hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

10:06 PM

Haiyoooooo Big2 problem neh!!

Posted by hOtspUrz

haiyoooo ni memang big2 problem wat hOtspUrz!!!!! siyes klo hari2 mcm neh wa boleh gemuk balik lor!!! haiya!!!! manyak2 problem lor.. emmm nak wat mcm mne ea?? dtg kje je tetibe bos panggil mus!!! mai sini rasa nugget, burger, sausage.. nt tlg wat sensory ya.. then siapkan report.. huhhh.. kje memang la byk but klo mkn nye pun lebey.. mcm mne nak sustain!!! da le sume product fast food neh penuh ngan lemak lemak tepu!!!! haiyoooo...

skg ni plak company ngah nak reduce cost for nugget and nak improve dari sudut rasa.. so MOST OF THE DAYS!!! wat nugget and compare ngan existing.. so klo da 1 product improvement and 1 existing.. so da ade 2 da.. then tetibe plak kne wat comparison ngan competitor nye product mcm mane??
sumtime org packaging nak amek gmbr utk wat new packaging emmmmm makan lagi lps sesi photography.. haiyaaaaaa....

so setakat neh hampir stp hari hOtspUrz akan mkn kat lab (wat sensory produk)..
nugget plak memang la byk lemak.. especially skin emulsion, fat emulsion or oil emulsion..

emm korg terliur tak tgk burger kat ats neh?? hOtspUrz da rse muak da ngan burger neh.. (tp klo g mekdi or kepci bedal gak) hehe..... so just now company ngah all out nak produce oblong coz nak compete sempoi oblong.. so tugas hOtspUrz selain dari wat calculation for formulation hOtspUrz kne la taste every batch yg hOtspUrz wat.. so dpt la hOtspUrz nak wat comparison.. then hOtspUrz pun jd la pengumpul lemak yg berjaya!!!! oblong?? sume org ingat gne 100% daging!! emm memang la meat amount nye lebih but lemak yg lekat kat meat tuh pun byk gak.. ditambah plak ngan beef fat yg pekat utk texture and taste... so bertambah2 la lemak sedia ada..

at the same time company pun nak replace shortening emulsion ke emulsion lain.. then nak improve taste.. so klo nak replace satu2 emulsion ni bukan senang coz emulsion ni kne study byk on quantity, texture and taste.. sumtime emulsion akan effect taste coz emulsion sumtime akan absorb flavor.. so byk kali la lab scale kne wat..

nak improve taste pun 1 hal.. hari ni ubah salt and meat curry quantity, after sensory result fail!!! nxt day wat lg but ubah lg spice!! ... so korg cube bygkan klo lah nak dpt kan product yg terbaek.. bpe kali hOtspUrz kne repeat.. emmm.. lemak oh lemak...

utk frankfurter plak... company nak reduce cost utk MDM (mechanically deboned meat).. MDM ni masalah utamanye water content. coz water content ni sgt2 memberi kesan utk end product... tp so far utk frankfurter ni hOtspUrz tak de la wat selalu. coz study on MDM ni management bg mse selama 6 month!!! haha.. jdnye ade la jugak mse.. but yg tak best nye sket company da order 2 contena MDM baru ni.. so nak tak nak hOtspUrz kne la jugak wat study neh asap!!!...

so korg da tau kan ape masalah hOtspUrz.. so klo spe2 ade petua nak sustain berat badan or nak SINGKIRKAN lemak berlebihan ni sila la kongsi ngan hOtspUrz!!!!

p/s: hOtspUrz pun da ade planning sendiri.. planning ni sbnrnye dari aman.. dia ajk g gym rakyat utk exercise!!! haha.. hopely jd la planning ktorg neh..

7:59 PM

huhhhh LEMAK LEMBU!!!

Posted by hOtspUrz


huhhhhhhhh hOtspUrz pakai perfume LEMBU hari ni!!!!!!! hayiooo choi3!!!! ade kah perfume lembu... eeeeeeeeeeeee... haha.. tp tu la reality nye.. hOtspUrz seharian bermain ngan lemak lembu.. so bau lemak lembu tuh lekat kat hOtspUrz.. tgn ni nak mkn nasi pun bau lembu..

sume ni bermula dgn ratio yg bos bg awl pagi.. huhu.. dpt je ratio aku da blurr!!! bos ckp mus (nama kat saudi neh) u buat utk 60KG ye.. haaa.. mcm mne nak kire neh?? huahaha.. adoi math fail la kata kan.. so mintak bantuan puteri dari maharaja Thailand!! chanthana!!! hehe.. thanks chan!!! hg tolong cek banyak pg td.. klo tak cek mampuih!!!! huahaha..

so lps wat calculation sume tgk lab sume kosong!!!! haaaaa mne pergi budak2 praktikal?? siot btol!!! sume ngular g melepak kat mne ntah!!! adoi.. so aku kne jd GENERAL WORKER!!!.. amek lemak LEMBU!!, dry raw material (hehe tak bley gtau-rahsia saudi)... so terkedek2 la hOtspUrz sensorang wat kje.. tp nasib baik la lps grind beef fat bos dtg tolong.. Mus maximum chopper ni 20kg tau.. so u separate 3 batches ya.. orite bos.. but at last bos tnye eh mus u timbang utk 60 kg?? ye la bos coz td ckp wat utk 60 kg!!! haiyooo tetibe plak nak menambahkan kje..

klo mus wat 60kg t tak cukup coz t ada yg melekat kat chopper so tak dpt la 60 kg!!! haaa ni sume bala!!! da la budak praktikal berambus ntah kemana.. aku plak yg kne timbang sensorg..

so lps sume da siap jd la suatu hasil!!! haha.. rahsia.. but base lemak lembu ya.. hehe.. siyes geli beb tgk lemak lembu neh.. tak sangka kan lps jd produk sedap la plak rase dia.. huhu..

mls la plak nak taip panjang2.. so stop kat cni dlu.. cau..


10:30 PM

New Environment, New Atmosphere & New Life!!!

Posted by hOtspUrz

Alhamdulillah... murah betul rezeki yang Allah kurniakan kpd hOtspUrz!!! AMIN.. syukur sgt2.. mana tak nye kerap la plak hOtspUrz bertukar kje.. lps satu satu tukar... bermula ngan dpt offer jd R&D exec kat pharmaceutical company kat bukit jalil (tp hOtspUrz decline awl2), dpt offer kje kat pertanian pertiwi dan kami food.. tp hOtspUrz pilih utk kje kat pertanian pertiwi... sempat kje 2 bulan (huhh azab kje cni coz position qc inspector je) - tak nak komen panjang.. hehe.. pastu tuh benti dpt plak kje kat kami food (call tnye ade lg tak vacancy - then dorg ckp still ada kje kosong, so kje la kat tempat yg pnh decline dlu.. kat cni sempat kje SEBULAN JE!!! huahaha.. kje as a QC exec cum Production Planner!!! huhu.. kje ok but company hampeh.. huahaha.. sorry to said.. mls la nak komen t tak pasal2 kne saman.. huahaha.. so hOtspUrz try nasib call saudi burger.. tetibe dorg ckp ade vacancy utk R&D exec!!! so apply la... 2 kali INTERVIEW!!!!! letih beb kne ulang alik KL - SP utk 2 minggu coz blk interview...



So skg ni hOtspUrz da dpt kje kat saudi as R&D exec!!!! huhhh.. hOtspUrz tak bley nak share or nak tulis sumtin yg bkaitan ngan saudi coz t kne saman plak.. coz hOtspUrz da sign utk menyimpan sume rahsia!!! huahaha.. yg penting korg beli produk saudi n let me know any comment or suggestion.. hehe.. lots of product yg saudi produce so g pasar raya beli salah satu dlu then rasa.. hehe..
Saudi's mission to become the market leader in terms of volume SHARE, QUALITY, INNOVATION, SERVICES AND PROFITABILITY!!!!
GOOD FOOD GREAT TASTE!!!!

so just for ur information saudi skg ni ade 4 level of branding!!!
a) Saudi Gold TOP CHOICE!!! (premium quality product)
b) Saudi Gold (superior quality)
c) Farm's Gold (lower cost without compromise QUALITY!!!)
d) Home Cook (for food services)

12:20 AM

h0tspUrz sampai bila??!!

Posted by hOtspUrz

hotspurz smp ble ko nk jge hati org!!! cukup la.. xkn everything ko nk kne wat!! hidup mcm kuli.. org su0h ko angguk je.. haiyoo.. nk jge hati org berpada pada lah.. xkn kot smp ko da thp kuli.. smp bila h0tspur? smp bila? berubah la.. jd jahat sket.. ble ko wat baik SEMUA ORG AMEK KSMPTN!! SEDAR HOTSPURZ!!

7:22 PM

Hari AKU DIA & KAMU KONVO 38 UKM

Posted by hOtspUrz

Tanggal 10 Ogos 2010, merupakan tarikh yg paling bersejarah dalam hidup aku.. Tarikh keramat yg membuatkan aku berasa sangat puas kerana dapat menggenggam segulung IJAZAH!!!! dengan 'title" yg aku dpt "IJAZAH SARJANAMUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (SAINS MAKANAN & PEMAKANAN) UKM.. Alhamdulillah... INI ADALAH HADIAH UTK KEDUA IBU DAN AYAH AKU!!!!!!!!! sesungguhnye tiada hadiah yg paling bermakna yg aku boleh hadiahkan kepada kedua org tua ku selain daripada ILMU yg aku perolehi.

setelah 4 tahun aku mengabdikan diri utk menuntut ILMU di UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA, kini aku bergelar sebagai Graduan UKM @ ALUMNI UKM..

Siyes aku bangga bergelar graduan UKM!!!! Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti yg di ilhamkan oleh RAKYAT MALAYSIA!!!! Universiti yg Menjadi PERMATA NEGARA!!!..

10.08.2010.... Tarikh terakhir utk aku dpt menyanyikan lagu VARSITI KITA!!!! lagu keramat yg sangat2 menusuk kalbu.. hampir menitis air mata.. di saat tunduk hormat pada ibu bapa dan guru-guru jugak membuatkan aku meremang bulu roma.. mana tak nya terasa bangga dan sayu dalam diri.. TERIMA KASIH IBU & AYAH serta semua pensyarah-pensyarah ku!!!


3:12 PM

Selamat Hari Raya....

Posted by hOtspUrz


emm tghr td hOtspUrz da g byr zakat fitrah kat masjid taman ria.. alhamdulillah!!!!! selesai sudah tanggungjawab hOtspUrz..

Dari pagi busy je g pasar g tesco beli barang2 utk 1 syawal.. mudah2an semua nya berjalan dengan lancar.. aminn..

Duit raya utk anak buah, sedara, budak2 yg berkunjung ke rumah da prepare... 1st time hOtspUrz prepare duit raya. ye la kan coz hOtspUrz da kje tahun ni.. so kne la memberi pulak..

so utk duit raya hampir semua bank da hbs duit baru so hOtspUrz sempat tukar rm 1 utk RM 100 je.. so ade gak yg akn dpt duit lama.. ala janji duit.. bukan sampul kosong.. hehe..tp nilai utk stp sampul duit tuh rahsia!!!!!!!!!!!!!!!!!! haha... semestinya utk anak buah nilainye lain, utk sedara nilainye lain dan utk budak2 yg berkunjung nilainye lain..

yang pening IKHLAS... mudah2an Allah memberkati segala yg hOtspUrz lakukan.. aminnnnn..

10:30 AM

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI!!!

Posted by hOtspUrz

1stly nak UCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kpd semua follower2 hOtscLopEdia. so tahun ni hOtspUrz spt biasa blk Kedah utk meraikannye bersama2 family yg tercenta!!


tahun ni merupakan tahun yg paling bermakna wat hOtspUrz coz this year hOtspUrz akan memberi duit raya!!!! kpd anak2 buah!! hoho.. and also akan support family utk duit raya kpd yg dtg rumah.. hehe.. mudah2n dengan segala niat murni hOtspUrz akan dilimpahi rezeki dan rahmat dari NYA!!! aminnn..


so tak de pape nak bebelkan dlm post kali ni so sekali lagi hOtspUrz mengucapkan Selamat hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin...

kpd sesiapa yg ingin bertandang ke rumah, sila2 jangan malu dan jangan sengan but make sure korg call or msg.. coz takot tak de kat rumah time korg dtg..

10:28 PM

Menu Bulan Puasa hOtspUrz

Posted by hOtspUrz

huhhhh!!! dahaganye bulan2 puasa neh!!!!.. setiap kali g bazar terfikir nak beli air ape... emmm but for this year, almost everyday hOtspUrz beli AIR JAGUNG!!!! AIR JAGUNG!!!! AIR JAGUNG!!!!... emm ntah la ngidam ape sampai tetiap hari beli..
dpt plak air jagung yg kaler oren2 sket mcm dlm picca ats tuh!!!! huhhhhh heaven!!!! tp yg bestnye berpuasa kat ulu yam ni makanan MURAH!!! murah la klo nak compare kat bangi and selayang.. haha.. coz air jual RM1.00 je!!! kat tempat lain da RM2.00 sebugkus!!! haha..


emm ni plak menu berat yg selalu gak la hOtspUrz beli.. da tak tau nak mkn pe.. beli je nasi tomato.. haha.. nak beli mee bandung tak de plak kat area ulu yam neh.. teringat mee bandung muar kat bazar bangi pkns n shell!!! huhu.. miss all those things!!!!!....

kdg2 hOtspUrz beli 2 bungkus coz utk sahur.. malas nak kuar 2 3 kali.. coz da la duduk dalam HUTAN!!! haha..

nasi putih + daging merah plak menu hOtspUrz ble kuar bebuka ngan office-mate!!!.. ok la kan coz da agk busan makan nasi goreng je.. yg paling best nasi putih + daging merah kat jalan nak g kuala kubu baru.. nama kedai tak ingat but their service memang cepat.. makanan pun not bad.. sedap!!!

emmm ni plak menu sampingan!!! stp kali g bazar mesti beli kuih.. huhu.. lapaw!!!! selalunye beli karipap.. but samosa pun selalu gak.. hehe


ngah makan je tetibe teringat karipap dan samosa starkiss!!! terus potong stim!!!!! hahaha.. nak tau knp?? emmm jumpa hOtspUrz then korg tnye.. ok!!!!!