lme giler tak jumpa.. huh.. then blk semual UKM dengan penuh bermakna coz dpt naik sme flite ngan Tunku Puan Pahang!!! hehe

October 2009



Poster presentation!!! haha.. best giler tp melayang rm 40 utk poster tuh!! huh..
bulan ni hOtspUrz mencari duit poket tambahan.. hehe jd promoter anlene!!! best tau jd promoter neh coz sehari bley dpt rm 85!!! emm spe nak bg byk tuh?? haha

November 2009


Enjoy tolong thesis member kat PULADA!!! hehe.. yg penting dpt g jln2 kat jhr 4 free.. hehe.. best sgt coz dpt merasa hidup dalam KEM!!! 1st time tau.. bukan senang nak merasa hidup mcm tuh..makanan sumenye tiptop.. sedap!!!

December 2009



Sedia maklum bulan 12 ni bulan org kawen!!! jdnye tak terlepas la hOtspUrz menerima undangan perkahwinan!! haha.. klo tak silap hOtspUrz ada 5 kad jemputan!!! emm yg sempat 3 je hOtspUrz g.. yg lain sowi ye coz hOtspUrz da blk UKM.. menyambung pengajian utk semester terakhir!!! haha..pape pun SELAMAT PENGANTIN BARU buat semua member2 hOtspUrz yg da mendirikan rumah tangga.. Semoga Kekal Abadi Dunia Akhirat!!!.aminnnn..



Production of MTGase & ISP Sausage was began!!! haha.. nampak senang nak produce sausage neh.. tp bila da buat sendiri baru tau bertapa letih dan penatnye!!! Malas nak puji dir sendiri tp kpd member2 yg pernah rse sosej ni tau la mcm mne?? haha sedap kan?? sme mcm kat pasaran?? hehe.. pape pun hOtspUrz nak mintak maaf klo ade member2 yg teringin nak rse sosej yg dihasilkan hOtspUrz coz peruntukan terhad jdnye xdpt la nak bg sume member2 mkn ye.. telah dihadkan sbnyk 500g je stp batch.. dpt pun 5-6 btg sosej je.. kne simpan utk wat analisis.. hopely korg paham ye... hehe..

ok lah.. cukup setakat ini dlu utk coretan blog hotsclopedia utk memori 2009...
thanks coz sudi membaca dan menjengah ke hotsclopedia..