hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

haha.. panjang kan tajuk thesis hOtspUrz??? emm da lme tak update blog coz stress ngan thesis dan malas nak menaip.. asyik tdo kat bilik lps letih bertapa dlm lab daging... huhu ye ke??

Al-kisah nye begini.. huhu.. lepas seminggu hOtspUrz bertungkus lumus dlm lab microbiology dari 22 - 26 dec 2009 sampai naik beberapa ketul jerawat siyal, hOtspUrz terpaksa menukar tajuk thesis.. huhh da dpt result microb test da pun. at last tukar jugek!!!! haha..
sume ni terjadi pada 26 dec 2009.. dengan baik hati hOtspUrz nak mengadap GODFATHER utk tunjuk result microb tp malang nye hOtspUrz xcukup pahala nak jumpa god, jdnye dia tak de kat bilik (huhu.. giler da hOtspUrz neh).. hOtspUrz pun tunjuk la kat RA godfather (penjaga pintu2 ner... eheh pintu2 lab daging) huhu.. Soo ee & Wolyna.. tetibe dorg ni beria su0h tukar tajuk coz b4 this wolyna pernah wat research mcm hOtspUrz nak wat dlu (fermented goat sausage) but wolyna gne ayam!! dia ckp 8 bulan wat fermented sausage tuh.. tp hasil nye FAIL!!! tak berjaya!!! then dia ckp bazir masa je.. baik u tukar tajuk cepat.. huhu... time ni Soo ee da tak senang duduk da!!! huhu.. ye lor u should change u title.. emm tak pe u jd my assistant but u do this title!!! senang je semua I da ada. later I bagi kat u!!!..
jeng jeng jeng jeng...!!!!! ketibaan GODFATHER dlm lab!!!! huhu.. terus Soo ee ckp kat god mintak aku tukar tajuk!!! huhu. tp time ni dorg discuss la sket sbyk!!! but on that time ada 1 perkataan god yg memang aku terasa hati gak r!!! tp aku mls nak tulis kat sini.. klo korg pnh tgk kat FB aku mesti korg tau!!! tak pe god I'll do the best 4 myself!!!! korg jgn jeles plak klo aku dpt anugerah thesis cemerlang!! huahaha. berangan kot!!!
lps sume da settle soo ee bagi sume journal2 kat aku su0h balik bace.. then dia explain sket2 bg aku paham..huhhh.. nampak senang je. wah!!! pas tuh aku pun cari la journal2 kat science direct!!! utk menambahkan koleksi journal!!! emm pas ni spe nak journal fermented sausage meh amek kat aku. coz aku da xnk!!! hehe..

2 dec 2009!!! hari bersejarah wat hOtspUrz coz run test utk penghasilan sosej!!! semua ingredient da ditimbang awl sehari coz nak mudahkan kije2!!! sume bahan da ada + di provide oleh SOO EE!!! thanks a lot!!! hOtspUrz xperlu nak order2 sume barang da.. coz b4 ni order xpnh sampai2..
sbnrnye tajuk kali ni hOtspUrz nak tgk effect non-meat protein ke ats sosej.. non meat yg digunakan ialah Isolated Soy Protein (ISP) sbnrnye ISP ni bley reduce cost+binding agent+kurgkn penggunaan Isi ayam+menstabilkan emulsi lemak+ pengganti protein larut garam+ dan memberi tekstur dan penggelan.. selain itu hOtspUrz gune microbial transglutaminase yang memberi binding properties+improvement elasticity+ improve texture..
material dan method utk kali ini:
  1. MDCM sausage preparation
  2. proximate analysis - protein, fat, moisture, ash.
  3. colour, pH
  4. rheology, water holding capacity
  5. cooking loss
  6. expressible moisture
  7. texture - hardness & elasticity
  8. Tiobarbituric Acid TBA
  9. Sensory evaluation
  10. statistic.
emm sumenye senang2.. haha.. siap soo ee ckp tak pe nt i tolong u semua.. kalau u nak wat ulasan perpustakaan u bg tau I coz I have all the thing yg u nak.. huhu..

pape pun hOtspUrz berjaya wat sosej,3 formulation without MTGase!!! stp formulation 200g je!!! haha.. at last stp formulation dpt 1batang je!! kelako weh.. berangan nak wat analysis tp tak cukup.. mne tak nye 1 batang je stp formulation.. haha..tp yg penting sempat bg coursemate makan!!! sume ckp SEDAP!!! huhu.. bukan nak up kan diri ea.. tekstur tuh nt2 la improve.. huhu.. tp tak de pun yg patah klo dilipat.. maknanye sume sosej yg dihasilkan grade AA!!!!! soo ee ckp ea.. bukan hOtspUrz memandai2.

klo korg nak rse tunggu ye.. next week rabu hOtspUrz akan masuk lab lagi utk wat sosej.. tp tak tau la cukup ke tak utk korg mkn coz hOtspUrz kne wat analysis dlu..

* sorry tak de gmbr nak tunjuk kat korg coz xcited sgt hari tuh sampai lupe.. udah le ada byk salah dlm processing!!! huhu..

ok la utk kali ni.. mlm ni balik kedah g kenduri kawen member!!!!

0 comments: