hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

9:29 PM

hOtspUrz.... hOw to make nugget...

Posted by hOtspUrz

aish!!! knp hOtspUrz rajin tetibe neh mengupdate blog!!! haha itu tandanya hOtspUrz kebosanan ditahap melampau2 ye rakan-rakan dan taulan sekalian..
so bila da kebusanan melanda tatkala cuaca semakin panas.. ape lagi yg hOtspUrz mampu buat melainkan online setiap malam.. aik mcm sblm ni x online je mlm.. ngeee..
lagi pun lately ni stress sket ngn kje.. mne taknye sume geng2 "veteren" kat sini bajet dorg tuh senior exec and level manager!! padahal sme je level ngn aku!!! haha.. even aku junior (exp 1 tahun jek!! tp aku ade degree!!! korg ado????) hahahahahahaha.... knp perlu dibold kan dan sesetengahnye dibesarkan ye.. haha..

ok!! berbalik kpd topik ye hOtspUrz dan rakan-rakan!!! haha.. 1st of the process timbang la dlu spices + raw mat yg diperlukan.. (for sure 100% korg tak kan watnye nugget kat rumah!!!)
klo nak tau gak spices tuh!! ala pakai je yg basic2!! salt, onion, garlic, white pepper, chicken flavour..

emm ni plak raw mat!!.. isi ayam, filler (errr emulsion - ala kat rumah xkan nak pakai emulsion gak?? nak cost down ke??), then Textured vegetable protein - TVP (nak bg rasa texture ayam!!! so korg mkn nt!! isyh2 byk nye ketul2 ayam!!!) pada hal tuh protein soya!! haaaa.. pandai tak Food Manufacturer skg??? kami sume mmg pandai.. pandai dlm hal hal cost down ye!! bukan pandai menipu!!! ayam kan protein.. TVP pun protein kan.. so korg mkn dpt la sumber protein!!! ngeeee....

haaaa.. tau tak bende alah ni?? kat rumah org gne bende neh nak wat cake!!! tp utk org2 pandai dlm food industry ktorg modify sket utk dijadikan mixer wat nugget + burger.. hehehe.. yang penting brand dia kitchen aid!!! jgn la pakai brand tesCo ye.. coz tak tahan lasak!!.. (but in production scale ktorg gne brand dr china!!!) sb ape ye?? sb murah ye!! cost down!!! pandai kan food manufacturer!!! ala korg pun nak beli product yg murah kan!!! so paham-paham la... ngeeee..

1st step!!! mixing meat ngn salt!!! + phosphate!!! make sure phosphate usage below than 0.3% ye!! klo tak KKM dtg wat analysis dpt la surat "tindakan mahkamah kerana melanggar akta makanan 1983 & peraturan2 mkn 1985!!!"

then masuk la sume spices tuh.. mixing la lg ye.. hehe.. but make sure temperature not exceed than 5 degree Celsius. (ni based on QC checklist la)..

ok da siap mixing masuk kan meat paste sume tuh kedalam lubang neraka neh!!! hahaha.. ye la lubang neh da 2 kali makan sudu!!! habis sudu bengkok!!! bos pun da pening knp makin kurang sudu.. tau tak ape bende neh?? emm laen kali belajar dengan Prof Salam ye.. apply UKM amek Food Science & Nutrition!! then thesis pilih Prof Salam!! propose nak wat sausage using MTGase utk improve texture & binding properties ye!!!(err mcm tajuk thesis spe ea??) x pun wat burger fiber ( gne carrot ye utk fiber tuh).. so t korg bley jmp KAK G!!! (emmm tak tau la kak g kje dlm meat lab lg ke tak... coz dia ckp nak g jbtn laen da..) huhhh melalut panjang lebar!! lubang kat atas tuh adalah Mince Meat Machine!! haaaa nak hancur kan ketul2 daging.. klo korg beli daging kisar tuh sbnrnye dorg gne mesin mcm kat atas tuh nak nak kisar kan..

so lps mince!!! letak dlm mould!! make sure LOVE shape ye!! coz pemes kan love shape neh!! ramli pun love shape (err btol ke??) ayam pertiwi love shape, dinding poultry love shape (walaupun xcantek), saudi pun love shape (kilang dari cerok mne ntah), tesco pun love shape, giant pun sme!!! ayam A1?? samo jugok!!! ayamadu?? emm xde dah shape laen, farms best?? adoi shape lain xmenjadi lor so love jd pilihan...


sorry ye hOtspUrz xde gmbr utk part coating!!! hehe.. coz coating wat hari laen!! biase la hOtspUrz pun kje mcm org gomen gak!!! mse byk lagi kan xyah la wat cepat2.. so simpan2 la dlu.. esk smbg.. ngeeee...

cukup la utk menghilangkan kebusanan utk hari ni...

2 comments:

Anonymous said...

salam...awak sy nak tanya...kat mana awak beli texturized soy protein tu yerk...:)

hOtspUrz said...

textured soy protein tu susah kot nak dpt kat open market coz jrg kita guna dlm masakan. but try cari kat kedai vegetarian coz vegetarian meal guna textured soy protein ni.