hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

Ya!! mmg saya tak stress pun.. walaupun call untuk arrange interview tp di balas dengan " oh sorry Mr Ahmad, we already have candidate for that position coz u r quite far from here to attend interviw".. hOtspUrz xmarah!! just reply orite thanks ya.. emm xpe mungkin itu bukan rezeki hOtspUrz..

Blk kje ptg td dpt msg.. member diploma dlu..emm dlm msg gtau eh ko tau tak ina dpt kje JAKIM jd penolong pegawai tek makanan, farhana plak jd PPTM kat tempat ko praktikal dlu.. bdk yg kedekut ilmu tu jd PPTM kat sarawak.. yg selenge neh dpt PPTM kat kelantan.. errr sorg lg plak kat sg buloh." huhhhh...

but ayat yg power sgt diterima "emm ko ni yg DEGREE xde ke dpt panggilan intvw kje gomen?"
nak wat mcm mne kan.. tak de rezeki lg.. InsyaAllah suatu hari nanti ade la rezekinye..

untuk sedapkan hati hOtspUrz!!!
"saya suka dengan kje saya sekarang ini!!! hari-hari saya gembira ngn kje saya.. saya enjoy sgt2 saat2 bekerja kat sini.. Bos saya sayang sgt kat saya!!! internet kat tempat kje saya tak diblock pun!!! nak on9 24/7 pun boleh... blah... gaji saya akan dinaikkan... tp xtau bila..

9:29 PM

hOtspUrz.... hOw to make nugget...

Posted by hOtspUrz

aish!!! knp hOtspUrz rajin tetibe neh mengupdate blog!!! haha itu tandanya hOtspUrz kebosanan ditahap melampau2 ye rakan-rakan dan taulan sekalian..
so bila da kebusanan melanda tatkala cuaca semakin panas.. ape lagi yg hOtspUrz mampu buat melainkan online setiap malam.. aik mcm sblm ni x online je mlm.. ngeee..
lagi pun lately ni stress sket ngn kje.. mne taknye sume geng2 "veteren" kat sini bajet dorg tuh senior exec and level manager!! padahal sme je level ngn aku!!! haha.. even aku junior (exp 1 tahun jek!! tp aku ade degree!!! korg ado????) hahahahahahaha.... knp perlu dibold kan dan sesetengahnye dibesarkan ye.. haha..

ok!! berbalik kpd topik ye hOtspUrz dan rakan-rakan!!! haha.. 1st of the process timbang la dlu spices + raw mat yg diperlukan.. (for sure 100% korg tak kan watnye nugget kat rumah!!!)
klo nak tau gak spices tuh!! ala pakai je yg basic2!! salt, onion, garlic, white pepper, chicken flavour..

emm ni plak raw mat!!.. isi ayam, filler (errr emulsion - ala kat rumah xkan nak pakai emulsion gak?? nak cost down ke??), then Textured vegetable protein - TVP (nak bg rasa texture ayam!!! so korg mkn nt!! isyh2 byk nye ketul2 ayam!!!) pada hal tuh protein soya!! haaaa.. pandai tak Food Manufacturer skg??? kami sume mmg pandai.. pandai dlm hal hal cost down ye!! bukan pandai menipu!!! ayam kan protein.. TVP pun protein kan.. so korg mkn dpt la sumber protein!!! ngeeee....

haaaa.. tau tak bende alah ni?? kat rumah org gne bende neh nak wat cake!!! tp utk org2 pandai dlm food industry ktorg modify sket utk dijadikan mixer wat nugget + burger.. hehehe.. yang penting brand dia kitchen aid!!! jgn la pakai brand tesCo ye.. coz tak tahan lasak!!.. (but in production scale ktorg gne brand dr china!!!) sb ape ye?? sb murah ye!! cost down!!! pandai kan food manufacturer!!! ala korg pun nak beli product yg murah kan!!! so paham-paham la... ngeeee..

1st step!!! mixing meat ngn salt!!! + phosphate!!! make sure phosphate usage below than 0.3% ye!! klo tak KKM dtg wat analysis dpt la surat "tindakan mahkamah kerana melanggar akta makanan 1983 & peraturan2 mkn 1985!!!"

then masuk la sume spices tuh.. mixing la lg ye.. hehe.. but make sure temperature not exceed than 5 degree Celsius. (ni based on QC checklist la)..

ok da siap mixing masuk kan meat paste sume tuh kedalam lubang neraka neh!!! hahaha.. ye la lubang neh da 2 kali makan sudu!!! habis sudu bengkok!!! bos pun da pening knp makin kurang sudu.. tau tak ape bende neh?? emm laen kali belajar dengan Prof Salam ye.. apply UKM amek Food Science & Nutrition!! then thesis pilih Prof Salam!! propose nak wat sausage using MTGase utk improve texture & binding properties ye!!!(err mcm tajuk thesis spe ea??) x pun wat burger fiber ( gne carrot ye utk fiber tuh).. so t korg bley jmp KAK G!!! (emmm tak tau la kak g kje dlm meat lab lg ke tak... coz dia ckp nak g jbtn laen da..) huhhh melalut panjang lebar!! lubang kat atas tuh adalah Mince Meat Machine!! haaaa nak hancur kan ketul2 daging.. klo korg beli daging kisar tuh sbnrnye dorg gne mesin mcm kat atas tuh nak nak kisar kan..

so lps mince!!! letak dlm mould!! make sure LOVE shape ye!! coz pemes kan love shape neh!! ramli pun love shape (err btol ke??) ayam pertiwi love shape, dinding poultry love shape (walaupun xcantek), saudi pun love shape (kilang dari cerok mne ntah), tesco pun love shape, giant pun sme!!! ayam A1?? samo jugok!!! ayamadu?? emm xde dah shape laen, farms best?? adoi shape lain xmenjadi lor so love jd pilihan...


sorry ye hOtspUrz xde gmbr utk part coating!!! hehe.. coz coating wat hari laen!! biase la hOtspUrz pun kje mcm org gomen gak!!! mse byk lagi kan xyah la wat cepat2.. so simpan2 la dlu.. esk smbg.. ngeeee...

cukup la utk menghilangkan kebusanan utk hari ni...

hOtspUrz rindu sgt2 dgn tempat nie!!! da lebih setahun hOtspUrz tinggalkan tempat yg pernah menjadi sebahagian dari hidup hOtspUrz!!! tempat yg byk mengajar hOtspUrz erti hidup!! erti seorang Mahasiswa!!
4 tahun hOtspUrz mengabdikan diri disini!!! Alhamdulillah semua-nya rezeki yang telah tertulis oleh Allah!!! Dalam masa tersebut byk pahit manis hOtspUrz tempuhi. hOtspUrz share sebahagian je ea..

Tahun 1 : Seorg diri (xde member - at first la!!), G kuliah bw maps!!! English?? hancus!!!, asyk melecet je coz jalan jaoh!! Chanthana member terbaek!!! kolej kediaman Ibrahim Yaakub, rOommate xde just ade hOusemate - pok shad (ustaz) & asyraf (top), amek subject 2nd year..
Tahun 2 : Baru start berkawan!!!, Pesta KonVo 35, amek subject 3rd year, ..Fail Subject Biology Cells!!!, Short Sem xbalik coz jOin perkampungan PK35, member kuliah terbaek chanthana, Pengarah Program cabaran OKU & Bicara Kerjaya, Dpt Sponsor Milo!!!... accident 2 KALI!!! moto hancus!! haha, selalu lepak bilik wan!!!

Tahun 3: Pesta Konvo 36.. Short Sem xbalik!! Perkampungan PK36, tErjebak ngan Politik Kampus (hampeh je!! - bkn calon ye!! tlg member bertanding), amek subject 4th year!!!, hati mengalami kehancuran ;P!!!!.. tempat melepak BILIK WAN!!!, start diet!!! member terbaek aman, wan, aidil, alip, arep!!! top, awie, kitak!!! couple mse kuliah CHAN!!! hahaha.. kne GASTRIC ACUTE!!!! arghh.. hazab!!!
Tahun 4 : mOst remembered hOtspUrz KENA BUANG KOLEJ!!! (fight for the right!!!).. romate alip!!!! (b4 berhijrah ke kOlej laen!), most of da nite g dinner ngan yani, sha, syazana, ema!!! huhh.. teng yani!!!, lepak ngan anep!!!, amek subject pengurusan makanan HALAL 2 kali!!! bukan sb gagal ye!!, pRof salam!!! our great godfather!! meat lab!!! n the only 1 KAK G!!!!... haha.. alumni Kolej Aminuddin Baki..
emm... ape2 pun yang penting UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA "MENGILHAM HARAPAN MENCIPTA MASA DEPAN"

10:28 PM

hOtspUrz... appraisal fOrm.... errr

Posted by hOtspUrz

errr 1stly sorry bOs!!! coz accidentally saw this appraisal form at ur table.. haha.. emm xtau la nak ckp ape but!!! quite impressive with those score!!! haha. perasan sket.. thanks bOss!! mudah2n naek la gaji hOtspUrz ya!!! tp klo nak naek tuh bg la byk2!! at least 10% from current sallary!!! hahaha.. ye la coz living cost kan da naek so xcukup kowt gaji skg ni!!!

come back to appraisal form!!! most higher score yg hOtspUrz dpt adalah 9 out of 10!!!! huhhh awesome kan?? ngeee.. then that score for = QUALITY OF WORK!!! hahaha.. biar btol bOss?? report pun english ntah pape!!! sensory report?? emm sumtime hampeh je!! ayat mcm xbtol.. haha.. emm product recipe?? sumtime 3 kali kne reprint!! haha.. emm pape pun thanks boss!! will try my best to improve the quality of my work!!!
for the lowest score yg hOtspUrz dpt adalah 7 out of 10!! utk attendance and dependability.. emm i'm ok with that!! average for the mandatory factor is 7.8 out of 10..

for the optional factor, average score is 7.6 out of 10.. ala ok la kan.. none of us is perfect..

pape pun this form actually had been submitted to HR department last month.. so hopefully this month naek la gaji ku ini!!! haha.. even though most of da time was thinking to find another job!!!...

gOod luCk hOtspUrz...

9:27 PM

hOtspUrz.... HACCP co-ordinator??

Posted by hOtspUrz

Semakin hari semakin dibebani dengan tanggungjawab.. huhhh.. hari ni bOs xdtg kje!!! xtau la g. ckp nak amek half day.. tp smp pkl 6 ptg pun xnampak btg hidung.. selalunye bOs xdtg bley la mengular!!! haha... tp hari ni kje byk la pulek..

Dari pagi sampai ke ptg bertambah2 kje.. Pagi2 dtg kje da kne taste burger MASAM!!!! arghhh stress tau!!! sanggup ke korg mkn daging burger yg da masam (rosak) ?.. adoi... choi.... bukan sekeping plak tuh.. arghhh.. nie sume pasal budak2 production!! org da ckp lps packing terus simpan dlm cold room!!! emm stress weh!!! ble tnye pasal timing ngn temperature b4 and after packing sume ckp ikot procedure!!!.. klo ikot procedure xkan la bley rosak!!!

Separuh hari hOtspUrz bkejar amek sample utk microbe test ngn sensory.. emm ape la nasib... haha..

Lps lunch plak, ingatkan bley relax2 sket.. tp dpt call plak utk discuss pasal HACCP!!! adoi.... emm "after I discuss with GM regarding to the HACCP co-ordinator / team leader we decided that yOu are the only food tech here and able to take that responsibility" so we hope that u able to give fully commitment for HACCP implementation.

arghhh!!! bala bala... ni semua bala neh.... haha senang2 je dorg neh wat decision!! tak bincang pape pun but then terus bg responsibility!! emm tp nasib baek QA manager nak tlg back up for the beginning..

emm lps discuss punye discuss hOtspUrz pun redha je.. walaupun xde exp dlm HACCP implementation ape salahnye kan?? bley gain lots of knowledge then HACCP neh sgt2 berguna utk future!!! nak jump to others company pun senang nt coz da ade background dlm HACCP Team.. hehe.. emm asyk pk nak jump to others company je kan. hOtspUrz!!! huhu..

pape pun InsyaAllah akan cuba wat yg terbaek!!! walaupun hati da tak de...

eh lupe plak nak gtau korg sume!! HACCP tuh stand for Hazard Analysis Critical Control Point!! system yg sangat2 penting dlm food industries utk make sure food safety dan reduce food hazard potential.. (ala maksud hOtspUrz nak avoid keracunan makanan lor dan reduce pathogenic microorganisms).

7:50 PM

hOtspUrz.... Unsuccessful again...

Posted by hOtspUrz


hari ni hOtspUrz receive an email from K-C marketing.. Again!!! hOtspUrz GAGAL!! gagal dlm mendapatkan pekerjaan yang lebih better!!! but it ok!!! I already try my best for that interview... Perhaps, this not my good fortune to be working there.. tak pe.. Rezeki dimuka bumi Allah ni terbentang luasnya.. mungkin suatu hari nanti pasti akan ada rezeki untuk hOtspUrz.. InsyaAllah...

Nie la kje dikala kebusanan!!! haha.. 2 hari je beb nak build SEBUAH international airport!!! ngeee.. MAHB sila kontrak kan LCCT kpd hOtspUrz ya next time.. sure dlm mse 2 hari da siap.. hahaha.. siap?? siap berangan boley lah ye.. pape pun for ur info ni la hasilnye bila hOtspUrz kekeringan dana untuk membeli Airport Mat!!! so download la pape yg patot then try wat sendiri.. haha.. ala lg pun hOtspUrz nye airplane collection utk 1:400 scale baru ade 3 jer.. xperlu kot nak ade airport sendiri!!!

haa skg ni nak cite sket pasal hOtspUrz International Airport neh.. ce cite ce cite.... this airport ade 2 terminal ye kawan-kawan!!! terminal A untuk narrow body airplane dengan kapasiti 7 gates utk satu2 masa.. dan sesuai la utk B737 series, A320 series, B757 series, TU204 series, MD80 series, B717, emm pe lg ea?? arghh cukup2 lah.. then terminal B utk wide body airplane dengan kapasiti 5 gates utk satu-satu masa.. so wide body airplane termasuklah A300, A310, A330 series, A340 series, A350, A380, B767 series, B777 series, B747 series, DC 10, MD 11 dan lain-lain ye.. emm this airport hanya ade 1 je runway!!! cukup la kan.. traffic pun ade la busy sgt!!! hahaha. berangan!!!! huhu.. pape pun layannnn je....

emmm knp hOtspUrz International Airport??? errr habis tuh?? nak letak nme apo?? suka hati hOtspUrz la.. da hOtspUrz wat sendiri.. letak la nama sendiri.. huahahahaha.. emo pulek!!!.... ngee...

cukup2 berangan ye hOtspUrz!!! emm tingin nak tmbh collection utk die cast airplane!! tp kne saving utk raya!!! arghhh raya da dekat!!!! (eh hOtspUrz PUASA dulu ye!!) hehehe.. so tpkse la saving dan hold dlu niat nak tmbh collection..