hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

9:50 PM

Pulau Sayak + Pantai Merdeka

Posted by hOtspUrz

Last Weekend hOtspUrz jln2 area Kuala Muda Kedah..
bermula ngan planning aman nak jd org key ell berjalan2..
so at last aman decide nak p pekena mee udang kat pulau sayak.. siyesly hOtspUrz tak pnh g pulau sayak.. tak tau pun jalan nak g sana.. pantai merdeka tau la.. adoi...teruk btol hOtspUrz neh!!!


pape pun amek gmbr dlu utk tatapan korg.. hehe.. ade ke org nak tgk muka hOtspUrz??? huhu
so planning ke pulau sayak ni just on da spot planning.. coz aman tnye nak g jln2 mne minggu ni.. so hOtspUrz reply msg kat aman "emm ikot hg la.. aku ni tak tau nak p mana" haha.. but at last aman ckp jOm la p pekena mee udang kat pulau sayak.. so dlm otak oo kena naik boat la nak p pulau sayak neh.. (siyes + jujur hOtspUrz xpnh g pulau sayak neh)

Perjalanan agak jauh gak la.. hehe.. mcm pelancong giler r.. haha.. aman lg la orang Key Ell.. siap suar pendek lg. (oit Ustaz Azizan aka SADA marah org dedah aurat - t kena saman) huahaha.. sbnrnye jalan nak g pulau sayak ni sama direction ke pantai merdeka (perghhh da hmpir 5 -6 tahun hOtspUrz tak lalu jalan neh!!!).. last g pantai merdeka bw member zaman politeknik Benedict (member sarawak) g pantai merdeka.. so bley wat jejak kasih tau.. coz da lme tak g sne.. huhu

so sampai2 je kat pulau sayak hOtspUrz teruja gak lor.. coz cantik gak permandangan kat sini.. but laut dpn tuh aman ckp tak bley mandi manda coz pantai pasir curam.. patot la tak de org mandi2 kat area sini.. haha.. siyes best giler dpt mkn ngan menghirup udara pantai.. 5 star la!!! sbnrnye pulau sayak tuh pulau kat dlm gmbr ats sblh kanan tuh. huhu.. so ktorg ni tak de la naik boat bagai nak g pulau tuh.. but org sini mmg da panggil nama tempat ni sbg pulau sayak.. so terima je la.. jgn nak argue ato rse pelik...tempat2 mcm neh nak g dating mmg terbaek la.. tp mse ktorg mkn tak de la plak couple2 kat cni. yg ada family2 je.. yg dtg makan mee udang.. huhu

sblm makanan yg diorder sampai so hOtspUrz ape lg.. amek la gmbr.. haha.. mcm poyo je kan.. klo bw kamera DSLR ok gak.. (ade ke DSLR?? nan ado!!) hahaha but kamera hP SE w810i tetap mhasilkan quality gmbr terbaek ok!! tp agaknye terlalu awal la ktorg sampai sne coz on that time tak de la ramai sgt kat kedai mkn neh.. coz ktorg btolak pun dlm pkl 2.30ptg.. smp dlm pkl 3.30ptg.. so klo dtg tempat2 mcm neh tak kan la nak order nasi ayam, fried chicken saudi (oppsss ape kne mengena saudi plak), oblong saudi (eh saudi lg), scallop ayam saudi (mcm aman mtk aku tlg beli kat saudi - adoi saudi lg) hahaha.. promote sket je.. so ktorg pun order MEE UDANG SPESIAL!!! eh eh SPECIAL!!! dengan harapan aku dpt kepuasan tak terhingga makan.. makan makan makan dan makan.. hahaha..


so sambil2 borak + mengutuk (spekah yg dikutuk?) + cerita2 kisah2 klasik di UKM tercenta tetibe sampai la mee udang!!!! so dengan tanpa rasa bersalah terus ktorg bedal!!! haaaa. mee udang special neh dia letak 6 ekor udang!!! bapak besaq udang tuh.. mmg puas hati la bg org2 yg memang giler mkn seafood!!! but utk coursemate hOtspUrz - yani klo dia g tempat ni alamatnye kne hntr berubat kampong la!!! haha.. sorry yani!! coz dia neh allergic seafood.. UDANG ni pnh mybbkan dia g hospital!!! tgk udang pun tak bley dia tuh,, kang tak pasal2 mulut berbuih2, meracau malam2 buta, kejang2 otot dan sengal2 seluruh badan.. haaa teruk kan implication nye.. so yani jgn la dtg ke pulau sayak neh ye.. huhu.... smbil makan borak dan bedal mee udang tak ingat dunia.. PLAN AWL2 nak amek GAMBAR MEE UDANG PUN bley TERLUPA!!! haiyooooo choi choi choi!!!!! tlupe la plak nak amek gmbr mee udang siap dengan decoration nye!! haiyooo tak bley blah!!! da siap makan licin pinggan baru teringat!!! haiyooo choi.. sume salah aman!!! haha. tu la sampai je hg terus bedal.. sampai aku tlupa.. so yg sempat spt gmbr diatas je!!! nak tau rupa mee udang special tuh mcm mne jOm kita g pulau sayak!!!!! aman cite kisah mee udang ni pnh msk MAJALAH 3!!! emm ntah la.. hOtspUrz pun tak tau btol ke edak..

aman yg hepi dpt EXTRA UDANG!!!! haha.. hOtspUrz yg da tak mampu nak makan udang lg!! cukup la 4 ekor udang!!! siyes da nak muntah da.. coz perut da penuh!!!!...mee udang tuh nak kata marvellous sgt tak de la.. but nice + sedap jugak.. so bg spe2 yg memang giler makan udang meh la pulau sayak neh ye.. amek yg special tau.. dgr cite klo mee udang biasa 3 ekor je dia letak.. klo special 6 ekor.. udang bukan anak2 udang ye.. bapak udang dia kasi.. fresh lg (kata aman) udang neh udang laut bukan udang sungai ato udang pasar + tesco + giant!!!!.. manis isi udang neh.. hahaha..promote lebey nampak...

so lps mkn relax2 jap amek udara segar pantai.. huhu.. mood - amek gmbr sendiri!!! coz gne kamera hp je!!!

so lps makan kenyang kat pulau sayak.. aman ajk g pantai merdeka plak!!! huhh. best2.. lme tak g pantai merdeka neh.. spt yg hOtspUrz gtau diawl2 td.. hampir 5-6 tahun hOtspUrz tak jejak kaki ke pantai merdeka neh.. coz dlu pantai merdeka ni tak dijaga ngan elok.. pantai kotor sgt.. but skg ni da better than past la.. huhu.. ble sampai teringat plak mse zaman2 sekolah.. hOtspUrz pnh bercamping kat sini.. jOin PBSM sekolah camping kat sini. siap masak pakai kayu2 hutan.. tp yg penting dlm beg da penuh ngan jajan @ cikedis (makanan ringan) huhu.. biasa la kan.. sambil2 borak dlm khemah sblm tdo makan la pe lg.. huhu....

so ni pula tangkapan ktorg selepas penat jalan2 1 round pantai merdeka!!! tak bley tahan tau nafsu makan neh!!!! tgk plak rojak buah!!! haiyoo terliur giler bapak!!!!! mne nak cari rojak buah yg sedap banget, byk harga rm 2 je!!! korg ado?? haha. kat pasar mlm bangi pun rm 2.50 kot. tuh pun sikit je.. ni mcm2 buah ada... buah betik muda, jambu batu, jambu air, nenas, timun, amra, mangga muda argghhh mcm2 ada lah..... aman plak tambah lg menu ptg tuh.. beli goreng pisang panas!!! rangup + menyelerakan!!! huhu.. ditambah lg dengan keropok lekor marvellous!! air kelapa (nyok!!!) ngan air cincau.. perghhh perut penuh bapak!!! berat badan terus naik mendadak ptg tuh!!!!50 KG agaknye naiknya.. huahahaha..

tempat2 mcm neh klo main layang2 memang la terbaek.. coz angin memang kuat.. best tau angin pantai neh.. kawasan lapang pun besar.. klo nak berkelah ngan family + member2 pun best.. emm lepak sambil makan + udara yg nyaman memang terbaek la!!! sbnrnye dari pantai merdeka neh bley je nampak tanjung dawai.. tau tak tanjung dawai tu tkenal ngan ape?? haha.. tempat pendaratan ikan + byk kedai2 yg menjual hasil2 laut.. so nak beli BELACAN?? (ade perisa UMAMI TAU), Ikan Bilis??, Udang Kering?? mcm2 ada la kat sana nuh.. huhu
so da pkl 6 lebih da kat sne.. pe lg ktorg pun gerak balik lah.. coz nak jauh gak nak balik neh.. huhu.. jauh la sgt.. so sbg kenangan amek dlu picca!!! tak kisah la org nak kutuk ke ape.. janji aku ade gmbr yg berlatar belakangkan signboard pantai merdeka.. ko ado?? huahaha.... tp picca neh blurr pulek... xpe2 yg penting ado..

so ape lg BALIK KE TAMAN PERUDA LAH!!!!

0 comments: