hOtscLOpEdia

KiSah kLaSik uNtuK maSa dEpaN... MiMpi yaNg sEmpUrna...

Highlight!!!!!!!!!!

Popular Posts

seperti gambar di atas hOtspUrz menghadiri seminar yang bertajuk Update on Glutamate & Umami.. emm ape tuh glutamate?? ape plak Umami?? haha.. hOtspUrz siyesly tak terer dlm hal2 neh.. nak huraikan definition?? mintak maaf ye.. hOtspUrz bukan la pelajar cemerlang dlm food science.. cuma hOtspUrz neh pelajar pintar je.. huahaha.. setahu hOtspUrz scr simple nye Glutamate ialah protein and Umami adalah rasa yang ke 5 utk manusia.. haha. kan lidah kita bley detect rasa manis, masin, masam, pahit.. haaaa ni penemuan terbaru (xde la baru sgt) UMAMI!!! emm umami ni rse ape?? ntah la nak describe mcm mne.. tp klo korg nak try g beli Monosodium Glutamate (MSG) ato Ajinamoto. haa then try rse sket... coz penah hOtspUrz wat ujian sensori (penilaian rasa) tp tak tau la nak describe mcm mne rse umami ni.. yg tau dia mcm payau-payau sket.. hahaha.. ala senang2 korg click kat sini utk further information.

Seminar ni dianjurkan oleh School of Chemical Sciences and Food Technology, Faculty of Science and Technology, Universiti Kebangsaan Malaysia bersama Umami Information Center (UIC) Japan dan disponsor oleh The Glutamate Club of Malaysia (TGCM). Seminar ini bertempat di Bilik Senat UKM.. Penuh bilik senat ngan warga2 FST terutamanya Jabatan Sains Makanan.. huhu.. power lah!!! hehe..
tp sbnrnye sblm g seminar neh hOtspUrz terbangun lmbt!!! adoi.. choi terpaksa la mandi kurang dari 5minit then terus bergegas ke Canselori.. huhu..sengal..g seminar ngan mata bengkak!!! huhhh.. masuk2 je receptionist plak ema!!! adoi!!! nampak je pipi da mcm nak siku je.. huhu.. sori ema.. sempat lg hOtspUrz amek gula2 byk b4 masuk and dpt Umami discovery kit.. haaa ni la dia rupa kit tuh.. emm mcm hadiah ape lah mula2 ingat..
lps dpt je hOtspUrz pun nengok le ape ke bende lah yg dorg bg tuh.. then ternampak label neh

BELACAN!!!!! adoi.. bau perfume yg sangat mengasyikkan!!! wanginye bley memukau makcik2 kat dapur rumah!!! yg penting org jepun (speaker) tuh sebut mcm neh, ala korg try la ea sebut "bELa" "caan".. huhh style lah dia.. dlm kit neh ada 4 sample utk dirasa!! dirasa tau!! termasuk bELa caan tuh!!! adoi choi spe yg nak mkn belacam mcm tuh sje.. ingat chocolate ke?? hehe.. sample2nye adalah parmesan cheese, tomato, bELa caan, Konbu (mcm seaweed).
Speaker2 yg memberi speech dlm seminar tuh adalah
1. Ms Kumiko Ninomiya (Umami Information Centre Japan)
2. Dr Ana M. San Gabriel (Institute of Life Sciences, Tokyo Japan)
3. Dr Miro Smirga (International Council of Amino Acid Sciences Europe, Brussels Belgium.

emm ni la sket sbyk gmbr2 yg sempat dicapture spjg seminar.. hehe.. sambil menyelam minum air kan.. sambil mendengar amek la gmbr utk tatapan korg.. hehe..

0 comments: